自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

bbc2018 發表於 23-9-14 20:30
昨天中午去黃金海岸食越式,無論食材、賣相、裝修、坐得好舒服,服務又好正,還好有渡假feel

計 ...

其實香港平日中午下午都好抵

可惜要返工難啲去

假日又會又多人又限時

珍珠宮

yiu_mimi 發表於 23-9-15 09:03
其實香港平日中午下午都好抵

可惜要返工難啲去

假日我都好多時出街食,預先book或當日打電話、Apps book, 9成幾食無限時,食店真係好多選擇

子爵府

回覆樓主:

上次食皇帝蟹
全部不用自己搣殼
整咗避風塘炒蟹、蒜蓉蒸蟹(開邊),蟹皇蒸蛋(好正好正,未食過咁正蒸蛋),蟹肉炒飯。私家房。不限時。啲蟹肉全部勁鮮嫩唔痴殼。

香港食多數成隻蒸比你,你自己慢慢搣。

我覺得味道/做法/服務/環境差别好大。

下次都係會去深圳食。

唔認同啲人話深圳無好野食。可能無其他地方咁有特色,但整體都係優秀。乳鴿都係整到啲皮外脆內軟,呢樣香港酒樓都少見。片皮鴨都整得好好食。
attach0/tmp/phpZyAt5P

珍珠宮

bbc2018 發表於 23-9-15 09:00
我嗰度商場,有幾間酒樓,得一間中午要限時,其實book位前已知。唔想食得急,就book 其他酒樓。呢間應該好 ...

其實每個地方都有唔好,說話始終不能講得太盡。

每個人嘅喜好同飲食習慣都唔同,好多人都唔明白『甲之熊掌、乙之砒霜』嘅道理!

例如我,我唔幫襯連鎖快餐店,但係咪佢哋真係好差?我唔鍾意,但有人鍾意到一日三餐都係快餐店。 唔通因為我睇唔到人哋睇到嘅優點,我就踩到啲快餐店一文不值咩?唔會囉!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

無話可說 發表於 23-9-13 12:10
香港食野真係好貴,海記粥店食碗魚片粥都$30起 ,去茶記食午餐要$60 疫情前我d親戚外國返黎,都話 ...

咁又冇可能貴過加拿大,唔知你講加拿大邊度啦!講最熱門嘅溫哥華,已經冇可能平過香港,佢地一個港式下午茶,平平地都起碼要加幣16至18蚊啦,都未計tips。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

은우수호 發表於 23-9-15 09:11

每個人嘅喜好同飲食習慣都唔同,好多人都唔明白『甲之熊 ...

香港人就係鍾意咁,唔好講食嘢啦,做人老竇老母嗰啲,有d都係成日讃人哋個仔女,踩自己個仔㗎啦,香港人就係鍾意比較,但鍾意用一個負面嘅方法,真係恨鐵不成鋼啩。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

redhot 發表於 23-9-13 12:37
我個人覺得,應該咁講,啲人上去深圳食當地相對高檔次食物,然後同香港啲快餐、茶記同一般食店比較,梗係 ...
好認同,香港唔係冇好嘢食,而係太貴,唔值,仲有好多濫竽充數嘅食店,收你唔少錢但質素一般。相反,在深圳用在香港一般食店嘅價錢已可吃到中高質素嘅食物,性價比好高。

珍珠宮

은우수호 發表於 23-9-15 09:11

每個人嘅喜好同飲食習慣都唔同,好多人都唔明白『甲之熊 ...

前幾日中午去K11, 經過敏X, 有唔少人排隊,哋人要搭枱,食得急。其實成個商場好多食店,附近地鋪亦好多選擇。其實受歡迎,一定有其理由

我去咗佢樓上間韓式,好多款set lunch, 叫咗個海鮮辣烏冬,海鮮又新鮮,大大碗,2個前菜,有杯飲品,加埋一,吾使$100, 不用搭枱,坐得好舒服, 慢慢食

珍珠宮

bbc2018 發表於 23-9-15 09:55
前幾日中午去K11, 經過敏X, 有唔少人排隊,哋人要搭枱,食得急。其實成個商場好多食店,附近地鋪亦好多選 ...

搵食、搵食。想食得好、食得抵。真係要親身去搵,唔係下下人哋話好食、上網食評話好就等如好,然後衝去又話中伏。

香港係細,但好嘅食肆何其多,只係分『識搵』同『唔識搵』,同埋用乜嘢界線同條件去選擇…… 重點係,究竟講嘅人食過幾多真正嘅美食?然後去評價!

本身食來食去都係C級質素,當你有日食到B級嘅,咪會眼前一亮囉……

但本身食開A級嘅質素,有日食咗餐同樣嘅B級料理,結果係會嗤之以鼻!

好唔好食,係先在於人,食肆次之!

喺香港搵錢深圳食,或者係抵!
但深圳搵錢深圳食,其實咪同香港搵錢香港食一樣會埋怨。

但呢個簡單道理,好多人都突破唔到呢條『盲腸』

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

은우수호 發表於 23-9-15 10:43
搵食、搵食。想食得好、食得抵。真係要親身去搵,唔係下下人哋話好食、上網食評話好就等如好,然後衝去又 ...

我唔覺得深圳食嘢平,只係體驗同香港唔同,一試無妨。
香港自從疫後,好多食店執咗,好多我鍾意嘅都消失咗,要搵好食嘅嘢,要慢慢搵,慢慢試。
幫趁開嘅平民餐廳(around $200 至 $300 per head),in general,唔計加價,食物質素下降咗,份量少咗,服務就唔好期望,限時真係食得急。c6 已經失去外食興趣,佢覺得自己煮好食 d,出街食都係食海鮮多(唔係 $200 至 $300),但求食返海鮮原味,只要新鮮就唔會太差。有親戚返香港,我覺得幾難諗帶佢地去邊食嘢。
唔係踩,唔係覺得地底泥要放棄,in general 質素下落其實都幾明顯。

伯爵府

每次聽到人介紹香港係美食天堂,都覺得 鄧佢監介

子爵府

2024年龍年勳章

HoHoHoFun 發表於 23-9-15 08:27
不進則退,香港人都係邊樣賺錢就跟人開邊樣,冇乜新意

其實深圳一樣
你上去睇下就一目了然
我都驚佢地過度擴充

子爵府

2024年龍年勳章

angiehouse 發表於 23-9-15 08:23
系囉,香港人真系吾好踩低自己,d人以為香港搵錢大陸消費,當一失平衡睇下點系香港搵錢,深圳系有新鮮感, ...

非常中肯
批評可以但奚落就太唔公度

香港廚司其實啱香港人口味亦好味
食過就知腸胃既反應
香港租金人工貴,冇可能服侍到大陸店咁
但只要正常服務水準
我會支持

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-9-15 11:07
我唔覺得深圳食嘢平,只係體驗同香港唔同,一試無妨。
香港自從疫後,好多食店執咗,好多我鍾意嘅都消失咗 ...

可能我鍾意瓹窿瓹罅,好多時都搵到好嘢,好似早排落咗觀塘工廠商廈區嗰邊,無意中去咗一間位於熟食中心小店,食咗隻好多大酒樓都未必做得好嘅炸子雞,仲要只係百零蚊,就係呢啲驚喜,會吸引人去搵食。

好店係因好多因素做唔住,係可惜,但轉個念,舊嘅不去,新嘅不來,新嘅亦不時有意想不到嘅高質出品。

仲有飯腳都好重要,例如食日本料理,跟住喺香港嘅日本朋友搵食,係會去到一啲自己一個未必會搵到嘅地道日本居酒屋,入到去會以為去咗日本,因為食客以日本人居多,呢類地道美食小店,香港有唔少,睇下係點去發掘出嚟。

珍珠宮

bbc2018 發表於 23-9-15 09:08
假日我都好多時出街食,預先book或當日打電話、Apps book, 9成幾食無限時,食店真係好多選擇
...

出去行吓街食吓買吓
再回家hea 吓

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

은우수호 發表於 23-9-15 11:28
可能我鍾意瓹窿瓹罅,好多時都搵到好嘢,好似早排落咗觀塘工廠商廈區嗰邊,無意中去咗一間位於熟食中心小 ...

我無日本朋友,無得跟佢地食,主動瓹窿瓹罅搵,我比較少,通常有人介紹先認識間舖。
得我同 c6 食多,而家佢一嚟就叫自煮,係好好食,不過無咩機會試新嘢,新嘢要我搵咗,佢陪我去,唔好食嘅佢又嫌三嫌四。
疫後朋友飯聚少咗好多,weekday 食晚飯,好早就得返我地一枱,比人叫埋單,好似阻住間舖收舖咁。行返出街,好靜,以前食完飯,未傾夠會食甜品繼續,而家大家都好似好習慣早返屋企。

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

午餐係連鎖店cafe 食個包 飲杯咖啡,已經接近100,真係唔平

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-9-15 11:51
我無日本朋友,無得跟佢地食,主動瓹窿瓹罅搵,我比較少,通常有人介紹先認識間舖。
得我同 c6 食多,而家 ...

其實我都鍾意自己煮。
鍾意喺外邊食過好食嘅,自己煮返出嚟,早排喺屋企整炸子雞,整至人都癲,花時間,但喺屋企食到即整即食係好開心。

依家出面晚市真係靜咗啲,可能疫情令大家習慣宅在家

男爵府

KTKTKT5 發表於 23-9-14 21:08
燒味,檸茶,雞蛋仔,西餐,我都係覺得香港好味d

檸茶呢樣真。每次去旅行都會掛住杯港式凍檸茶。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊