自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

希望宜家報導左會引起多d社會關注!雖然我幫唔到胡太,不過都祝福她,同她講聲加油!

子爵府

回覆 mickeyeva 的帖子

睇到我喊到豬頭丫

子爵府

我覺得太太好叻,好感動,加油加油
支持你

子爵府

引用:Quote:mickeyeva 發表於 15-8-3 19:26 個女

原帖由 uhtcl2006 於 15-08-03 發表
我覺得個女好5識唸, 佢而家咁逃避, 個亞媽又要獨力照顧個老公, 傷心又辛苦....
...
Yes, 睇D相,佢爸爸未中風前,父女感情好似好好,但爸爸中風後,個女對爸爸收返晒D感情,做媽媽見到咁,真係好心痛,我真係喊咗出嚟……

禁止訪問

回覆:鏗鏘集講太太獨力在家照顧先生係植物人,好感動

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

尋晚哩套野真係睇到成晚心都UP埋....

不過, 除左心UP, 我仲發現到幾樣野:

1. 原來醫院係可以咁樣申請病人監護權, 以不良手法逼病人出院
2. 原來咁重病0既長期病患, 係可以乜野支援同訓練都冇就逼家人照顧佢
3. 原來唔係話你想搵院舍就會有, 係要等咁耐咁多年

咁老實講, 有幾多家庭可以唔洗返工, 但係又可以經濟上隨時有個人全天候咁服待個病人? 又有邊個, 可以冇讀過專業課程, 但又用D咁專業0既野去照顧自己個屋企人? 又有邊個, 可以心理質素可以高到咁, 可以24小時打理個病人, 仲有空閒時間去心理輔導身邊0既小朋友或者屋企人?

到底哩個係乜野社會? 點解有需要0既人得唔到應有0既支援? 到底大家一直交緊0既稅又用左去邊? 到底日後自己病左咁可以點, 係咪只可以等死?

睇完, 我望住我老公, 大吉利是瞓係度果個係我老公, 我係咪都可以好似胡太咁勁照顧到佢? 相反, 我明白佢個女點解有哩個反應, 作為媽媽, 我相信佢都冇時間同精力去同個小朋友傾同開解佢, 要佢接受爸爸變左咁。

最後, 如果真係咁唔好彩自己有咩事, 我祈求個天, 俾幾秒時間我, 等我有機會同我最愛0既屋企人講: 其實我真係好愛你地。

.........................................

侯爵府

開心吸收勳章

我睇到都吾煮飯住, 丈夫由一個健全既人, 變成咁, 太太不離不棄照顧, 實在太偉大, 港台應該用多D呢D節目, 吾使日日都講政治.

bellmai    發表於 15-8-4 23:59

公爵府

最近老爸入左醫院,我輪班工作,幾乎每天到醫院照顧,個種精神同肉体的壓力,真係好難形容。幸好老爸已經出院。何況胡太仲要獨力支撐,佢丈夫的情況嚴重......好吾容易。

子爵府

2018復活節勳章

公爵府

引用:尋晚哩套野真係睇到成晚心都UP埋....不過,+

原帖由 lovestarry001 於 15-08-04 發表
尋晚哩套野真係睇到成晚心都UP埋....

不過, 除左心UP, 我仲發現到幾樣野:

男爵府

人間有情,希望有人能幫到胡家,祝福。

珍珠宮

熱血金章

引用:Quote:原帖由 uhtcl2006 於 15-08-03 發表

原帖由 daisyma008 於 15-08-03 發表
唔可以咁講既,要面對現況既親人,要好大勇氣,囡囡都有自己既情緒和感受,再做到包容唔係話佢係妳爸爸就要 ...
我地都做過人地既兒女,又點會話父母有事,就唔想理佢。
佢爸只係中風左兩年,就話唔記得左爸爸的感覺。
咁細個都有咁既心態,將來真係未必會望你一眼,希望佢會生性。

bellmai    發表於 15-8-4 23:57
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

子爵府

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

昨晚放工都係睇o左後尾小小............

我都忍唔住喊o左

我成日都話政府資源錯配ka la, 輪政府專科, 排成年幾兩年先有得睇, 真係有命可以等咁耐???

禁止訪問

子爵府

默默祝福胡太一家!

禁止發言

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

維港 發表於 15-8-4 13:31
點睇返尼集?mytv揀乜??
http://programme.rthk.hk/rthk/tv/programme.php?name=tv/hkcc&d=2015-08-03&p=858&e=316069&m=episode
放下自在

水晶宮

搵倒呢段有關監護令的報導http://cheungchiuhung.org.hk/chi/tag/%E7%9B%A3%E8%AD%B7%E4%BB%A4/

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 karenlohy 於 15-08-03 發表

原帖由 薯旦頭太太 於 15-08-04 發表
代我問候她,祝福她一家幸福快樂!
請代問候胡太和胡生,胡太對胡生不離不棄,全力照顧,非常偉大,希望透個今次鏗鏘集,政府能夠幫助胡家多些,安排政府療養院,胡太唔使在家獨力照顧胡生
還有希望他們的女兒,關心多些她的父母。
祝胡生早日康復,胡太加油

大宅

2023年兔年勳章 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我睇到係咁喊,我哋冇病冇痛其實好幸福

首頁

尾頁

跳至