母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係半泵媽, 用Avent 手泵, 所以索性用埋 Avent 奶樽。不過我而家先發現 Avent pump and bottles 都唔係 BPA free。如果要買 Avent BPA free 產品要訂美國貨 (USA & Canada had stopped selling 含BPA baby products)。

好在阿b開始飲泵奶係呢一個月o既事, 我啦啦淋 online 訂左兩個 Avent BPA free bottles...

Avent 在網頁聲稱未有完全 medical research BPA 會危害baby 健康, 梗係咁講啦, 做生意嘛....我先唔鬼信你呀, 唔係美加點會停賣先得架?

屋企有兩個 Pigeon 玻璃奶樽, 不過好少用因為泵完又要倒過去, 洗多樣野, 不過諗諗下, 都係用玻璃安心....

唔知其他媽咪有冇留意bb 食用的 plastic products 呢? 我睇過好多其他所謂名牌 (包括 Pigeon), 都係賣含 BPA 的膠奶樽的, 所以要小心為上....

等待驗證會員

Thanks for sharing.
唔知AMEDA 同MEDELA D 小奶樽有冇Bisphenol A 呢?
有冇媽咪知?

大宅

MEDELA都有,當我知道時立即掉了13個小樽﹗

我宜家用chu chu,因為佢用PPSU膠,冇BPA的

大宅

medela 寫 BPA free,唔知真唔真.
我用chuchu玻璃奶瓶

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我果次去 mothercare, 個 sales 話唔係 BPA free 既膠如果用三個月, 都唔會有事喎, 佢話自己都用緊.. mothercare 兩種 (有冇 BPA) 既奶樽都有買

我都係聽話 medela 既野係 BPA free 喎.. 我而家都係用緊佢既奶泵架

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

但餵人奶唔係唔好用玻璃樽的嗎

別墅

Really??!!
Can you tell me why we can't use glass milk bottle? Is it the anti-body of breast milk will stick to glass so bb can't able to drink the best ingredient of breast milk?

I m using Medela pump, in which the pumped milk is in the medela plastic container. Then I will transfer to Chu Chu glass bottle to store in refrigerator for few hours.

Ah ya....can't use glass? Medela has BPA? Oh no!
What shall I do?

原帖由 crystalpui 於 10-1-11 15:19 發表

大宅

我都係用avent手泵架喎, 咁自然用番avent奶樽架啦, 咁泵出黎d奶裝係邊? 係咪先落avent個膠奶樽, 然後倒落玻璃樽餵bb呀?

等待驗證會員

原帖由 crystalpui 於 10-1-11 15:19 發表

Why? Can you kindly share? Thanks!!!

複式洋房

泵o既時候o的奶經過個 non-BPA free 的泵, 咪一樣令到o的奶有 bpa....

我已買左一個 BPA free avent 樽啦, 同咪一 set avent bpa 樽....

原帖由 sheepdog 於 10-1-11 16:27 發表
我都係用avent手泵架喎, 咁自然用番avent奶樽架啦, 咁泵出黎d奶裝係邊? 係咪先落avent個膠奶樽, 然後倒落玻璃樽餵bb呀?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係啊? 我仲以為係 steam 得多先有害添.. 其實係點樣有害法啊?

大宅

人奶抗體會依附在玻璃, 令bb吸收唔到抗體

原帖由 anlee3 於 10-1-11 15:42 發表
Really??!!
Can you tell me why we can't use glass milk bottle? Is it the anti-body of breast milk will stick to glass so bb can't able to drink the best ingredient of breast milk?

I m using Medela pu ...

教養孩童,使他走當行的路,就是到老他也不偏離。
─ 箴 22:6

大宅

原帖由 紅紅綠燈 於 10-1-13 23:09 發表

咁膠樽係咪就唔会依附呢??

大宅

原帖由 bbJP 於 10-1-14 07:08 發表

咁膠樽係咪就唔会依附呢??

教養孩童,使他走當行的路,就是到老他也不偏離。
─ 箴 22:6

大宅

好媽媽勳章

AMEDA 有BPA FREE 的泵, 樽我就一向都用chuchu 的

男爵府

請問你响邊度得知呢?

大宅

係咪成樽奶的抗體都會黐係玻璃度呀? 死啦~我剛剛先買咗個chuchu玻璃樽...

別墅

Ah ya! Same here, I have been using chuchu玻璃樽 to feed breasmilk to my bb for the past 6 months! So am i wasting my effort for the past 6 months? Oh!
原帖由 sheepdog 於 10-1-15 08:15 發表

係咪成樽奶的抗體都會黐係玻璃度呀? 死啦~我剛剛先買咗個chuchu玻璃樽...

大宅

medela 既bottle 我打去問左agent, 亦都search 番之前既news

agent話以佢地所知, 個test 係用熱水boil個bottle 好耐好耐, 先令到佢釋放出有害物質, 但佢都係排名好低, 即係表示佢其實都係好安全, 我問佢地點解claim係BPA free, 佢地話真係BPA free, 不過當個bottle 受高溫boil咁長時間, 可能內面有d野唔知點解變左...

之後我search番個news睇, 個news好簡單講左係佢地用60度水去boil, 冇講boil幾耐, 之後就發出唔知幾多既有害物質, 同agent所講既有d 出入

但我都仍然用, 因為
1) 我只係用來PUMP MILK, 同埋store milk, 好少用在warm 番既, 我warm milk 係用chuchu多, 就算我用medela個bottle 去warm, d 水都係60度, warm warm下都已經唔係60度, 我相信咁低溫冇咩可能有事
2) 市面上好多好多膠做既bottle或bowls呀, 碟呀, 肯定衰過medela啦, 我地都照用佢地去裝bb食物, 點解奶瓶就唔可以呢

另外有關glass bottle裝奶既問題, 我個人經驗係, d 奶有d 好細既粒粒會stick左去glass bottle度, 特別佢o係我地warm 左之後, 聽講係d living cells, 即係d 抗體來, 係就係有d stick 左o係個glass bottle度, 但人奶內仲有好多有益既物質, 同埋唔係所有living cells 都會stick o係個bottle度, 所以一直用glass bottle既人奶媽唔洗擔心, 好小事乍! 有時bb 食多10ml 8ml, 都補番數啦!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔知點解, 我覺得唔駛咁太擔心. reserach 果d 好多都係好到好極端, 都唔知係咪切合番我地個情況....

如果有膠樽, 可以用佢黎裝人奶. 如果用左玻璃樽, 都唔駛咁驚青, 佢唔會痴走晒人奶中所有抗體.

我覺得正正常常咁用d 奶樽, 奶泵, 問題唔會真係咁大. 況且, 我地好多人都係用膠奶樽飲奶大, 好多人都健康長命丫, 擔心既話, 改用玻璃樽, 或者ppsu/bpa free (但唔知又會唔會其他未驗出既有害物質) 樽, 或者用到左d 膠樽半年咪換樽.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊