自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

肯食M記就要娶?

「肯捱麥記?娶得過」,網絡熱傳。
故事主旨:港女都唔肯同男人食平嘢,如果遇到一個肯食麥記的女人,娶得過。
這個測試,其實有無料到?
原來香港已經奢侈到,食M記要用「肯捱」來形容。一個餐動輒二十多元,一啲唔失禮。如果想終極測試,應該改為「肯捱波仔叮飯!娶得過!」一個波仔十幾蚊有交易;或者「肯去7仔食關東煮!娶得過!」
身邊女人說,關鍵不是M記還是N記,而是為甚麼要去食?譬如因為工作關係,無時間覓食,她們不介意食快餐。
但如果大把時間,並非無錢,但男人居然只肯去M記,女人便會拒絕,因為覺得男人無誠意。
這種測試,有「仇富」心態,似乎去M記才是好女人,去四季食飯的,便是壞女人。且慢,14巴港女可能經常喺M記出沒,你唔係想娶佢吧?
肯去M記食飯,只能表示,對食的要求不高;她可能咬住個包,但要求你去米蘭站買包包呢?
這種測試沒完沒了,「肯去公廁的女人娶得過」,「肯着剪牌衫的女人娶得過」,「肯陪你玩高達的女人娶得過」,「肯逼巴士嘅女人娶得過」、「肯唔結婚的女人娶得過」、「肯隆胸嘅女人娶得過」……
一句到尾,「肯蝕底的女人娶得過」。對,嫁給這種心態的男人,真係蝕底晒。
我諗無乜女人嘅擇偶條件係「佢肯同我捱公屋食大牌檔」,女人當然希望可以找一個令自己進步的男人。今天住公屋,明天住居屋,也是一種上升。
相反男人太無志氣,居然開到口,要搵一個肯同自己食M記的女人。
女性追求進步,男人反而想原地踏步。
理想的男人,係搵到一個肯同你捱嘅女人,但你有能力,令女人唔使再捱。

amber-darling  其實.. 點解會咁詮釋㗎.. 影片嘅意思應該係指 尋找一個能夠同你同甘共苦,共同進退,體諒對方嘅另一半,而唔係指一年365日餐餐麥記  發表於 13-10-31 11:28
注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

伯爵府

熱血勳章

伯爵府

回覆:肯食M記就要娶?

冇錢喺屋企煮個粉都好喇

muimuizhe  咪係  發表於 13-10-31 23:00

水晶宮

能夠捱 唔等於想捱...
所以我唔想...
一心只想捱的男人, bye bye。

公爵府

畀面勳章

無錢唔好拍拖最實際

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

又黎

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

食m記唔系問題,食完之後最緊要記得比返facial錢喔,嘻嘻

珍珠宮

引用:肯食M記就要娶?「肯捱麥記?娶得過」,網

原帖由 amazingkitkat 於 13-10-31 發表
肯食M記就要娶?「肯捱麥記?娶得過」,網絡熱傳。
故事主旨:港女都唔肯同男人食平嘢,如果遇到一個肯食 ...
Y理,唔通1日3餐都食m記就叫好:pppp:

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我係男姓角度睇,伛係悭家,其實家庭財富/儲備,係要從年青開始儲蓄,很多年青人,賺幾多洗幾多,仲有些洗凸,伛地大多不知道,打工的黄金年歲,係由30~45,除非係超有經驗管理層,近50歲真係好難找到份高薪的工作~

肯食M記不一定要捱,但我係一般打工仔(2~3萬人工),女友下下要高级餐廳,洒店扒房,我會立刻閃人,養唔起~

!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

我唸都係要睇大家愛得幾深,係愛嘅點會覺得係捱

珍珠宮

重點唔係M 記,而係講緊某d港女好公主,下下要高級,唔願意同男友仔去cheap 地方,但其實自己又唔係mug 野千金小姐~

珍珠宮

amazingkitkat 發表於 13-10-31 08:16
肯食M記就要娶?「肯捱麥記?娶得過」,網絡熱傳。
故事主旨:港女都唔肯同男人食平嘢,如果遇到一個肯食 ...
其實M記係象徵肯同甘共苦吧?

funnyukyuk   m記象徵不健康同肥胖  發表於 13-10-31 13:30

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都覺唔make sense!

大宅

低能! 成班宅男~ 只活在自己幻想中,真可憐! 睇過果條片, 以偏蓋全, :pppp: 講到大部分女性都係佢地口中既"港女" , 麻煩, 貪錢~
其實真心愛對方, 又點會拍拖要食貴野? 有情飲水飽, 就算食個包, 上對方屋企煮個公仔麵, 甚至煮餐簡單既晚餐, 都好幸福, 而家出面大把情侶係咁啦! 嘩眾取寵!
(其實我唔知自己想講乜) 只係覺得而家網上d宅男(廢青)片... 成日0係度抵毀香港既女性... 下下都係踩... 跟住宣揚佢地無謂既幻想...
或者呢班後生仔真係成日遇到佢地口中既"港女"... 但我只會講一句"物以類聚, 人以群分" , 你係點既人, 就會識到點既人~
至少我2x歲人... 識既女性朋友, 冇乜幾個好似佢地形容咁囉!

muimuizhe    發表於 13-10-31 23:03
Jolin_Yuen    發表於 13-10-31 15:02

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

個問題係:一世食m記?個男既會發憤嘛?

不知所謂的乙陸!!!

別墅

超無聊lo! M記而家都不夠平啊,不如話餐餐吃白粥!

子爵府

我覺得好多香港女性都肯食m記, 講講返學時期, lunch time 好鬼多學生妹, 又講講返工, lunch time 都唔係冇ol買m記..我自己都好鍾意食反而係c6唔鍾意食.
其實d人呢家就係講食M記係象徵肯同佢捱, yes, 但我唔100%同意, 肯食m記=/=肯同你捱, 慳完食叫你買番幾千幾萬蚊野 咁又點計? 要搵就要搵個識同你慳荷包

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

引用:低能!+成班宅男~+只活在自己幻想中,真可憐!

原帖由 angel619 於 13-10-31 發表
低能! 成班宅男~ 只活在自己幻想中,真可憐! 睇過果條片, 以偏蓋全, 講到大部分女性都係佢地口中既" ...
因為果type人只能識到同等質素的朋友,你會唔會同佢地做朋友吖

請勿打招呼~

大宅

回覆:chowqv 的帖子

同意,人要自強!自己成pat屎咁,任何女仔都唔希望嫁俾咁既人掛

子爵府

畀面勳章

同你捱唔系問題,但當男人有錢時又肯唔肯跟你同富貴而唔花心先?:pppp:

angelawoo  好句!  發表於 13-10-31 10:56

首頁

尾頁

跳至