在職全職

跳至

首頁
12345...7

尾頁

民房

當初點說服自己當全職媽媽呢?

我仔今年九月就小一,好想趁呢個機會做全職媽媽。一來可以睇緊D功課,二來可以“執下”他的行為性格。他白天是由我奶奶揍的,講真,奶奶個人無mug點,但都好縱我個仔。我仔性格很易“mang 憎”,而且無mug禮貌,有時說話無大無細,唔識尊重大人、長輩,所以好想教好他。

但自問自己都好易“mang 憎”,見到個仔曳時,如好聲好氣同他講,但他仍不聽話時,我就會大發雷霆。我知做全職媽媽是非常艱巨的工作,亦好考自己EQ。我經常左思右想,好唔好放棄一份人工不錯的工作,留在家中揍仔。我父母當然覺得而家仲有賺錢能力返去揍仔,好似浪費左D。我老公基本上對我做全職媽媽無甚所謂,但就是因為他不表態,更令我猶豫不決,好似無人support我。我好驚辭職後,日日對住阿仔,不單改變不了他,還令大家關係更僵。辭職後,已預左找不回相同人工的工作,所以更難抉擇。

有時我見其他在職媽媽,咪一樣係放左工先教阿仔,咁點解我要做全職媽媽呢,唔通因為我想偷懶唔返工?

亦曾有媽媽講過,錢無左可以搵番,但阿仔的成長就只得一次。我好驚不及時把握機會,便不能教好阿仔。你地當初點樣豁出去當全職媽媽呢,可否分享下?

多謝你地聽我發左咁多牢騷。

別墅

Re: 當初點說服自己當全職媽媽呢?

HI,我做左全職媽媽半年多d,我覺得好開心可以湊住自己BB成長,雖然經濟方面係會少左收入,不過我都覺得呢個付出係直得的,我都覺得係,BB由佢出細開始的成長係好緊要,我細個時候父母不能常在我身邊,雖然我嫲嫲湊住我地,但覺得老人家又唔識同我玩,所以成日周街走,識D唔好的朋友又鐘意講粗口,跟住自己又講埋一份。
其實我都覺得湊BB係辛苦呀,又要煮飯、做家務、照顧BB...佢病時仲煩,但見佢一天天長大,真好開心的事。辛苦都直得。
可愛囡囡"教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離"。箴言22:6 我的寶貝囡囡最喜歡笑! :-D :-P 孩子若生活於... 接納中, 他學會愛 分享中, 他學會慷慨 讚美中, 他學會感激 鼓勵中, 他學會充滿信心 誠實中, 他學會什麼是真理 公平中, 他學會什麼是正義 :-P :-P :-P :-P :-P :-P

民房

Hi memecat,

我上BK發牢騷,就係希望有多D媽咪可以support我。

係呀,我都覺有媽咪睇住D小朋友,他們的行為舉止應該可以好D。我知揍仔有苦有樂,但睇住小朋友在自己照顧下成長,應該是值得的,而且不是金錢可以衡量。

我而家要繼續進行自我調節,諗下方法讓自己衝破心理關口,實行做個全職媽媽。雖然好似好誇張咁,但的確係內心交戰。無論如何,多謝你的回應呀!

大宅

wangmommy,請唔好介意,我都想發下牢騷。

我囡9個月,我生佢之前有份工唔錯,但生完之後比公司裁員,跟住轉過兩份工,兩份工都忙到想死,近排轉老細,同老細又唔夾,情緒低落到返到屋企唔想同阿囡玩,食野都唔想食,應該話唔覺得d野食好味,所以我考慮辭職。我份人無乜野心,好鍾意小朋友,但好怕第日想出番黎搵工會好難,又好怕做全職媽媽係逃避面對工作壓力,所以我個腦覺得好煩。

wangmommy,如果你無經濟壓力,又係鍾意小朋友既,做全職媽媽啦!跟緊d小朋友,親子關係良好,佢第日大個左,會容易教得多。

子爵府

我o個時咁o岩辭o左工至發現有o左,本來都稔住生完BB就會做返o野,但係見到阿B,又唔捨得將佢俾人揍,又驚佢阿爺阿嫲會縱壞佢,其實我宜家仲同緊佢地一齊住,一直都想搬,但係如果想快D搬,就要返出O黎做O野,我都怕宜家唔做,過多幾年想搵人請都難,不過都係O個句"阿仔大過天",所以暫時都會做住全職媽媽先。

大宅

mikitten,我囡都係比99湊,佢地住我隔離屋,都幾擔心跟老人家會被縱壞。但左諗右諗,搵多d錢,第日阿囡生活好d噃,起碼佢第日讀書唔掂,都有錢供佢去外國嘛,浸兩三年咸水都好哎。我無野心,返工只係為搵錢。

男爵府

好媽媽勳章

都係個句(湊bb唔比返工舒服), 有時睇d媽咪寫話返工辛苦, 真係想辭職唔做). 當時我諗湊bb可常唔辛苦丫. 只係大家既辛苦唔同.

我個時係返夜晚工, 職位同人工都相當好, 但有左之後時時到12-1am就想訓, 而我返工既地方人多煙多, 所以有左4個月後便辭職唔做, 直至而家囡囡都2歲, 遲d佢返幼兒園, 我都會搵野做, 因為實在太困身同悶.

可能妳地幾位既bb仲細, 當佢識行時, 妳真係望少陣都唔得. 當然我唔係反對親子而去工作, 只係俾我就會做野, 因親子仲有好多方法.(個人意見)

男爵府

我諗大部份全職媽咪都會感受到揍bb仲辛苦過返工 :-( 做唔完既家務...一日忙到黑、大壓力、困身,如果加埋小朋友好曳唔聽話,更加激氣 但親自揍大個bb會有成功感,呢種感受係全職媽咪先會感受到 而且小朋友既成長只得一次,大個

民房

Dear myrchan

我點會介意呢,有人回應,不知幾開心。我就係想聽多D媽咪的情況,互相交流。

我同你一樣,份人無野心,返工只係因為份人工。正如你所講,“好怕做全職媽媽係逃避面對工作壓力”,我對此好有同感。但其實諗真一層,做全職媽媽並不見得會比返工易,講衰D,仲可能係“羅苦黎辛”。但我地仍想這樣做,無非係為左個寶貝仔女,希望佢地做個好人,教好佢地。所以,某程度來說,我覺得做全職媽媽是很偉大的,起碼她願意放棄份工(不論人工高低),甘願留在家照顧小朋友。

Myrchan,你份工令到你情緒低落,係好影響健康的。如果經濟許可,不如辭職抖一抖,然後再戰江湖。健康是無價的,否則,搵到D錢又要去睇醫生,咁仲唔值得。

好多謝你比我的意見,我會再認真諗諗,好唔好做全職媽媽。

myrchan 寫道:
wangmommy,請唔好介意,我都想發下牢騷。

我囡9個月,我生佢之前有份工唔錯,但生完之後比公司裁員,跟住轉過兩份工,兩份工都忙到想死,近排轉老細,同老細又唔夾,情緒低落到返到屋企唔想同阿囡玩,食野都唔想食,應該話唔覺得d野食好味,所以我考慮辭職。我份人無乜野心,好鍾意小朋友,但好怕第日想出番黎搵工會好難,又好怕做全職媽媽係逃避面對工作壓力,所以我個腦覺得好煩。

wangmommy,如果你無經濟壓力,又係鍾意小朋友既,做全職媽媽啦!跟緊d小朋友,親子關係良好,佢第日大個左,會容易教得多。

民房

Dear vic-wing

我都係呀,有時好勞氣教完個仔,就同自己講,都係繼續返工,無眼睇佢。直情學你所講,想減少揍仔仔的時間,費時激親自己。但過後,情緒平伏時,我又會想,奶奶而家其實已經管唔掂個仔,奶奶幫到我的,就是預備個仔的晚飯及同他沖涼。我仔放學回到奶奶屋企,做完功課後,就是一直看電視。我打電話同佢傾偈,阿仔話睇緊電視,唔得閒同我講,叫我收線。我真係好嬲,我其實同阿仔約法三章,講明只可睇幾多個鐘的電視,但他放學一回到奶奶家,就mug都唔記得,我奶奶亦唔會唔比佢睇電視。奶奶幫到我的,只是最基本,就係阿仔食得飽穿得暖。講真,我無期望奶奶識同他溫書做功課,教佢做人。但所有阿媽都希望自己個仔人格品德有好的發展。我個仔今年已經六歲,要改變他的行為,可能已經遲左,就係因為咁,我更加想盡快把握時間,盡量教好他。

講左咁來,唔好意思悶親大家。但我只是想說,小朋友的品行一定要從小培養,如果唔係,就好似我個case咁。
:cry:
[quote]
vic-wing 寫道:
我諗大部份全職媽咪都會感受到揍bb仲辛苦過返工 :-( 做唔完既家務...一日忙到黑、大壓力、困身,如果加埋小朋友好曳唔聽話,更加激氣 但親自揍大個bb會有成功感,呢種感受係全職媽咪先會感受到 而且小朋友既成長只得一次,大個

複式洋房

hi hi.... i m a stay at home mom ar.... someone told me when i was single that "如果你唔做你份工,別人可以代替你個位,但你唔做媽媽就無人可以代替你個位". so i am really convinced and that's why i chose to stay at home, to look after my two kids,

it's a really pleasant experience afterall!

民房

Hi all,

我都係15/16緊, 一來份人工唔錯, 二來冇信心可以湊得掂, 三來我d朋友都唔support, 雖然我都好大機會做全職媽媽,(因為我太掛住我個囝 (22個月大) and I have a girl coming on June), I need some support!!

But myspig is right, "如果你唔做你份工,別人可以代替你個位,但你唔做媽媽就無人可以代替你個位". 由其99/工人唔以代替你教!!

就算幾激心,見到佢

男爵府

wangmommy,
聽你形容...你囝囝既性格真係要好好管教,係時候你要認真考慮

男爵府

絕對同意:"如果你唔做你份工,別人可以代替你個位,但你唔做媽媽就無人可以代替你個位". 由其99/工人唔可以代替你教!!

複式洋房

我個囝依家十三個多D~佢一出世我已經做全職媽咪!!
我由一知道有左已經諗住要做全職媽咪...因為我淨係諗住生一個,所以我一定要陪住佢成長~
因為當佢有番十歲以上,佢就開始唔鐘意你陪佢架喇~
同埋我都係覺得由別人湊大自己個小朋友,會無左一種感覺..但嗰種叫咩感覺我又唔識講....嘻
仲有睇住佢一日一日咁長大,真係覺得平時就算幾辛苦,幾勞氣都值得!

BB既成長就係用幾多錢都買唔到番黎!

子爵府

唔想錯過任何一個佢地成長既片段,因為點都會追唔番。自己一手一腳照顧佢地會好好多,從少已經可以同佢地建立一種親密關係,無野可以比得上∼∼

民房

Dear mrspig
好羡慕你對現在的生活感到非常滿意。繼續享受全職媽媽的樂趣!

Dear Little_King,
我support你呀,你面對的處境及來自身邊親友的壓力,都是我所面對的,希望我們能夠作出一個自己滿意的決定,最緊要是過到自己個關!

Dear vic-wing
係呀,我真係要詳細諗諗。希望你可以解決到女女的脾氣問題,可能佢真係需要你的多點關注及鼓勵。

Dear phy
我好羡慕你一早已咁有決心做全職媽媽,立場好堅定呀!你的仔仔好幸福!我都不會再生第二個了。

Cheers

大宅

wangmommy, 我都有相同的煩惱,但我已破斧沈舟辭了職,我囝囝今年9月入幼稚園,本身由親戚湊開,但親戚一年前已說個仔太頑皮了不想湊。本來可考慮請工人的,但我收入不多,唔通賺錢養工人咩。其實我考慮了好耐,老公由最初反對,至後來不表態,到最後支持都已有一年多時間了。我不懂做家務,煮飯湊仔更是生手,我老公開始時十分反對因為怕我湊唔掂,財政方面開支又會好緊,尤其小朋友入讀幼稚園的開支更比小學大;另外很多朋友都不支持我做全職媽咪,因為而家已經人工不高,再過幾年可能無人請。

我都覺得他們有道理,但若要我交個仔俾賓實就真是千萬個不放心,好的工人不是沒有,但實在難求,而且眼見好多由工人湊大的小朋友都十分頑劣,更加堅定我要做全職媽媽的心。我不能保證在我教導下阿仔會變乖仔,但起碼我曾付出過,我平時脾氣好大,而家我已開始學習控制情緒,期望作個仔的好榜樣。我都好怕成日在家會增加我同老公的磨擦,但無法啦,條路自己選的,無得後悔了。錢無了可以第日搵,工又有大把,但阿仔得一個,而且三歲唔理,睇怕十年八載後已唔到你理。wangmommy ,記住要珍惜眼前人,好好伴隨小孩成長,你是小孩的全部。
抱抱BB

民房

Dear PoPobaby,

我真係好感動呀,你的說話,對我是很大的支持,雖然我地素未謀面,但我真係好多謝你。

我做全職媽媽的念頭已有兩三年了,每次想辭職,就同自己講,捱多一年先,等阿仔入小學再算。到阿仔今年9月真係要入小一,我又再頭痕。我老公都係差唔多,由初初反對,到後來不表態(我當佢不反對)。你講得對,要破釜沈舟。條路自己選的,不可輕言後悔。我唔係叫大家都要辭職,不理家庭經濟負擔,然後回家揍仔。但在我個case來講,我覺得係錢作怪,我雖未至於發錢寒,但成日覺得多D錢個心就會定D。這種心態未必係錯,可能係人之常情。但眼見阿仔而家的情況,我的確有需要糾正他的行為品性。我已慢慢令自己明白,錢是搵唔完的,男仔大個左就更加唔痴阿媽,我都唔想佢三、四年班時,就已經甩開我隻手,唔比我拖。

PoPobaby,我會記得你講的那句說話:“要珍惜眼前人,好好伴隨小孩成長,你是小孩的全部”。

子爵府

如果叫我交個仔俾人揍,我會好種"俾o左個仔人"o既感覺,因為就算宜家,我阿爸阿媽老爺奶奶都已經成日同我爭仔,我怕如果俾o左個仔佢地揍,個仔就會跟佢地多過跟我,到時我會好傷心。再加上雖然阿仔得七個幾月,但係我都覺得佢好扭計,如果真係俾人縱壞o左,遲d想教返好就難喇,就算宜家我揍佢,佢d阿爺阿嫲都成日左右我同我老公點對佢,如果俾埋佢地揍,後果真係唔敢想像......

首頁
12345...7

尾頁

跳至