自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

我都係個group到,個個老母真係好L煩好執著,應該係大陸人又怪獸又無comment sense,但地講野佢唔啱聽又話明明自己個女傷都話佢錯,平時就鍾意晒野

個個group啲大陸老母最鍾意晒野

民房

再講多樣野你地知

事主係小一申請入學時,係48/46小一group問過想呃宗教分5分,比你x到9彩,叫佢返大陸先可以呃分

之後又話老公幫佢亂填派左三寶,日日講人地間三寶學校幾衰,又比人x到9彩

但最後佢又好彩叩門叩到返呢間

男爵府

我幼稚園打左女同學幾下都要上門賠湯藥啦 而家咁開明say sorry 無事?如果係我女心痛死 無心會搞到咁? 唔小心唔係我唔嬲你的理由 對方家長唔鬧唔教 咪人地條氣唔順lor
te quiero mucho mi amo

男爵府

maomaofafa 發表於 19-5-1 19:15
自己個仔整親人唔慰問不特止,都唔明仲火上加油做乜,難道佢個仔曳啲人哋就應該體諒佢?同埋唔係話意外咩 ...

我幻想下自己啊b 以後有喱d 所謂同學就心痛 你肯定無影響眼睛視力 ? 一世㗎

男爵府

selinako^^ 發表於 19-5-1 10:41
傷得好重
如果係我,只攞收據佢只需要賠醫藥費
搞成咁,好心痛……但唔叫佢負責醫藥費,好難比到教訓佢

我會拎張收費 去幼稚園叫佢家長馬上黎 唔黎大家唔好上堂 同佢個仔企足一日 唔可以當無事 白癡

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

心痛,肿到咁。

民房

回覆 bobocheung65 的帖子

你係個group到睇清D, 就未必會一面倒地話個個老母無問題
好多人都認同佢女好慘,但個老母處理手法極差

男爵府

警察意見
一定報警,明顯有虐兒成分,依家佢話係小朋友整到我個女我就要信?點解唔搵個小朋友同家長出黎?唔比係老師整到架?就算係小朋友整到個女都一定要佢家長知道要管教,亦要個小朋友知道自己做錯,小朋友唔知道事件既嚴重性下次就會照樣攞筆周圍插人,到時就係其他小朋友出事,建議報警再加埋響家長群內發報消息話有個小朋友成日攞筆周圍插人,個女傷左調左位,下個坐埋去會好危險,利用群眾壓力迫學校,學校唔應該壓住件事當無事,

男爵府

學校疏忽屬於虐兒咩叫學校處理?依家係我個女受傷我要追究,學校係需要向我交代,唔係大事化小小事化無,大家做家長,如果係我個小朋友整傷人我係一定同必需知道,我會帶埋小朋友去道歉同好好管教自己個小朋友,咁先係正確,做錯就要認,亦必需教小朋友學懂勇敢面對自己的過錯

男爵府

nataliechk 發表於 19-5-14 09:37

你係個group到睇清D, 就未必會一面倒地話個個老母無問題

咩group 我見到個女仔隻眼 我就癲左 如果係我仔同學出事我都會出聲 唉 如果係肉 我仲可以當無事 我讀書 有個男同學用跑步釘鞋敲個女仔頭 流血 最後都無處理

男爵府

karen55407 發表於 19-4-30 20:38
以我所知,家長先是迫學校交出對方家長電話,學校當然唔可以咁做啦!跟著家長透過學生家長群組、FB群組等 ...

就算阿爸電話有咩問題 你女人話唔到事點解唔同個男直接傾?

複式洋房

男爵府

chillimom 發表於 19-4-30 22:55
第一,我唔覺得對方家長有咩態度差。
第二,當事人家長搵學校要學校供出對方家長contact 已經有問題!點可 ...

第一 你唔覺得態度有問題 唔代表我小朋友受傷 係應該抵死 每個人聽同一句說話都百種解讀 你小朋友未成年 如果出大事都係你家長負責

第二 我要你contact 係因為你處處迴避 如果你學校第一時間通過學校主動搵我 甚至 約見當面道歉 我相信無人追打落水狗

第三家教我唔知 你果個百厭細佬點教出黎我無興趣過問 係咪有病 過動更加各下自行去睇醫生 我要的係對方家長甚至各位知道件事的家長明白 要教小朋友避免 自保所謂的各樣意外 同玩耍中有機會出現的不河避免的不能挽救的嚴重事故

侯爵府

nataliechk 發表於 19-5-14 09:37

其實淨睇佢要賠湯藥費就估到佢係大6人,香港人大多只要求道歉!

男爵府

第四 你搞到我 無論故意 無意傷害已經造成 如果我有私家醫院收據 叫你賠 你好意思話關人隱事?如果係 我豪俾你 唔等幾千開飯 但可能你以後個小朋友會繼續各種唔小心的意外發生 因為任何無心之失不會帶黎任何實時性懲罰 口頭責罰都無

我條氣唔順就肯定㗎啦 啊姐 而家香港人成日吵 大陸人搶資源 行路打尖 假貨當名牌 大陸小朋友搶學位 係斤斤計較 居心叵測 唔包容係抵死 愛國有愛心就唔會唔接受每日150 人啦 綜援 關愛基金 俾d 唔做嘢大陸女人你地又咁斤斤計較? 條氣唔順?

大宅

2星期前帖,突然咁激動。

男爵府

maomaofafa 發表於 19-4-30 22:57
有邊間學校會話小朋友故意?幼稚園都有欺凌啦. 我朋友小學生小朋友被人打爆鼻骨, 學校話小朋友玩下姐. 被 ...

死左個老師都可以唔出聲 喱d 小事啦
我朋友啊仔係學校 整到嘴流血 老師話好小事 唔覺意撞到俾另一個小朋友 我朋友要求睇cctv 發覺原來係老師自己推個小朋友 唔係話唔信 係有此先例 以後我會有個多心

男爵府

minigaga 發表於 19-4-30 23:18
父母不在場就冇責任,唔怪得啲新移民大陸婆成日放啲仔女係公園蝦蝦霸霸,啲大陸婆就人影都唔見。個個都係 ...

唔教仔真心以後會受返 當年果個用釘鞋敲穿人頭的男仔係俾錢入我讀的名校 後來家人再俾錢出國讀書而家日日無所事事 不事生產 因為做人不重要 投胎有個有錢又唔教的父母最重要 唔教代表唔對佢有任何要求 唔說教 我都想

男爵府

kayen 發表於 19-5-1 09:44
我諗要擺埋和頭酒+送返D禮先能消氣,淨睇走保險程序+醫藥費已知這媽媽唔簡單!
...

重點係個男仔要真心知道問題嚴重性 其實成日話賠 究竟佢要幾多?如果幾千好正常喔 私家幾次差不多啦

侯爵府

bobocheung65 發表於 19-5-14 10:44
重點係個男仔要真心知道問題嚴重性 其實成日話賠 究竟佢要幾多?如果幾千好正常喔 私家幾次差不多啦
...

你知對方家長冇教?小朋友是否有心養成意外?小朋友是否要當住所有人面前道歉?你代入受傷媽媽同時又有否代入這男孩?這男孩其實也心靈同時也受傷害!(重点他只是一年級)

首頁

尾頁

跳至