家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

nette_ng 發表於 19-4-13 13:55
另外想請教,
假如樓價$600萬(未補),樓齡15-16,申請95%按揭,可獲批25年嗎?或是更少年期?
除了新居 ...

最近銀行因為呢單新聞而收咗手,收斂咗,二手居屋年期都批得好謹慎,亦唔知香管局會唔會出手,要睇定d先答到你呢個問題,抱歉。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20190218/mobile/bkn-20190218070008721-0218_00842_001.html

大宅

回覆樓主:

想請問,請如何選擇:

PLAN 1

H + 1.25%
Cap P - 2.65%

PLAN 2
no H+ plan
P - 2.75%

謝謝!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

vchu 發表於 19-4-22 00:13
想請問,請如何選擇:

PLAN 1

兩間都大P?同埋大P都有兩個唔同rate, 如果大P, 減完個cap rate咪好高?

大宅

wy_yen 發表於 19-4-22 09:16
兩間都大P?同埋大P都有兩個唔同rate, 如果大P, 減完個cap rate咪好高?
...

Same bank offers. P should be 5.125%.

Which plan should choose? Thanks.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

vchu 發表於 19-4-22 10:19
Same bank offers. P should be 5.125%.

Which plan should choose? Thanks.

咁你呢個係細p, 點解個個都大細p不分
Plan 1,個cap好似高咗d。。。有冇問多幾間銀行呀?

別墅

honeyjerry 發表於 19-4-9 12:03
謝謝。

簽左臨約先知業主如果低過估價15至20%賣,原來hkmc係唔會批8成就算成交價先600萬。
知唔知QBE 同AIG都唔批,市面仲有咩方法可以做到按揭。

男爵府

我層樓原本係明年供完, 但係16年時轉按咗, 今年11月會過罰息期, 請問我係咪還哂會好呢? 而家係做 H+1.6 或最優惠利率 (以低為準).

轉按數目係 100百萬.

大宅

wy_yen 發表於 19-4-22 10:24

咁你呢個係細p, 點解個個都大細p不分

請問什麼是大p細p?我真係唔知

另仲有按揭over 6百萬,rate 2.275 見轉按後D rate 都高過本身個rate ,雖然可以有回贈,不過長遠利息又多左咁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Daphne^^ 發表於 19-5-6 23:10
請問什麼是大p細p?我真係唔知

另仲有按揭over 6百萬,rate 2.275 見轉按後D rate 都高過本身個rate ,雖 ...

我見通常大行,即獅子銀行,恆生,同boc都係用細p, 細p現在應該是5.125%,其他銀行大部分行大P, 但上一次加息,因部分銀行跟加1/8厘,又冇部分加1/4厘,所以大P現在大約是5.375-5.5%

大宅

回覆樓主:

想問信用咭未找咭數(未到期) 會影嚮申請按揭嗎? 因為未到期唔想咁早還住。

大宅

計得精彩 發表於 18-11-3 16:41
見盡好多人炒炒賣賣, 靠層樓發達,
按揭轉黎轉去愈賺愈多, 再睇返自己,有時真係會眼紅,
有咩問題即管 ...

本人和老公剛剛買了一間二手居屋(綠表)樓價280萬,自己比4成,向銀行借6成,我們聯名,老公月入35000,自己月入23000,我們都是舊制公務員,日後有長俸,銀行話老公人工高,(他做按揭主力)但本人自己好驚銀行唔批按揭,因為本人剛剛在恆生信用卡批核了一宗信用咭循環現金,但銀行説這是當信用卡簽賬,不會影響信貸紀錄(TU)但我都好驚銀行唔批按揭,另外供樓,我們問銀行借六成,還14年,每月供款大約萬二,我們有政府房冿每月5千(十年)所以自己補貼供樓7千,想問我的貸款會不會影響我們批核,本人很擔心,因為已經比了一成業主,律師費等等

大宅

按揭有擔保人,未過罰息期,如夠資格甩擔保人,是否要等於新造按揭,要罰息?

大宅

畀面勳章

maomaomomo 發表於 19-5-13 22:30
按揭有擔保人,未過罰息期,如夠資格甩擔保人,是否要等於新造按揭,要罰息?
...

在原有銀行申請就可以了,原行「甩擔保人」不受「罰息期」限制。

大宅

畀面勳章

syi 發表於 19-5-6 23:51
想問信用咭未找咭數(未到期) 會影嚮申請按揭嗎? 因為未到期唔想咁早還住。
...

一般銀行會把結欠計一個百分比當作每月供款(一般為3至4%)。

如計入後唔夠計,有銀行可以提供最近期一至兩個月該信用卡的月結單,見到每月都係準時full pay找晒數的,就可以唔計;但亦有銀行要係先提早找咗結欠,俾埋入數紙證明先可以唔計。

到時問一下妳的銀行按揭經辦就可以。

大宅

回覆樓主:

請問樓主,因係part time,穩定每月大約$15000到,請問最多可做幾錢按揭,首期可比到$130萬到

珍珠宮

計得精彩 發表於 18-11-3 16:41
見盡好多人炒炒賣賣, 靠層樓發達,
按揭轉黎轉去愈賺愈多, 再睇返自己,有時真係會眼紅,
有咩問題即管 ...

你仲有係銀行做緊嗎?仍有幫人做按揭嗎?

大宅

牛年勳章

chigril 發表於 19-4-12 12:16
請問 如果想買 離島村屋 可否做到高成數按揭
我都想知

大宅

8年前按揭貸款有擔保人,
現在想加按,需唔需要通知擔保人?

唯一業主冇收入,只有租金收入,
可唔可以申請去除擔保人(業主親戚)?
租金收入係每月供款的2倍。

如業主香港冇收入,
只有租金收入,可以申請加按嗎?
如需要增加擔保人,
擔保人可唔可以是大陸人?
但擔保人是業主老公?
大陸開工廠,可唔可以當作收入?

男爵府

回覆樓主:

留名……學野

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

那個plan 較好;P= 5.375

A - P-2.95 / 回贈1%

B - P-2.85 / 回贈1.35%

其他一樣,謝謝

首頁

尾頁

跳至