自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

amycheung08 發表於 23-4-9 18:08
其實大部分老人家都會適當使用, 只有部分老人家不適當使用, 為何要放大問題? 不如叫垃圾會d人去每個車 ...

有時係巴士公司加密貴車費的過海巴士, 短途的又隔好耐先一班

公爵府

2024勳章

amycheung08 發表於 23-4-9 16:53
唔明白點解同d老人家斤斤計較, 政府廢左垃圾會都可以慳唔少, 仲要開咁多高薪副司長位, 有必要嗎?
...

yes 仲有難民政策
又唔見同啲難民計

別墅

子爵府

mickeyeva 發表於 23-4-9 16:00
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230408/bkn-20230408201950452-0408_00822_001.html?refer=hn2

...

可不可以從教育長者入手呢??勸佢哋唔好長車短搭。長者都要接受教育,唔好持老買老。

伯爵府

ken6555 發表於 23-4-9 17:23
其實做法好簡單:

用樂悠卡$10以下車資照舊$2

好主意

水晶宮

princesssarah 發表於 24-4-22 17:10
好主意

冇用,上有xX,下有丫Y。。。中途落車再上車可。。。不如跟中國對老人家尊重,全免

水晶宮

萍pig 發表於 24-4-22 16:59
可不可以從教育長者入手呢??勸佢哋唔好長車短搭。長者都要接受教育,唔好持老買老。
...

路過!不如先同自己父母講叫佢地長車短搭,咪更快更直接

侯爵府

開心吸收勳章

吾好打頭, 首先cut 左60-65 歲先. 呢D 吾係老人家掛.

子爵府

眼見真係好多濫用,福利俾左係好,但要用得其所,對得住辛苦交稅既納稅人

另,見好多後生偷用,呢D 真係社會垃圾

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

mickeyeva 發表於 23-4-9 16:00
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230408/bkn-20230408201950452-0408_00822_001.html?refer=hn2

...

多得一班老馮嘅「廢老」,本來一個德政比佢哋玩爛,最慘就係我哋呢啲供緊款嘅,分分鐘俾佢哋累到可以用嗰陣可能冇得用

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

取消過海巴$2 會唔會簡單啲?照計返巴士公司半價優惠

可以出行又唔唔浪費資源

大宅

yanclee 發表於 24-4-22 16:38

新會員你好, 留意到你好多個post都只係整個笑哈哈公仔呃分喎! bk積分可以換機票架?

男爵府

回覆樓主:

任何福利有交稅就有,無交稅乜都無,講完!

男爵府

回覆樓主:

唔識計,如果唔補貼,巴士公司賺唔夠會唔會到時又瘋狂加價?

伯爵府

回覆樓主:

唔該政府先去杜絕啲綜援、難民、公屋嘅濫用先啦! 呢啲先係真係慳到好多錢嘅地方,公屋要靠人哋舉報 綜援,難民就完全無措施去打擊濫用

子爵府

萍pig 發表於 24-4-22 16:59
...

https://www.am730.com.hk/column/%E6%96%B0%E8%81%9E/%E9%95%B7%E8%80%85%E5%85%AC%E5%85%B1%E4%BA%A4%E9%80%9A%E7%A5%A8%E5%83%B9%E5%84%AA%E6%83%A0%E8%A8%88%E5%8A%83/382792

長車短搭並不是問題,而是正常現象。初心是要利民,而不是刁難長者,刻意限定可以選擇的班次,主要原因就是對載客量並無任何負面考慮,並對公共交通營運者帶來多一點收益,有助減輕加價壓力。

原意就係想長者(65 歲或以上)唔使理價錢(唔使理長途短途),見車就上,唔使等架平價線嚟到先上。

並且唔介意「益」公共交通營運者,原意係想還掂未滿座,就畀佢哋賺多啲,從而唔使加咁多價,對無兩蚊優惠者有利。

不知根據甚麼原因,將年齡資格下降至 60 歲。這是敗筆,因為有不少這個年齡人士尚未退休,會對上下班時人潮帶來不必要額外壓力,與原意相悖。

原意並唔係想令非長者(60-64 歲)成為速遞公司的搶手貨。

我做月供股票系統。 講笑。 不是。   
我做證券,認識做月供股票系統的人。 也是講笑。 不是。

翡翠宮

viton 發表於 23-4-9 17:06
我又覺得好多老人家用得唔恰當
明明坐幾個站,都係幾蚊車費
佢哋就坐10幾蚊的車

同意,我屋苑巴士站係開出嘅第二個站
經常見到長者用$2搭一個站
但係部車係岀九龍,甚至過海
呢種不恰當嘅使勁方式
真係好浪費

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

KenChung_FB 發表於 23-4-9 18:09
為咗擦鞋,無所不用其極。

你識佢?點之佢擦鞋?廢話

子爵府

SOHOT 發表於 23-4-9 16:11
其實依家60歲都唔係老,但政府竟然一方面提高退休年齡為65歲,但又降低呢個乘車優惠到60歲,自相矛盾!
加 ...
銀行業大部份60歲要退休。
長者覆診大部份8,9点會出門口。

子爵府

dreamx2 發表於 23-4-17 21:16
同意,d錢唔比老人家用,咪又比班高官亂咁用,仲浪費,又唔知用左去邊,得閒管下濫用公屋,綜援啦
...
啱!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊