自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

wan_sosin 發表於 23-12-20 14:01
朗誦呢啲唔玩咪算囉,比賽又無咩準則,除咗話練下細路仔膽量都唔知仲有咩好處?而且小朋友仲有大把課外活動 ...

因疫情zoom,我仔女都係志在參與下,今年轉返現場,我女已say no, 想佢練下膽都唔得

我呢個亞媽都好烏龍,好彩兩年都因為server頂唔住extend 左個deadline
放下自在

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我仔小學係各學生可以經學校報名參加校際朗誦,但報名費、訓練全部就家長自行負責。
如果能在比賽中獲獎, 咁下一年度就會由學校老師訓練, 報名費亦學校比。

男爵府

回覆樓主:

今年小五
學校派了一份誦材,發現同出面報的朗誦班唔同,同一首詩但學校的短好多。
原來大會更新左學校唔知,
我叫小朋友同老師講左幾次老師先如夢初醒.....

珍珠宮

cattz288 發表於 23-12-20 14:35
因疫情zoom,我仔女都係志在參與下,今年轉返現場,我女已say no, 想佢練下膽都唔得

我 ...

疫情好多課外活動同比賽停晒,實在對學生嚟講有啲可惜,係有啲錯過咗嘅感覺,但都過去咗就算,我仔都空白咗最後一段童年,疫情後都已青少年

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

wan_sosin 發表於 23-12-20 14:54
疫情好多課外活動同比賽停晒,實在對學生嚟講有啲可惜,係有啲錯過咗嘅感覺,但都過去咗就算,我仔都空白 ...

係呀,我仔本身玩樂團,無咗
玩stem比賽,要去會展參展,因姐姐中招強迫隔離,結果竟然有得上台領獎,真係可惜到呢
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 23-12-20 14:59
係呀,我仔本身玩樂團,無咗
玩stem比賽,要去會展參展,因姐姐中招強迫隔離,結果竟然有得上台領獎,真係 ...

太過可惜

珍珠宮

LoveYinYin1215 發表於 23-12-19 17:57
學校話版權
無比
一次練習都無

小朋友遇到逆境臨危不亂,真扺讚!無論賽果如何,你嘅小朋友已經成功了!

子爵府

LoveYinYin1215 發表於 23-12-19 18:01
比賽通知(只通知學校,因為學校先係會員)
只有比賽號碼、年級、組別、沒有題目

學校老師唔幫忙,算數。

但私教朗誦老師不是協會會員? 咁我唔會搵佢,有組別的話(例如詩詞、散文),一上網站就可睇到,後期誦材有更改都會知道。有時同一誦材名稱也會有不同作者,要睇真用哪篇。

子爵府

mimokoala 發表於 23-12-20 14:50
今年小五
學校派了一份誦材,發現同出面報的朗誦班唔同,同一首詩但學校的短好多。
原來大會更新左學校唔知 ...

學校老師業餘性質,外面朗誦班為省招牌睇得好緊,賽後攞獎一定要交相。

象牙宮

LoveYinYin1215 發表於 23-12-20 09:53
自問自己無咁好彩
真心
小朋友其實叻過我呢個阿媽

我覺得小朋友已經好叻,臨危不亂
放下自在

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

wan_sosin 發表於 23-12-20 14:01
朗誦呢啲唔玩咪算囉,比賽又無咩準則,除咗話練下細路仔膽量都唔知仲有咩好處?而且小朋友仲有大把課外活動 ...

我小朋友都咁安慰我
話唔係考試
又唔係學校
唔怕
但佢未必肯再參加了

本來佢好心紅
想為學校攞奬
為班爭光
當然又想自己威

珍珠宮

LoveYinYin1215 發表於 23-12-20 16:40
我小朋友都咁安慰我
話唔係考試
又唔係學校

佢學校都唔幫佢就算啦!有雄心並唔係唔好,將雄心放第二樣野一樣可出色。人生跌下啲影響唔大嘅事,當上下堂,第日會更成熟。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

cara.mak 發表於 23-12-20 09:29
咁易就放棄?
既然都有經驗,下年就會做好啲!
係機會教小朋友努力不懈!

你呢個個案真係唔抵

珍珠宮

LoveYinYin1215 發表於 23-12-20 08:14
無推過責任

幾千學費比左

吓, 你畀學費去練朗誦,竟然都會錯誦材, 你唔去同導師確認,完全係你疏忽。btw, 九成九嘅家長都唔會犯呢啲錯誤。

伯爵府

MissMaMa 發表於 23-12-20 18:50
吓, 你畀學費去練朗誦,竟然都會錯誦材, 你唔去同導師確認,完全係你疏忽。btw, 九成九嘅家長都唔會犯 ...

私補話佢唔會check
雖然佢有教其他朗誦參賽者(網上睇話教得好好,有奬,好多學生)
佢無道歉
只係話下次會幫學生對下個誦材
私補-都難追究

你講得對
家長一定有責任
也有似我烏龍家長(9成9以外家長+ 非重點學生)
所以下次唔會報咁煩的朗誦節

別墅

LoveYinYin1215 發表於 23-12-20 18:56
私補話佢唔會check
雖然佢有教其他朗誦參賽者(網上睇話教得好好,有奬,好多學生)
佢無道歉

我哋參加左咁多年朗誦節都唔覺得係煩!因為參加任何事(唔單止係比賽),都需要再三check清楚。就算係你自己唔識嘢,但你嗰位所謂「私補」嘅老師原來冇同級參賽者,咁其實都唔係咁叻咁多人報名啫,連最基本嘅誦材資料都唔check一次!

仲有….想威,係要付出好多努力/心機,先可以威到架!朗誦協會已經運作左咁多年,點都有個譜,遲啲你啲細路面對將來更多煩事,記得要再三睇清楚先好落決定呀!

水晶宮

mimokoala 發表於 23-12-20 14:50
今年小五
原來大會更新左學校唔知 ...

靠害

伯爵府

cornybear 發表於 23-12-20 21:52
我哋參加左咁多年朗誦節都唔覺得係煩!因為參加任何事(唔單止係比賽),都需要再三check清楚。就算係你自 ...

參加左咁多年
小朋友有好成績嗎?

之後真係未必再花時間參加,時間有限,值唔值再參加。
同一時段,參加左不同比賽,之後小心選擇和謹慎。謝謝提醒。

心痛小朋友這次經歷多d

侯爵府

好媽媽勳章

Hksmsa有各比賽內容
報之前應看一下
睇吓仲裁適唔適合小朋友發揮
[img align=right][/img]

子爵府

回覆樓主:

小朋友無放棄,好有體育精神

首頁

尾頁