在職全職

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

我依家放BB係育嬰院, 因為我和C6都有工作,
我地的總入息己過咗申請津貼 限額,每月學費四千幾都係我地全數比出來.

C6屋企人(99, C6兄弟姊妹) 都對於我地放BB係育嬰院很不滿, 因佢地覺得只有拿綜媛或低收入家庭才放小朋友在育嬰院.... 佢同我講,現在月入$18K己可以請工人, 唔夠收入18K, 或者媽媽是大6人不能長期在港照顧, 或者屋企有間題唔想理BB的家庭, 才把BB放在育嬰院.
所以佢地 話我把BB同一班"被遺棄", 屋企唔理的細路放係一齊, 成日比說話我聽, 只有我先咁老襯, 自己比錢放BB係育嬰院.

我有2個小朋友, 已經有一個工人, 因工人都做唔長, 有些照顧BB經驗不多又無心機湊得唔好, 所以決定放BB係育嬰院, 工人做家務和接送返學放學.... 據我所知育嬰院的其他小朋友有部份都是雙職父母.

請問有BB係育嬰的JM, 你地點解選擇育嬰院? 有無人都係比全費?

vkyu  去家傭板一轉, 就知咩叫貼錢買難受  發表於 12-10-10 17:50
vkyu  入過育嬰D小朋友自理能力好好多  發表於 12-10-10 17:49
Allyly  我識好人都放BB 在育嬰院, 理由係冇人湊, 錢係其次! bb ok冇問題喎!   發表於 12-4-2 17:23

子爵府

ppsfung mama唔好咁激氣,放得bb係育嬰園,
就總係會有d無掌握正確資訊的三姑六婆係度指指點點,
你要相信自己的選擇,要相信育嬰園,
唔好比呢d無根據的指控而放棄!

我同你情況一樣,係全費比育嬰園的學費,
而我兩公婆的月入,足夠請工人有餘,
但係因為我地有我地的信念 (包括想小朋友學自理,合群;相信經過訓練的老師比老人家,工人姐姐,甚至自己湊更有經驗,唔想屋企多個外人etc)
所以就堅持bb係育嬰園度照顧,
自己仍然一手一腳做家務,辛苦係辛苦,但係好enjoy!

未來有多一個BB,最終都會請工人,但細BB仍然會入讀育嬰園,
工人姐姐主要係接送,做家務,幫輕大人!

你身邊的屋企人,不知就裡,係度亂講話係育嬰園的小朋友係"被遺棄",確實過分!佢地有無去過site visit?有無同你了解過小朋友係育嬰園的生活作息,以及師資的保證!?

我大仔那時的育嬰園,確實有綜援家庭,但係亦有家長開車送BB返學,有工人姐姐接送返學,有更多的是雙職父母親自接送,大家都愛惜自己子女!育嬰園只是其中一個育兒的安排,當然有利有弊,但無貴賤之分!

唔好意思,講到連自己都有d激氣!

小諾諾    發表於 12-12-19 23:10
Ekko  AGREE X  十萬!  發表於 12-10-19 16:26
Puppyhoting  我都係咁既情況, 完全同意, 我地要堅持. 第日我地BB有成績, 佢地就唔會咁講  發表於 12-10-10 16:14
lopo9321  agree!  發表於 12-8-21 12:38
ReRemami    發表於 12-4-10 14:49

子爵府

summertown 發表於 12-3-13 11:34
ppsfung mama唔好咁激氣,放得bb係育嬰園,
就總係會有d無掌握正確資訊的三姑六婆係度指指點點,
你要相信自己 ...

同意!!! 我估係以前嗰d托兒所可能會係咁, 所以好多人以為而家嘅育嬰園會好似以前嗰d咁...

其實我反而更怕請d賓賓印印, 實在有太多負面例子, 畀我都會揀育嬰園而唔揀海外工人湊bb

呢度好多媽媽畀bb讀育嬰園都應該申請唔到津貼, 我計過好似要好低收入先得...

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

男爵府

我都係全費, 我係大女2007時曾經請過工人或者我唔夠幸運請咗一個唔好既工人, 所以先放係育嬰園, 開頭會有你家人既感覺, 但後來係覺得係好好, 所以我兩個小朋友都是在育嬰園大的, 現在阿細還在育嬰園讀緊, 有d家長屋企有請工人都會放佢地既小朋友係育嬰園的

男爵府

回覆 summertown 的帖子

是的, 有好多育嬰園d家長既工作同環境都不錯的

wcpcelia  AGREE  發表於 12-3-13 12:17

伯爵府

yikaho 發表於 12-3-13 11:44
同意!!! 我估係以前嗰d托兒所可能會係咁, 所以好多人以為而家嘅育嬰園會好似以前嗰d咁...

其實我反而更怕 ...

係呀! 我99真係開口埋口 "托兒所", 我話育嬰院,佢話即係托兒所, 仲同佢的親戚朋友(老人家) 講我地放BB係托兒所, 佢的朋友都反應好大咁問"你個仔屋企有咩問題? 你幫唔到佢咩? 搞成咁,陰公... "

我BB 9個月大才入育嬰院... 之前姐姐無愛心, 照顧得唔好, 好心痛.... 好姐姐亦難求.
育嬰院話晒都由本地人睇番, 點都唔會太差.

yikaho  你試下show你間育嬰院嘅web site畀佢哋睇, 等佢哋睇下几咁完善, 好似幼稚園  發表於 12-3-13 12:21

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有,我識兩個媽咪都係咁...
一個有工人,都堅持全費放小朋友去嬰院...
另一個有兩名小朋友,兩個都係入嬰院的

伯爵府

yikaho 發表於 12-3-13 11:44
其實我反而更怕請d賓賓印印, 實在有太多負面例子, 畀我都會揀育嬰園而唔揀海外工人湊bb

就算D外庸話有湊BB經驗都唔可信...
大家文化唔同, 要求, 標準都唔同....

伯爵府

yikaho, 我屋企附近只有一間育嬰院, 係屋村入面, 好多年架喇, 所以唔算好靚, 一間普通幼稚園咁啦...
因要兼顧2個小朋友, 不會把BB放在更遠的育嬰院, E+ BB都15個月, 就快可讀N1...

我99去育嬰院睇過彈3彈4, 話食嘢份量少, 一個餵3個唔專人照顧...
仲有佢對教育方面唔識要求,因佢讀書少, 佢話咁細個, 唔識學嘢... 等大個D先學都一樣

yikaho  忍埋呢大半年啦, 唔使理佢哋, bb嘅將來又唔使佢負責嘅  發表於 12-3-13 14:08

大宅

我陀住呀B o個陣已經打算放佢係育嬰院,但C6唔讚成,in第一間育嬰院之後更加強烈反對,可能o個間係舊式屋村,環境唔多好,跟住只好請姐姐湊,可能真係唔好彩,請著個衰印對我BB唔好之後打算自己全職湊B,咁耑之前排左另外一間有位,所以呀B而家都返緊育嬰院,我暫時都未申請津貼

伯爵府

路加 發表於 12-3-13 12:52
我陀住呀B o個陣已經打算放佢係育嬰院,但C6唔讚成,in第一間育嬰院之後更加強烈反對,可能o個間係舊式屋村,環 ...

工人大部份都只係我地面前扮勤力, 無人睇住無心機照顧BB, 我工人都對BB唔好

育嬰院差極都有個限度. 工人衰起來乜都做得出.

伯爵府

係BK睇到好多放BB係育嬰院的媽媽都很有見識, 又關心BB成長,
好似呢版的在職媽媽咁, 要兼顧事業, 又要打點家庭, 仲識計劃小朋友的成長發展....真係唔簡單....

老人家唔明, 才會以為我地逃避做母親的責任, 丟BB係育嬰院唔理.

大宅

我都係比全費嘅雙職媽媽喎..!!我眼見其他媽媽都好似有工返咁..唔似係攞綜緩無野做嘅人噃..!!我無工人...到阿女依家16個月,都係我哋兩婆一手一腳照顧...所以都頗為辛苦..但我都堅持唔請工人...請到個好工人..仲難過中六合彩..

小諾諾  真架...身邊太多例子啦...  發表於 12-12-19 23:15

大宅

回覆 ppsfung 的帖子

你C6屋企人都好"萌塞"喎!!!你估一定請度個好工人咩,唔好既又係我地受返,將個B湊來湊去,又要返工,返到屋企又要做家務,都唔係好自在架....咁多野講不如幫下手啦

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我個女都係全費返嬰園返咗兩年. 我個女好多同學都係工人接送返學, 或住附近的私人屋苑的, 我諗好少人申請減免. 我所認識嘅同學家長, 都係友善有禮貌, 對子女管教又好. 我諗你自己都應該觀察到BB返學後的進步, 請相信自己的決定, 你先係女女媽咪, 除你老公外, 冇人有權左右你教養BB的.

其實申請減免的亦唔一定唔好人家的, 你C6屋企人唔了解嬰園運作, 以訛傳訛啫. 等如有人同你講, 非洲D人好窮架, 全部都冇鞋著架. 你信唔信? 唔通你出錢請佢去南非睇鑽石咩? 笑下咪算囉.

伯爵府

tantanmama 發表於 12-3-13 15:43
我個女都係全費返嬰園返咗兩年. 我個女好多同學都係工人接送返學, 或住附近的私人屋苑的, 我諗好少人申請減 ...

其實99是出於好意的,我不能怪她,
我99由NB開始幫我湊咗幾個月, BB大咗我99唔夠體力,C6的細佬妹又要佢去幫手.

99諗得很完美, 佢想我揾個好工人湊BB, 佢一有時間過來幫手.
只係好工人難求, 我仲有個大女要兼顧, 一個工人都未必睇得住2個.

返育嬰院的小朋友真係定性D架, 想當年我大女15個月大完全定唔到....

我見育嬰院個個小朋友都係排排坐係椅子上食粥,
於是我又買張細椅係屋企, 食飯前放BB上去, 同BB講"你坐定等一等, 我去廚房拿食物",
去完廚房出來, BB居然可以仲坐定係度等食...真聽話.

仲有, 我播音樂, 佢即刻拍拍手仔唱歌.....
我打開本書講故事, 佢又好專心咁望住我....等聽故事....

小諾諾    發表於 12-12-19 23:18

子爵府

回覆:有無人放BB係育嬰園又無申請津貼 ?

我朋友兩公婆一個做會計,一個係海關督察,阿女由三個月已經放育嬰園到依家(歲半),冇請工人,完全唔關富與貧問題,係自己心態問題,佢地覺得冇請工人必要,反而放育嬰園仲放心!

別墅

想問申請津助,除了入息証明外,是否要資產審查??

大宅

我哋係比全數家庭, 而家D育嬰院唔同以前, 我個女現在3years, 佢兩個月已經入育嬰院, 1歲左右已可以自已食飯, 之後歲半老師仲同佢介埋片, 唔駛我煩, 放學返來又識唱中英文歌仔, 見到會好開心

大宅

有無人放BB係育嬰園又無申請津貼 ?

我都係交全費,我就算有老人定幫手湊,都比bb返育嬰園,因為老師夠專業。

[url=http://www.friso.com.hk/index.jsp][img]http://friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=MIKE&mn=AMY&y=2011&m=11&d=7&bg=bg3&mk=pragnancy2.png[/img][/url]

首頁
12345...7

尾頁

跳至