跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔知有冇媽媽收到雅培個張送三號仔細罐奶粉coupon去過以上兩間藥房換既經歷? 請係度分享下:

我收到個張係2月28日到期既,但係新年時水貨客狂搶奶粉, 我之前叫媽咪幫我去藥房換但一直都換唔到被人耍, 於是一直等到而家差唔多到期, 我前日特登放工自己去問, , 我大概都知啲藥房會耍我架喇. 所以係網上集合咗好多媽咪既經驗, 以下係我既一肚氣經歷.

先去元朗曼聯藥房, 呢間平時我有買開野, 但冇諗過一換奶粉就現哂真面目. 我去到個時就直接問佢地攞三號奶粉先, 佢地都冇咩野仲叫人攞, 跟住我就拎張coupon出黎, 點知佢一見到, 就即刻好皺哂尾話"冇哂", "下??? 冇哂" "係呀, 個啲換既冇哂, 你去第二間問啦" (我而家先知換既奶粉同買既奶粉有唔同quota???) 但我好肯定佢地係有貨咯!!! 不過我唔知係咪真係有個條"換同買唔同quota "既rule, 於是我都走去另外個間再問。

去到冠誠, 點知呢間仲激氣, 我決定直接攞張coupon出黎問, 點知佢地一見就話冇哂貨, 我話"我張coupon都就到期, 成日都話冇貨, 咁幾時先有貨呢? " 佢地答: "冇架喇, 呢個月都冇架喇 (下? 奶粉商都唔俾貨你地???) , 你張野後面仲有好多藥房家嘛 (佢所指既係港九新界既所有藥房, 但元朗得兩間換得咋) 你逐間問啦, 唔好係我地呢度玩喇" 我當堂明哂, 唔係佢冇貨, 係擺明佢唔想換俾我地而高價賣俾水貨客啫,我覺得佢地真係超賤咯. 你唔想人地換奶份, 你就唔好做特約商戶, 等雅培預多啲貨俾你地.

於是我第二日即刻打去雅培投訴, 佢話冇可能, 佢地貨源充足, 隔幾日就會供貨 (即係冠誠講大話), 但接線個位小姐都話調查下. 好快, 雅培打返黎話可能係藥房啲人言語之間有啲誤會??? 叫我隔一日去曼聯藥房攞, 仲保證一定會攞到. 如是者我今日去曼聯直接話攞奶粉, 的確, 佢地咩都冇講一粒聲都唔出張罐奶粉放係枱面就算, 我攞完check 埋個日子就走, 我知佢地勁唔妥我架喇, 所以全程錄哂音, 怕有咩事發生, 好彩都叫順利, 係無禮貌啫, 我仲頂得住.

所以睇到有啲媽咪話係大橋街市個頭仲有間"良心藥房" 我下次買咩野都請願走遠啲過去買. 唉. 我講出黎就係想大家留意下呢兩間衰藥房, 大家唔好再幫襯佢地喇, 由佢地賣貨俾水貨客, 佢地咁冇良心, 出賣香港, 賺埋啲臭錢, 要抵制咯.

大宅

回覆:元朗曼聯同冠誠藥房勁衰!!

大宅

男爵府

我反而用加營素買一送一卷去過問(不過唔係呢間葯房)當然話無哂啦!我諗住都買唔到,但去南北葯房問可唔可以用?佢話:梗係用得啦!仲即刻叫人攞比我!

淳淳豬囡 27/4 出世啦~~3.52KG~~
            2/6 4.37kg    30/6 5.46kg 60cm長

子爵府

超賤囉

男爵府

回覆:gloria_choy 的帖子

呢兩間喺邊架?

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

認同,呢兩間超超超賤!

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 想生BB熱投 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

別墅

永遠你一手係coupon, 唔理係尿片、濕巾、奶粉coupon, 佢地一見就話冇貨, 個樣超衰, 好似見到我 = 乞兒, 真係好慘!

志文也不見得好! 我見黃P XL 有貨, 我咪去買2條, 平時係其他藥房, 都係剪一至二條條碼, 果日佢剪左成3-4個位, 剪到個袋都一個個洞, 我話我要坐車回家, 怕尿片會跌出黎, 佢先死死地氣用個背心袋套係底....態度十分差, 冇計, demand 多過supply, 佢唔驚冇人買!

伯爵府

以前幾好架, 依家搞到咁樣~

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

冠誠我都有時幫襯, 不過就唔係換野囉....
btw你個張coupon我都無收過, only 加營素買一送一卷咋!
不過你張送3罐又真係好抵...

子爵府

元朗計藥房覺得大橋莉滿算幾好人最緊要無黑面先啦

大宅

冇錯, 我都試過類似既經歷
我上次係買尿片
成哂成個元朗都買唔到1袋學習褲
真係好慘~
智X, 我一早已經BLACKLIST左佢
又冇良心又貴!
估唔到連冠字系列都係咁~

大宅

引用:唔知有冇媽媽收到雅培個張送三號仔細罐奶

原帖由 gloria_choy 於 13-02-27 發表

唔知有冇媽媽收到雅培個張送三號仔細罐奶粉coupon去過以 ...
良心藥房即係邊間?? 等我以後都幫襯吓!!

別墅

回覆 hihideon 的帖子

間曼聯藥房,我一早blacklist 佢。先前大肚去買惠氏隻Materna,佢地職員大話連編,話隻藥有問題,衞生暑已宣佈回收,跟住sell我買d不知名的藥。。最後打去惠氏求證,當然冇其事la。

複式洋房

回覆 venusyown 的帖子

南北藥房係邊度架?

複式洋房

BBilly 發表於 13-2-28 16:42
回覆 hihideon 的帖子

間曼聯藥房,我一早blacklist 佢。先前大肚去買惠氏隻Materna,佢地職員大話連編, ...

唔係咁離譜下嘛, 大肚, 好易食壞人架喎. 衰.

男爵府

引用:回覆+venusyown+的帖子 南北藥房係邊度架?

原帖由 gloria_choy 於 13-02-28 發表

南北藥房係邊度架?
教育路惠康對面

淳淳豬囡 27/4 出世啦~~3.52KG~~
            2/6 4.37kg    30/6 5.46kg 60cm長

複式洋房

回覆 波蘿包1 的帖子

曼聯同冠誠都係大棠道, 兩間係附近架咋.
而係網上見到啲媽媽話既良心藥房係大橋莉滿. 佢地都OK架,
不過朗屏個間莉滿就麻麻, 我個時坐月叫我媽媽幫我買尿片, 因為我媽媽唔識英文又唔識分pampus 既超薄同棉柔, 我媽咪話佢問多幾句就好唔好"老脾"咯.
仲有智文, 佢地都係啲水貨客要幾多貨就賣幾多貨, 所以而家越賣越貴.

所以希望元朗媽咪分享下邊間舖頭買好邊間差, 因為元朗而家開始似上水, 啲藥房係為水貨客而設架咋.

複式洋房

首頁

尾頁

跳至