跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 Alipapa0502 的帖子

填表時要填埋。至於保險我唔肯定, 好似有種合資格保險好平, 係比申請咗但又唔打算長住嘅人買黎fullfill政府requirement

公爵府

2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

samjacky 發表於 19-7-24 12:38
麻煩各位有經驗人仕:

我想問下,如果係我申請去,因為under 50, 係咪要有100萬才可申請(當中包括銀行存 ...

我剛剛開始申請,據我所知,HK$1M 流動資產要有3個月bank statement證明

有錯請指正

民房

請問各位已退休人仕都要擁有海外收入每月最少1萬馬幣嗎?是包括什麽?股票收息可以嗎?

男爵府

MokPeter_FB 發表於 19-7-28 11:11
請問各位已退休人仕都要擁有海外收入每月最少1萬馬幣嗎?是包括什麽?股票收息可以嗎? ...

話仔女畀家用都得

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

vincymama 發表於 19-7-28 20:29
話仔女畀家用都得

這樣都可以?

男爵府

諺諺mum 發表於 19-7-28 21:10
這樣都可以?

寫Family income

民房

回覆 vincymama 的帖子

如果我報family income, 咁會吾會check銀行過去3個月記錄有無果個family income 呢?

男爵府

MokPeter_FB 發表於 19-7-29 13:25

如果我報family income, 咁會吾會check銀行過去3個月記錄有無果個family income 呢 ...

其實我銀行statement 都冇顯示有這筆

侯爵府

MokPeter_FB 發表於 19-7-28 11:11
請問各位已退休人仕都要擁有海外收入每月最少1萬馬幣嗎?是包括什麽?股票收息可以嗎? ...

最好有長糧,年金保險單或租金收入證明。

子爵府

請問要咩條件才可申請?邊度可找到相關資料?謝謝解答!

男爵府

小琪 發表於 19-8-1 17:48

請問要咩條件才可申請?邊度可找到相關資料?謝謝解答!

上官網睇下
www.mm2h.gov.my

侯爵府

Alipapa0502 發表於 19-7-24 11:35
回覆 dodo199906 的帖子

如果我想申請MM2H,使唔使報埋我太太及小朋友?還是等到真係過去住先登記?

民房

回覆 chengdodo 的帖子

萬分感謝詳細分享!!!!!

我差D以為我要為左封良民證既信而要去比$$找agent搞了,好在找到你的帖文回應 T^T
我已去了領事館交了文件同費用, 等待拿信去差館辦理手續.

-------------
另外補充一下經驗分享~

領事館online寫收5pm, 但搞mm2h既counter係收4pm (我第一日4點去到做唔倒, 但都幫我睇左文件有無野要補,叫我明日請早)

除了以上大大分享所需既文件, 另外佢亦要求我print out份submit form 既第3頁交埋比佢 :)

純分享, 如有錯漏歡迎指正.

洋房

fionaslove 發表於 19-8-3 07:55

大家互相分享幫助啦☺️☺️
參考過前人的分享,感覺MM2H D申請要求變得嚴格咗...其實我都係因為問過吓D Agent話要有特別門路先取得LOGC Supporting Letter覺得好奇怪,所以先直接向駐香港馬來西亞領事館求證。佢哋回覆好快好清楚👍🏻

洋房

fionaslove 發表於 19-8-3 07:55

另外,領事館網頁有寫明收下午4點㗎

http://www.kln.gov.my/web/chn_hong-kong/home

侯爵府

chengdodo 發表於 19-8-3 13:28
大家互相分享幫助啦☺️☺️
參考過前人的分享,感覺MM2H D申請要求變得嚴格咗...其實我都係因為問過吓D A ...

因為不少討論區都有人分享自行申請程序,唔太難,所以agent都幾難揾生意,除非賣樓送MM2H申請服務。

複式洋房

我想請問下如果自己申請既話,費用大約需要幾多錢? 因為想比較下價錢睇下自己申請定交比仲介幫我處理 thanks !! 🙏🏻

複式洋房

我想請問下如果自己申請既話,費用大約需要幾多錢? 因為想比較下價錢睇下自己申請定交比仲介幫我處理 thanks !! 🙏🏻

男爵府

Bowie1128 發表於 19-8-7 22:05
我想請問下如果自己申請既話,費用大約需要幾多錢? 因為想比較下價錢睇下自己申請定交比仲介幫我處理 than ...

我早兩年申請,唔洗律師做certified as true copy, 只用咗百幾元速遞及百幾元一張良民證,全部500元以內。

複式洋房

感謝你回應我 我想再問下咁申請呢個計劃係唔需要比錢? 只係需要交既文件/良民證/body check等等需要自費?

首頁

尾頁

跳至