跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 ivyscyip 的帖子

地震發生頻密嗎?交通是否很方便?但都必定要有車,對嗎?

伯爵府

好媽媽勳章

tize2002 發表於 14-10-15 09:54

你真係唔係好熟美國wor, 你不如真係找個假期飛過黎實地睇下啦﹗

呢到有好多JM都係住CA 她們會清楚D

大宅

路過插嘴。其實樓主你有無過嚟過美國?如果無,係唔係應該最少嚟美國租部車, 同家人旅行一頭半個月理解吓係唔係鍾意?

另外你老公如果唔嚟,點搵工?每次留一兩個weeks,點interview?
用咁多錢,咁多時候去攪投資移民,我個人覺得要破斧沉舟。如果唔係, 日日煩點keep住green card, 真係煩死。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ivyscyip同Dr.Phil講得啱,樓主似乎唔多清楚美國,建議你搜集多D資料,
決定移民去邊度再嚟實地考察下,或者你會唔鍾意又或者好鍾意,
而且各人有各人情況同考慮,我鍾意唔代表你鍾意,我地講幾多都冇用,
點都要你親身體驗過,倒如加州咁大咁多城市,有分東灣、南灣、中半島、北灣,
個個地方都有自己特色,初時未有車又自己一個帶住兩個小朋友,
我真心建議你先選大城市,比較近似香港嘅會比較易適應。
加州天氣好陽光多,比起紐約年年大風雪夏天又熱到死,
但加州喺地震帶,好難講多唔多,天災冇可能預計,
但選地方落腳都要考慮埋呢一邊就係。考慮你老公搵工,
睇下邊個城市大酒店多,旅遊業比較蓬勃會易D搵工,
當然點都唔夠拉斯維加斯咁多,但Las Vegas天氣熱,生活係寫意,
但成個城市都靠旅遊業始終唔多穩陣。純粹紙上談兵,
隔山買牛,仲牽涉咁多錢,我勸樓主要好好考慮清楚,影響好大,
一個唔好彩,你老公來回美國香港俾移民話要收番個綠卡,
你即時企晒喺度,你出出入入次次留一兩星期的話係好危險,
除非你有回美証,但回美証都係最多兩年,之後都要乖乖坐移民監。

casscassy  agree  發表於 14-10-17 01:50
hikiko999  Totally Agree  發表於 14-10-16 01:25
Vivinana0202  Agree!  發表於 14-10-15 13:19

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 14-10-15 13:15
ivyscyip同Dr.Phil講得啱,樓主似乎唔多清楚美國,建議你搜集多D資料,
決定移民去邊度再嚟實地考察下,或 ...
樓主真係要實地去考察下﹐你睇都未睇過就話移民太兒戲了﹗就算你之前黎玩過﹐你都要以另外一個point of view去睇下適唔適合。

就算我諗住幾年後搬返去﹐我都諗緊3-4個城市﹐現在開始睇下校區/工作等等。

大宅

回覆 tize2002 的帖子

小地震基本每日都有,但多數你感覺唔到,大地震89年個次係大嘅,但個時我都未黎美國,我老公就經歷過,其實每個地方都有優點與缺點,有人話加州天氣好、多華人,但就係地震帶,紐約大城市都唔錯,但冬天一樣會有暴風雪,西雅圖其實我自已都好鍾意,但一年有成大半都係落雨,美國有啲地方會有龍卷風,有啲地方就好乾燥,其實真係好難話有邊個地方係十全十美。

大宅

我好同意你所講,樓主仲要帶住小朋友,其實真心覺得應該之前黎視察下環境再決定移居邊度。
好似我剛來美國係落腳費城,因為姨媽、阿姨、表姐妹全部係個度,後來我住左一排頂唔順就自已搬左去紐約,之後係紐約經歷左我第一個冬天,差在未凍得C,都未到第二個冬天我就一個人又黎左三藩市,其實當時都係抱住一試嘅心態,畢竟我真係頂唔住紐約嘅冬天,點知住住下我就覺得S.F 好適合我,而家結埋婚就更加無理由再走了,其實美國咁大,每個城市又咁唔同,真係唔睇過住過都唔知邊度啱自已

大宅

回覆 rose-mag 的帖子

係啊,其實呢啲真係好個人,你喜歡但偏偏有人會討厭嘅,所以真係好難講。同埋我覺得好似好多人都唔知道美國係有幾大,好似我有個香港Best Friend去紐約出差,
佢叫我即日去同佢見面,我答佢5.5 hrs飛機喎,佢話哦,咁我明天去Boston你黎唔黎到啊,
我話下,差唔多5~6 hrs 飛機喎,佢話攪錯啊美國去美國都要5~6個鐘,乜嘢地方黎咖
佢地可能真係以為美國同香港一樣大

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

我相信樓主有consider過其他移民國家。加拿大已經冇行,熱門移民國家得返歐澳美。我亦相信樓主唸過度過,抱住必定會帶小朋友離開香港,覺得美國係so far最佳選擇,係10劃都冇一撇既情況底下踏出第一步來問問題。當中有幾多係假設,自己能力有幾多,只有樓主自己知。一般人係呢d情況應該會計劃埋如果3年內搵唔到工以後日子點過吧?

樓主若想更了解美國,相信各位會盡量嘗試答。只係美國地大脈博,每人感受同接受能力唔同。想答,但不知從何說起。

hikiko999    發表於 14-10-16 15:58
你今日backup左未?

伯爵府

好媽媽勳章

引用:我相信樓主有consider過其他移民國家。加拿

原帖由 眼訓 於 14-10-16 發表
我相信樓主有consider過其他移民國家。加拿大已經冇行,熱門移民國家得返歐澳美。我亦相信樓主唸過度過,抱 ...
我地唔係唔想答,不過有D嘢都係親身經驗好D。正如我同眼瞓落大雪ok的,hikiko就唔得。

樓主拍板開始申請前,不只是計數,飛去美國睇下感受下先,畢竟一個大investment.

hikiko999  真係好怕落雪  發表於 14-10-16 15:59

大宅

回覆:Fun.mom 的帖子

是真的,冬天你試吓黎東部(我住NY),睇下你頂唔頂得住,我都想搬去LA.

公爵府

tize2002 發表於 14-10-15 09:54

加州是一個州,你可以理解為一個省(好似廣東省浙江省咁),一個州範圍都好大,州內有好多唔同嘅城市。以加州為例,三藩市同洛杉磯係其中兩個最大嘅城市,佢地周邊又有好多細一 d 嘅城市。同一個州,三藩市同洛杉磯嘅天氣同文化都唔一樣,要自己感受一下先知道邊度適合自己

我計劃兩年後搬返美國,心目中會揀三藩市灣區或西雅圖。我比較中意西岸嘅文化,比較冇咁拘謹,天氣比較暖 d。三藩市灣區天氣比西雅圖好,陽光足,全年溫差唔大,亞洲人口多,要吃亞洲食物選擇多,有世界級的加州大學,有大量直航班機到香港,但生活指數比較高,樓價貴。西雅圖冇灣區咁繁華,純樸 d,有不錯的公立學校,生活指數同樓價都平一截,但天氣冇咁好,一年有差唔多七八個月係陰冷落雨,唔慣嘅人會覺得好鬱悶

樓上有jm建議你一家過來過一個長假期,到處看看,親身感受一下,呢個真係必要嘅,甚至建議你入紙申請之前,都應該先來一次,做個 due deligence,萬一你發覺自己完全不喜歡美國,都還可以轉而考慮別國

大宅

十分感謝各位JM的回覆!

各位都說得很有理,本人確有了移民的目計劃,但當前首選和合乎自己的選擇暫時是美國,所以我會繼續了解美國多一些,也會計劃選擇前先到當地看看。

大宅

回覆 babytigger 的帖子

我好記得第一年剛到步,係2010年2月,到左N.Y.C,個時我冇車牌,頭一個星期超大風雪,我乜到唔識著件羽絨、腳踏UGG就咁衝出街想話去超市買嘢,行左都未到一個街口,差點就凍C係街馬上跑返入屋,到之後溶雪,我又傻下傻一見到馬路邊啲冰就咁踩左上去,點知原來係「無底深潭」,隻UGG Boot連一堆垃圾就咁成抽左上黎,個情景我永世難忘,個刻真係好想喊,可能因為有過第一年冬天嘅陰影,我真係好怕落雪、溶雪,剛剛過左個個冬天,我聽我東岸啲親戚講話好似北極咁凍啊

伯爵府

好媽媽勳章

引用:+本帖最後由+hikiko999+於+14-10-16+16:12+

原帖由 hikiko999 於 14-10-16 發表

回覆 babytigger 的帖子
聽聞今年都好凍!我都好憎slush, 你對ucg後來救唔救得返?

我ok凍的,只要屋內暖就得。

大宅

對UGG就係救唔返啊
係啊,今年個冬天真係超凍,我表姐佢地係費城都話黎左二十年都未試過咁凍
不過你都講得啱,其實屋暖就得了,通常啲人冬天都會少啲出街
其實我諗我應該係有「創傷後遺症」
因為個時無車牌,零下幾度仲要等巴士,真係百般滋味在心頭

伯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+ivyscyip+的帖子對UGG就係救唔返啊係

原帖由 hikiko999 於 14-10-16 發表

對UGG就係救唔返啊
唉,我以前住dorm,但課室係1 mile外,仲要係河邊。有時返到dorm,大風到開唔到門

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

別墅

回覆:選擇移民美國

見到呢到咁多分享, 我都有所得著

我只係過咗嚟2年幾, 住過 New York upstate, Maryland & Virginia. 都係東岸的suburb地方, 我未去過西岸, 只覺得呢邊天氣比較乾燥, New York 比 Maryland & Virginia凍d, 話晒都北面d嘛。舊年冬天跟C6出trip+探朋友, 去咗Florida & Alabama成個幾月, 南面天氣比較和暖, 係日夜溫差大d, 日間仲可以著短袖出街, 夜晚就要著番件厚褸啦。

我自己都係新移民, 唔知d意見幫唔幫到你, 我的情況係…C6經常出trip, 自己帶住呀仔仲要冇車牌, 真係幾唔方便, 附近又冇親戚朋友, 或超市, 最初都唔慣, 唯有改變自己習慣去適應生活, 當然要加埋C6的配合先得, 我咁就挨過咗2個年頭

我好同意其他人的建議, 真係要親身過嚟體驗吓環境先得, 又或者你要先平行吓你最主要移民的因素, 如果係為小朋友入學讀書, 就真係貴租or貴地段都要揀住喺好校網區, 其他生活上的條件可以自己再調教或適應

多口講句, 其實好多野真係要住落先知, 連C6都唔喺身邊, 冇個照應之餘, 對你對小朋友生活都有影響, 其實唔只考慮到學業, 亦要為小朋友生活著想, 不如積極d睇吓C6可以搵到d乜野工做, 留底一家人生活, 只要搵到工, 其他住屋, 保險, 升學問題都可以慢慢解決, 好過分隔兩地又唔洗煩多樣綠卡or回美証的問題

大宅

回覆:hikiko999 的帖子

冇錯,上年真係凍到喊,更加速我地離開紐約嘅原因。

首頁

尾頁

跳至