自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

在公共交通工具讓座的問題經常起爭議,我發覺呢個問題在food court, 快餐店都是存在的。我想問你們的褸同袋都要坐的嗎?
今天晚上在amp都成8點幾好多食店都仲排長龍,我等得但我哋個女個肚唔等得,咁唯有food court.
我去order嘢食我老公去搵位,我打比佢佢話冇位。
我就覺得奇冇理由一,兩個吉位坐著先都冇?咁我去搵啦,果然不出我所料,四人枱兩個女仔打對面坐隔離就是放袋,最離譜是兩個女仔打交叉坐她們隔離當然也是袋同褸啦。咁嘅人當然就是我的目標,我埋去問有冇人㗎?佢就疾疾口的說:A....冇人嘅。我再問埋對面隔離,呢個仲用好不滿的答我:"冇"。咁我就叫了我老公過嚟,我叫佢同個女坐我交叉對面,咁那個不滿的就同個fd講你tun定我tun。我唔知佢想點tun, 但我就話唔駛tun, 你認為交叉坐冇問題我咪係你面前交叉你餵個女囉,你哋咁坐都得嘅!結果呢個不滿的就tun咗個隔離面向佢朋友,但就將佢已食完的東西放在原位則是在我老公同個女面前,又唔叫人執(嗰度啲阿姐就企係枱旁)而佢前面是吉的。當我打算去pick up我的食物拿回來放到佢面前時她們已經走了。
我見仲有好多人等位,有啲年輕的,有啲又帶著小朋友,我隔離枱兩個女又係打對坐隔離放袋,有兩個年輕的女仔望下又唔敢問,之後有個男仔問都唔問就坐下去。
而家啲人變得越來越冇禮貌,越來越冇品,其實都係互相學習返來的。香港人成日話大陸人咁咁咁,你哋咪又係有啲冇品行為,只不過層次唔同啫。

車仔人    發表於 12-12-20 09:47

伯爵府

畀面勳章

回覆:為甚麼這樣冇品!

同意你咁講,比著我我都會咁做

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 春季勳章 BK猜猜猜慶中秋

大宅

啲人食完野係度吹勁耐水果啲都好黑人憎

侯爵府

引用:在公共交通工具讓座的問題經常起爭議,我發

原帖由 kklmml 於 12-12-20 發表
在公共交通工具讓座的問題經常起爭議,我發覺呢個問題在food court, 快餐店都是存在的。我想問你們的褸同袋 ...
其實本身未有人坐放咗個袋,我覺得無問題,但見人多就唔好喇,尤其係多人到不得了,個啲食完又唔走最忟…food court比人食野唔係等人架……

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

呢d情況, 我會帶住阿女問人, 通常d人見到小朋友都會攞起個袋比我地坐

伯爵府

畀面勳章

我會將佢在枱上的東西叫佢一齊tun埋走,點知佢仲食唔食

侯爵府

引用:在公共交通工具讓座的問題經常起爭議,我發

原帖由 kklmml 於 12-12-20 發表
在公共交通工具讓座的問題經常起爭議,我發覺呢個問題在food court, 快餐店都是存在的。我想問你們的褸同袋 ...
我都試過係鰂魚涌吉之島,個個得幾張圓枱,有一男一女坐在張枱,佢地一人一張chair,男人隔離個張chair就擺背囊,另外有兩張空chair,咁我老公,工人,同我(抱住女女),三大一小行埋去,見個男人無反應,我地周圍望得佢個度有位,咁我地就放低野,我自己就想行開去買蛋撻比女女食,咁我工人同BB坐左一張,老公就自己坐一張。我係行開之前好有禮貌咁同個男人講:先生可唔可以讓一讓個位?佢個樣衰到爆咁拎開個袋。之後一直到食完我地都無「交流」過,我就同女女講:「同叔叔講Byebye啦,頭先叔叔讓位比我地,同叔叔講唔該丫。」坐佢隔離個個女人縮一縮膊頭係度笑,個男人就衰口衰面咁瞄左我地一下無理我地。無論佢咩反應咩態度,我都一樣有教養有禮貌,我平時亦一定會讓位,甚至會抱住女女照企讓比有需要既人,因為呢個係家教同身教。

侯爵府

好媽媽勳章

試過響快餐三個人坐四張椅(其一放袋),食物已吃完,只剩小半杯飲品,當時重要係好多人,我和小朋友企佢地侧邊等,個男人竟然唔高興,同朋友講我地點解要等佢地張枱,去第二度唔得咩

大宅

我以前做飲食業,算係高級地區,多數香港人都係放係佢附近既凳都用哂黎放手袋物品,冬天既時候更加會“一人坐三凳“,一坐,二放袋,三掛大衣!唔夠既就問都唔駛問就去第二度拉凳!當我地唔夠凳想問佢地要番張凳俾其他客坐幫佢換過張茶機,十個有九個都黑面,有的仲會鬧人“我要黎放袋呀喎“:;pppp:反觀外國人一入到餐廳,佢地既袋都係放地下或者凳底或者掛係椅背,從來都唔會有人問要再拎多張凳放野!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好多自私的人

伯爵府

咁冇品

小魔怪瞓著咗我先至有私人時間-_-#

禁止訪問

子爵府

引用:Quote:原帖由+kklmml+於+12-12-20+發表在公

原帖由 sweetieyuki 於 12-12-20 發表
我都試過係鰂魚涌吉之島,個個得幾張圓枱,有一男一女坐在張枱,佢地一人一張chair,男人隔離個張chair就擺 ...

原來分享都有難度

子爵府

環保接龍勳章

子爵府

我有一次同個囡去快餐店食野,隔離有個男人自己坐一張,一張放咗個袋,當時到多人,有一家三口去問佢,先生有無人呀,個男人答佢,無人既,但係我個袋唔可以放地下,呢D人幾自私:;pppp:

男爵府

agree

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

kit2011312 發表於 12-12-20 04:46
我有一次同個囡去快餐店食野,隔離有個男人自己坐一張,一張放咗個袋,當時到多人,有一家三口去問佢,先生 ...
咁呢個易啦, 叫你個囡坐上佢個袋度LOR
風雨同路

子爵府

BK Milk勳章

外國人除左"一入到餐廳,佢地既袋都係放地下或者凳底或者掛係椅背"之外.

如果係M記快餐food court呢D地方.

食完野會順手將剩下的杯杯碟碟扔落垃圾筒. 清潔埋桌面先走. 方便下一個要用桌的人.

我有時返香港唔記得改變呢個習慣. 朋友見我食完野拎起個tray都好愕然問我去邊, 我話扔垃圾囉........
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

珍珠宮

畀面勳章

非常同意!!!而家既人愈黎愈自私,一出街就好驚呢d咁既人

首頁

尾頁

跳至