夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主

我ex都係咁,開始發癲郁手郁腳,後來會逐漸變本加厲,到cool頸扭手起腳踢禁低我落床揾枕頭局住我之類,我開始時一直容忍,越演越烈後突然叮一聲醒覺,即時換鎖離婚,無論佢點求都冇再返轉頭,歷時3年,強度係慢慢加劇,依家望返過去我當時冇死我真係要多謝上天。

子爵府

回覆樓主

離婚後我經歷好一段陰影,我好驚男人,後來識到依家老公,當時一有少少嗌交我就好驚,會即刻走入房鎖門保護自己,後來係我老公慢慢帶返我出泥,我好感激佢。
只能說,如果家暴,我絕對唔建議比任何機會,呢種人隨時爆隨時殺人,因為佢控制唔到情緒,千萬唔好心軟,真心祝福樓主勇敢。

複式洋房

回覆樓主

我都好驚好擔憂,未來夫妻爭拗在所難免,我唔覺得今次嘅情況會係最後一次...... 每次諗返起佢可以咁對我,我都好唔開心好難過,但只要我覺得佢仲係愛我,我唔想輕易放棄婚姻,萬一佢真係有情緒病,我都會想幫佢。

發生呢件事之後,我發現原來我真係好唔了解佢,如果下次佢再係咁,我要勇敢D唔可以係咁喊要冷靜,都諗辦法令佢冷靜返同保護返自己。

複式洋房

mimi26 發表於 18-3-14 20:35
離婚後我經歷好一段陰影,我好驚男人,後來識到依家老公,當時一有少少嗌交我就好驚,會即刻走入房鎖門保護 ...

今次佢咁對我,我都已經好不安,好難想像當時你ex咁樣對你,你嘅心情係點...... 好慶幸你依家揾返自己嘅幸福,多謝你嘅祝福,大家都加油吧

複式洋房

hotarufuu 發表於 18-3-14 17:18
可能佢未有心理準備好有BB。因為我親戚一直好想有BB,但老公覺得未買樓太早, 佢叫老公試一次點知有左。當時 ...

好令人鼓舞嘅例子,多謝你。希望我老公都係一時受驚過度先咁對我......

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

CoffeeCheng 發表於 18-3-5 10:19
唔好介意,你老公,係咪有情緒病?新婚已經係咁,我擔心將來會有家暴發生
...

Exactly lol

珊瑚宮

sia0404 發表於 18-3-5 10:35
佢咁唔想要就帶套啦
根本計安全期都好危險

淨係想自己唔戴套開心啲又唔會理下自己老婆身體

珊瑚宮

MISS_MEOW 發表於 18-3-5 12:49
其實你地幾襯... 一個極暴躁,另一個成日喊唔知做乜.一擔擔

哈哈哈哈 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

珊瑚宮

MC媽 發表於 18-3-5 20:06
係囉! 樓主唔好介意,
我覺得一個男人真正愛惜一個女人, 係唔會「逼」佢食事後丸或者 墮胎, 我覺得咁樣 ...

講得啱

大宅

Pingvin 發表於 18-3-14 21:50
好令人鼓舞嘅例子,多謝你。希望我老公都係一時受驚過度先咁對我......

其實問題唔係你計錯日子,或佢迫你食藥。個問題係共識,兩公婆最緊要共識,知道對方諗乜,唔係靠估,係要溝通。

你以為結左婚就順其自然有左就由佢有左,但你有無問過對方真心諗法?佢話想有,但佢想幾時有?萬一未準備好,有左又點處理?

好明顯大家都無共識,否則你唔會對佢今次咁決絕要你食藥咁大反應,完全超出你想像。

今次我唔覺得要怪晒你老公。如果佢真係好唔想而家有小朋友,你教我啦,除左叫你食事後丸,佢仲有乜辦法?而你又唔肯食,咁即係點?佢既激動反應正正反映佢既無能為力。。。我諗唔到呢個時候,佢除叫你食藥,仲有乜方法可以唔要小朋友住。。。

而事實上事後丸其實無乜後遺症,佢只係高劑量既女性荷爾蒙,令你提早來經,最多令你兩三個月經期唔準,無乜長期後遺症。比起墮胎,傷害性簡直微乎其微。

咁你想唔食第二粒之後有左,再墮胎;定係食左第二粒,之後唔駛擔驚受怕。你覺得粒藥令你更唔舒服,就去睇醫生,攞意見,而唔係自己單方面決定唔食就唔食。因為生仔係兩個人既大事,如果今次你真係因為無食第二粒而有左,你老公實嬲死你,你仲無運行,婚姻可能仲有危機。唔似得而家只係你嬲你老公咁簡單。呢個後果你又有無諗過?

唔駛你叫佢,佢下次都會戴袋,靠你計安全期都搞錯。佢經一事,長一智,唔會唔用袋。信我,因為佢真係超唔想有小朋友,起碼呢刻係。

正面咁講,呢件事都教你一課好重要的夫妻相處之道,係要有共識,唔係靠估,要靠溝通。除左生仔之外,其實好多事都要溝通和共識,唔係想當然。

洋房

回覆樓主:

其實事後丸只係高劑量荷爾蒙,唔會太傷身,唔會影響以後生育,我個婦產科醫生系甘講。不要太緊張

大宅

kendomimi 發表於 18-3-11 08:35

我都係極理性既人

極同意。。。

大宅

Pingvin 發表於 18-3-5 23:31
回覆 KILW 的帖子

佢到依家都仲同我堅持事後丸喺科學上係無害...... 佢真係唔知自己錯咗d咩。點解會咁.... ...

咁事後丸定墮胎傷害大?你答我。。。

兩人對幾時生仔無共識,而兩人既避孕共識係計安全期,但今次計錯,唔發生都發生左,無得話如果咁唔想生當初應該戴袋架啦,呢個世界無如果。況且計安全期係二人共識,唔係個男人話晒事,講到佢著數攞晒責任唔負咁真係好奇怪。

發生左問題,無得講如果,你都要補救架啦。咁呢個情況,除左食事後丸呢個辦法,仲有咩路可以揀?

咁成件事如果你發生問題乖乖食事後丸(呢個亦係最合理既解決方法),其實就乜問題都無,你唔駛喊佢唔駛鬧。。。

BTW,其實我到而家都唔明點解樓主咁堅持唔食事後丸,識唔識分輕重?

其實對其它夫妻黎講小事一件,但你地真係勁,小事都可以演變成婚姻危機,利害利害。。。

大宅

Pingvin 發表於 18-3-5 10:12
新婚個幾月,原本好sweet,但因為一次記錯安全日子有unprotected sex,老公驚會依家有BB要求我食事後丸,我 ...

最後我想講你個題目起得好差。咩你老公迫你食事後丸啫?好難聽。

避孕方法失敗,食事後丸係唯一解決方法。唔駛人叫,你都應該一早自動波食啦。

而你自己唔知發咩神經係都唔肯食,咁你老公可以點做?如果佢可以自己食粒藥就搞掂,我好肯定佢一早自動波食左。

你話你老公好恐怖,我唔否認。但你有無諗過你行為既邏輯都好得人驚,完全唔合理。

我唔明點解大家都未有共識生仔,而避孕方法失敗,你仲可以唔食事後丸。個邏輯係邊?

你怕你老公時,其實你老公都會驚左你。做人另一半蠢唔係問題,但要承認自己有時行為真的不合邏輯不合理,唔一定自己啱晒。

生仔,人命關天,唔係鬧情緒的好時機,可唔可以合理少少解決左個問題先?

同埋,個題目真係好差,最好改改佢,除非你諗到除左事後丸以外,有第二個解決方法。

否則,你對你老公好唔公平,因為本來你合理做法應該係自動波食事後丸,然後改善個避孕方法。而家你非但無自動波做,仲怪人地迫你去用合理的解決方法。跟住拗唔掂,就話老公態度有問題。

大佬,個情況就好似:功課應該一早自己做,而家非但唔肯自動波做,仲要人提醒。拗唔掂,就怪人地態度唔好。

水晶宮

Pingvin 發表於 18-3-5 10:12
新婚個幾月,原本好sweet,但因為一次記錯安全日子有unprotected sex,老公驚會依家有BB要求我食事後丸,我 ...

睇完覺得你老公有精神病,早走早著

複式洋房

回覆 dativebond 的帖子

多謝你熱心留言,我都覺得我當時有錯,但我依然覺得佢當時係唔尊重我o既諗法唔同我好好商量而用強硬o既手法去要求我甚至逼我食藥。我當時真係覺得就算依家有咗都唔會有問題,其實就算依家唔生,有心要生的話短期內都要開始生,無必要亦唔應該呢個時候食事後丸。我真係唔後生啦,自己身體自己知...... 今次食咗事後丸,經期推前咗,又引發我前所未有嘅持續頭痛,睇醫生又係要食一堆藥,身體差咗好多。依家有共識年尾開始生,但都似乎要有排先調理好身體。

佢威脅我㩒我落梳化逼我食藥係事實,題目無改錯呀...... 唔咁樣寫你有咩建議?

大宅

Pingvin 發表於 18-3-15 10:40
回覆 dativebond 的帖子

多謝你熱心留言,我都覺得我當時有錯,但我依然覺得佢當時係唔尊重我o既諗法唔同 ...

我覺得公平點。

題目咪講我老公好變態。。。作勢想打我。。。我好驚咁囉。。。

迫你食事後丸係無稽,本身呢件事你就應該自動波做啦。你覺得生仔無問題啫,有無問過另一半點諗。

我覺得之前個姐妹講得好好。如果情況掉轉,你唔想咁快生,你老公想即刻生,迫你中出,又唔比你食事後丸,迫你即刻做媽媽。咁你會點諗?成件事係咪仲恐怖?

而你而家正正係做緊呢件事。咁你老公又可唔可以寫:我好驚,我老婆迫我即刻做老豆?

將心比己,如果你本身唔想即刻生,但老公又迫你即刻要做媽媽,成件事咪仲驚。你老公驚到咁,激動下做錯反應都唔係無可能,當然唔排除佢真係有情緒病或情緒管理好差,但至少驚係情有可原。比著你,明明唔想生住,但老公夾硬迫你生,你驚唔驚?

mini1204    發表於 18-3-15 11:36

複式洋房

回覆 eggcarol 的帖子

如果佢真係有精神病,我唔嘗試幫佢就咁走咗去,咁我就真係好自私啦......
當初因為愛走埋一齊,互相承諾照顧對方,遇到問題我希望可以同佢共同解決,我哋缺少溝道共識係事實,往後要好好諗辦法解決。

複式洋房

如果題目講"老公好變態。。。作勢想打我。。。我好驚",好似主觀咗D亦失實,佢無作過勢想打我,而且呢個題目都帶唔出呢件事o既主題。

你覺得個題目無稽,係因為你覺得件事好無稽吧? 可能你覺得食事後丸係小事,但大家成年人,佢用咁o既手法要我食,我唔覺得係小事。莫講話事後丸呢樣有副作用o既嘢,如果你唔想飲水,有人用咁o既手法逼你飲水,你會有咩感受? 點解佢唔平心靜氣去嘗試了解同尊重我o既顧慮,同老實坦白同我講返佢o既壓力?

我承認我當時唔夠體諒佢o既心情,但對一個想生仔o既人,當時老公o既反應大到好似完全唔想你生,要剥奪你生仔o既權利,唔恐佈嗎?

當然事後反省我覺得大家當時都有錯。或者發生呢件事都係好o既,起碼發現到我哋夫妻間o既問題。有時有D嘢可能睇落好小事,但往往從呢D小事都可能睇到往後婚姻問題o既本質所在。就算小問題都應該儘早解決,以避免將來演變成大問題一發不可收拾。

大宅

Pingvin 發表於 18-3-15 11:46
如果題目講"老公好變態。。。作勢想打我。。。我好驚",好似主觀咗D亦失實,佢無作過勢想打我,而且呢個題 ...

其實我諗冷靜落黎,你都同意要食事後丸,因為真係唯一方法。你對佢既反應好意外和反感,我都能夠理解。

其實,我覺得生唔生仔真係結婚重要考慮,重要性佢認第二都無人認第一。我估你地唔係無傾過,係中間有誤會。見你老公都同意年底開始試,就姑且信佢一次。如果佢最後原來係拖字訣,咁就真係存心欺騙,到時我諗你真係要諗下一步點做,一係走,一係放棄自己呢個人生目標。

首頁

尾頁

跳至