自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 紫翹 的帖子

我呀媽有4個女,得我1個比足禮金佢,但佢話駛曬D錢,無買金俾我,好似封左100蚊利是定唔知無封過,佢從來都無養過我,佢無返過工,對我亦唔好!我3個家姐自私自利,我以前幫佢地好多,佢地當老憑後尾我突然想通左,同佢地斷絕來往,我發覺我個人開心左好多~~ 之前最辛苦係佢地成班人煩埋我老公,有咩事要出錢出力,就叫我搵埋我老公出手幫佢地

蛋皇哥0127    發表於 17-10-30 13:53

伯爵府

好媽媽勳章

其實乜人都有㗎啦!

就算父母好到加零一,都未必識感恩!

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

luckybaby2011 發表於 17-10-30 10:27
其實大左就明白、那些道德之士只是想把這擔子交給你、你唔理咪要佢地理囉⋯⋯
...無錯,呢個道理我太遲明白

珍珠宮

Max20080525 發表於 17-10-30 12:25
所以有養唔熟的兒子都有養唔熟的老母 好多大人真係只係大個身 個腦無咩點發展過 一味生生生 做佢地仔女慘 ...

睇完曬咁多版,你堅勁!即使你根本無需要任何人認同,我仍然想講聲,我支持你的想法同做法!

你有今天成熟通透的思想,定必是你之前受到極大痛苦及磨練得來。真心希望你往後生活幸福愉快。

你現況好嗎?

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 17-10-30 11:58
我以前都試過同一個朋友輕輕講起,佢有話你做女係咁㗎啦,仲要加一句佢有女都唔送佢出國,好似你咁無曬中 ...

好多人不理解,亦不明白他輕輕一言,其實為你造成多大困擾、精神壓力、以至傷害。你已經長大,自己有家,無需要再向父母乞求。生命有得有失,既然無父愛母愛,接受它吧!當你誠心面對及接受現實,你會發覺,現實比你想像中容易面對,並且你原本比你自己想像的更強大美好。加油呀

珍珠宮

王國教室勳章

唔好煩我 發表於 17-10-30 13:55
好多人不理解,亦不明白他輕輕一言,其實為你造成多大困擾、精神壓力、以至傷害。你已經長大,自己有家, ...

非常感謝你,真的。我都知是自己強求而唔開心。
其實係,我一早就無左父母响我生命。
可能因為自己都做左媽媽,就好感觸好敏感。
其實我應該感恩,我應該去幫助有需要的人。
你講得好好,祝你以後幸福快樂。我相信,心地好,善良的人,最後都會有幸福

公爵府

回覆 雪影 的帖子

我以前有個朋友,又係有3個家姐,佢係細仔,全家都錫曬佢,父母送左2層樓俾佢,有次講開父母,我隋便應左佢一句,我無搵我呀媽一排啦,佢大大聲話我好不孝我當時好"監介",因為係成班朋友在場,事後覺得嬲架,佢有咩資格話我!

大宅

唔好煩我 發表於 17-10-30 13:52
睇完曬咁多版,你堅勁!即使你根本無需要任何人認同,我仍然想講聲,我支持你的想法同做法!

你有今天成 ...

多謝 我都迷失過傷心過自殺過反叛過 愈大愈覺得我唔可以比佢影響到佢已經害左我前半生 唔可以比佢破壞埋下半生 人生只係一個人的人生 我點行係睇我自己
我而家都好歡迎同人share 我d往事 希望其他未走到出黎的JM 可以聽完愛惜自己多d

多謝你問候 我而家好好 同媽咪好好感情 有個好錫我的老公 同有個仔 好少嘈交 嘻嘻哈哈又一日

珠媽    發表於 17-10-31 03:05

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

secretrose 發表於 17-10-29 22:04
我也是與家人斷絕來往。

me2

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 17-10-30 13:59
非常感謝你,真的。我都知是自己強求而唔開心。
其實係,我一早就無左父母响我生命。
可能因為自己都做左 ...

姊妹,不要說是自己強求。子女希冀得到父母的愛是很正常的。你沒有錯。我今天能跟你這樣說,也是因為我也曾和你一樣,seek and ask but no reply. 然後我就學會不再尋求,不再問。後來才發覺,原來,現實也不是太難面對。可能傷口不斷被切開縫合,上面已長了一層厚厚的繭,已再不能感到痛楚。但如果不斷尋求,卻是不停替自己挖瘡疤,比老繭痛得多

珍珠宮

Max20080525 發表於 17-10-30 14:12
多謝 我都迷失過傷心過自殺過反叛過 愈大愈覺得我唔可以比佢影響到佢已經害左我前半生 唔可以比佢破壞埋下 ...

真心替你開心!

珍珠宮

王國教室勳章

唔好煩我 發表於 17-10-30 14:51

姊妹,不要說是自己強求。子女希冀得到父母的愛是很正常 ...

我相信人生都是要不斷學習

大宅

Ashleycorina 發表於 17-10-29 22:35
Agree...
其他人睇我父母好好,好盡責。咁佢物質上係有俾足我地,但佢地表面上扮open minded 扮西化,其 ...

好彩你屋企有錢,無錢你地幾姐妹童年一定好慘

子爵府

開心吸收勳章 分享愛 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

港式奶茶 發表於 17-10-30 00:28
我相信我的經歷唔係特別差,但可以的話會盡量同原生家庭保持距離
我媽由細開始鬧我醜樣,做咩都話我係雞
驚 ...
好有同感! 細細個讀書成績好, 就話讀咁多書都無用, 大個咪益佬! 每日落街買餸, 叫我同細佬係書局門口等佢, 一等就一個鐘有多(因為佢要係街市好多friend, 仲要約腳打麻雀), 個書局老闆娘就當我好似賊咁望, 有一次我實在忍唔住那些歧視眼光, 帶咗細佬去街市一路行一路搵佢, 點知佢見到我就二話不說當街打我, 鬧我點解唔係書局門口等佢, 我想開聲解釋, 但佢已經扯住我頭髮拉我返屋企, 跟住仲邊鬧邊打, 最後仲攞住電飯煲條電線想吊死我, 鄰居聽到我嗌救命, 走來門口叫佢收手, 佢才放開我...太多太多回憶返晒嚟

水晶宮

luckymother 發表於 17-10-30 16:16
好有同感! 細細個讀書成績好, 就話讀咁多書都無用, 大個咪益佬! 每日落街買餸, 叫我同細佬係書局門口等佢, ...

慘、大人將不順意發洩落無還還手能力既小孩

珍珠宮

回覆樓主:

我老公嘅生父,一出世就唔要佢,出面包二奶,成世人不設實際,到依加老公長大,幫手供完層樓,佢又番尼爭層樓,仲話要老公養佢,出面爭人錢,又恐嚇又搞事,都係為錢,你覺得尼種人又配唔配有仔養老?

珍珠宮

luckymother 發表於 17-10-30 16:16
好有同感! 細細個讀書成績好, 就話讀咁多書都無用, 大個咪益佬! 每日落街買餸, 叫我同細佬係書局門口等佢, ...

好悲慘的童年

現在還有聯絡嗎

別墅

港式奶茶 發表於 17-10-30 01:55
我屋企都係重男輕女,有時好唔明啲阿媽,自己都係女性,點解要將啲女睇到咁低
有啲人將內孫外孫 ...

我好明白,我生於一個傳統的重男輕女家庭,我其實不明白為什麽我父母已生了哥哥但仲要生我同细家姐,我們的出生似乎只係陪襯我哥,我係12歲前跟不同的人生活,每年只見一次父母,到12歲後一齊住,佢哋都冇好好愛錫我,好記得有一次我大家姐無端端打我,我離家出走,俾爸爸捉番來绑住打,打到開花,但冇罰我家姐,其實當時對於偏心我安然接受,直到我同阿哥同期生BB,再一次明白到我原來連嫂嫂都不如,我女同我一樣不受重視。但每當我媽有病時要人照顧就會找我,有一次我媽入院,佢祈望我每天一放工去照顧佢,我有做到,每日連女都唔理去照顧佢,直到有一日我如常去到,一去到我媽就叫我哥及嫂走(其實每次佢哋去都係齊企),因為佢哋D小朋友只係由工人照顧wor,我真係好嬲,我每次來幾個鐘我D女都係由工人照顧喳,而家我D女賤D ka,你內孫經貴D ka,仲有我個女入院一次都冇探,我生女我媽連醫院都無去,但有探我嫂,之後我慢慢死心,人要自愛,而家我只剩下責任,每月過家用就算,好少見,免得過自己唔開心。其實有好多,要寫有排寫。

男爵府

Ashleycorina 發表於 17-10-30 10:54

我同你好似有2個家姐一個細佬,我爸爸為仔同我亞媽結婚,其實佢重有一個老婆,所以我一出世,比左我大媽養,點知爸爸係我地幾歳就死左
好彩屋企有d米,我物質好豐富,不過從來一個人對4面牆,同全個家族由於陌生人咁(emoji)
親生亞媽(啫係同我反目果個)從來唔理我,只會單打我,比說話我聽,近年要我簽紙放棄爸爸遺產(當然想比曬個仔)我真係好嬲!!
唉,佢應該又會講下自己幾咁含辛如苦,我又唔睇諒佢等bullshit gala

細佬敗家加廢柴,不停敗佢d身家

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至