自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

tingtingalex 發表於 19-5-16 11:30
例如,62,99唔送金器,又唔介意
62,99唔送禮物比孫又唔介意
老公唔求婚,又唔送生日禮物,又唔送結婚禮物 ...

坦白講, 我以上有3樣係無.... 但我確實又真係唔介意喎.....

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

我唔貪人地嘅嘢,講完。

子爵府

陪月勳章

tingtingalex 發表於 19-5-16 11:30

我以前以為自己冇所謂,但原來自己好介意。如果可以一早認識自己就唔洗嬲咁多年

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

人生咁多介意好辛苦

侯爵府

點解要62 99送?我真係無要求上一輩送,老公送就係情趣,唔送都無所謂。

珍珠宮

我鍾意洗自己錢買嘢所以真的唔介意大時大節無禮物收
但我生日有人同我食下飯嘅

大宅

tingtingalex 發表於 19-5-16 11:50
其實我都想問,有冇jm結婚前主動同6299講,唔好送金器。
未過門,都係朋友關係,最多係未來老爺奶奶,自己走去同老人家講要/不要禮物,或指定要咩,於禮不合。咁做,失禮人,失禮自己。

水晶宮

回覆樓主:

唔送仲好,有咩事都唔覺欠大家,我自己覺得咋

男爵府

小木偶媽咪 發表於 19-5-16 12:53
樓主呢個問題對於一啲冇被求過求婚、老公已經習慣唔送禮物、老爺奶奶冇俾利是、金器嘅人來講,當然會話唔介 ...

我support你,只可以講女人都係鐘意自己呃自己,冇or少得到既就不停同人講自己唔介意,其實潛意識又点會少少介意都冇?唔係冇女人唔介意既,但一萬個可能都係得幾個真心唔mind囉,我亦同意你講,並唔係在於物質,而係你有冇心,生日就算你買件西餅都好過你完全唔做冇表示,依度d JM好多都看破塵世乜都唔介意真心佩服

水晶宮

andre_mama 發表於 19-5-16 12:50
老公眼光獨到,好多時揀左好靚但我唔會用既野俾我,久而久之,情願唔駛送,食餐好算啦
...

好似我老公,佢買d嘢比我,我好多時轉送比我呀媽

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有同冇自己都控制5到,有又5會即刻做左首富,冇又5會即刻冇$開飯既。

琥珀宮

tingtingalex 發表於 19-5-16 12:17

咁你責任,冇理由叫6299買。

但你覺得6299有責任買禮物送比你仔女?

男爵府

6299我覺得係外人黎,你會唔會要求外人送禮物俾你?!老公唔求婚就唔得啦!你唔求我咪唔結囉!至於禮物啦喎,唔洗送㗎啦,陪我就得,錢都係曬我到,再要佢送好慘如果財政獨立的話,要送,送乜都唔介意,心意最緊要。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

6299唔送任何野咪仲好,冇拖冇欠

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

vivibabyvivi 發表於 19-5-16 11:37
我舉手,老爺奶奶點解要送禮物俾孫?下下講禮物我覺得係教壞晒。

我老公冇求婚,結婚係大家既共識,跪低求 ...

同意你所講,有人求婚好浪漫呀,租遊艇請左幾十定成百人上船開p,之後求婚,老公就追求浪漫,但婚後生活真係只有佢自己先知

侯爵府

回覆樓主:

關於送禮 ~ 當你自己有錢嘅時候你唔會介意呢D嘢

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

樓主所講嘅, 我中咗大部份, 我真的唔介意.
如果你介意, 仲結乜婚呢?
唔結婚, 又何來送金送禮物俾孫呢?
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

6299 : 送,我well come但會禮尚往來
c6 : 禮物送開就乜節日都自動送,所以好睇個頭係點開婚,我冇要求但佢有求但覺得佢求得好老土

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

你仲勁。。。。d牙齒

大宅

女人喎,口不對心我最勁

首頁

尾頁

跳至