自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

青衣為食妹 發表於 21-7-2 19:22
我媽媽係今年五月中離開咗,由發現佢心臟有問題到離世,約一年左右,係呢一年間媽媽進出醫院好幾次,有入 ...

續~
將媽媽放係心裡永遠掛念佢,希望你都可以釋懷,放下自在,我同你一齊努力,加油

別墅

Abull 發表於 21-7-2 19:15
我好喜歡妳咁孝順,真係唔好再太傷心了,只期望妳將來有機會在另一地方再見番妳最愛的媽咪
...

我要先遵從佢嘅心願,照顧好爸爸先,將來輪到我仙遊時,希望可以再同佢相見。

男爵府

回覆樓主:

樓主妳識咁諗就得啦

別墅

青衣為食妹 發表於 21-7-2 19:23
續~
將媽媽放係心永遠掛念佢,希望你都可以釋懷,放下自在,我同你一齊努力,加油
...

好明白你地過去一年,心力交碎果種心情,見到佢辛苦係好心痛,到佢走左之後,就會覺得佢解脫左,唔使咁辛苦,但其實內心千萬個不捨。唯有靠時間,大家一齊努力,共勉之。

大宅

Pighead_mommy 發表於 21-7-1 13:25
我媽咪四月下旬過身了,因為一月尾時發現有個良性腦腫瘤,於是二月初便接受了切除腦腫瘤手術,手術後,醫生 ...

有無用鼻胃管飲奶呀?

珍珠宮

Pighead_mommy 發表於 21-7-2 18:26
其實我見過佢哋有教過我媽咪合埋個口,用個鼻吸氣,但我媽咪有時係配合倒,但有時姑娘或者我地教極都唔聽 ...

明白你哋個困難

別墅

gskkk 發表於 21-7-2 19:38
有無用鼻胃管飲奶呀?

三月尾送入醫院時,就開始用鼻胃喉餵奶同藥,但到臨走前好似大約一星期,發現佢冇辦法吸收d奶,d姑娘將d奶全部抽番出嚟,去照X光,醫生話條腸又冇漲大,要觀察下先,於是停止餵奶兩日,之後再餵過,都係吸收唔倒,再照X光,跟住就搵左過腸胃專科醫生嚟睇佢,跟住醫生好匆忙咁入咗房睇佢,跟住出返嚟話佢條腸已經塞咗,冇任何方法可以做到,佢身體太虛弱,唔會有機會做到手術,佢隨時走得㗎喇,之後同日我就簽左張放棄搶救嘅同意書,兩個鐘頭之後,佢就離世了。但其實條腸未塞之前,佢其他器官已經出現左問題。

別墅

Pighead_mommy 發表於 21-7-1 13:25
我媽咪四月下旬過身了,因為一月尾時發現有個良性腦腫瘤,於是二月初便接受了切除腦腫瘤手術,手術後,醫生 ...

我真係好多謝願意用耐性睇我留言同埋留過言比我嘅JM,因為好多都係同路人,或者有d Jm自己都係受過病痛折磨嘅受害者,大家安慰我同鼓勵我嘅時候,亦都要勾起番你地自己傷痛回憶,令我覺得好抱歉,我亦好感激大家。我一定要祝福大家同埋你哋最愛嘅家人同埋朋友,個個都身體健康,日日都笑口常開,一定要永遠幸福,大家共勉之!

男爵府

我 Daddy 都走左兩三年
你當佢移民咗,你有一日都會見返佢,你個心會好過D…

男爵府

Pighead_mommy 發表於 21-7-2 22:54
我真係好多謝願意用耐性睇我留言同埋留過言比我嘅JM,因為好多都係同路人,或者自己都係受過病痛折磨嘅受 ...

大家咁話, 加油

男爵府

Pighead_mommy 發表於 21-7-1 14:01
係,法國醫院,風險係話做完腦手術後,身體會出現抽搐,手術中途,有機會因為失血,而要輸血,但我媽咪做 ...

我做過腦手術,做完連水都吾飲得,野更加吾食得,因為好易落錯格肺炎就好危險,等到見言語治療師,檢查吞嚥冇問題先可以食野,水就要溝凝固粉先可以飲。好奇怪,點解醫生會話食得野。但事情已發生,你再傷心也要過日子,我會同自己講,佢地只係去咗旅行,玩得好開心,所以未返黎住。

男爵府

Pighead_mommy 發表於 21-7-2 14:13
所以到咗佢最後果次入院,亦都冇晒抵抗力去打啲肺炎菌,呢個亦都係其中一個致命原因,我其實真係好冇腦, ...

吾好再怪責自己,你媽媽都吾希望你咁。腦瘤太大吾割會好危險,腦壓高起上黎會腦出血,但醫生會考慮吾完全割清,怕傷到某些神經線。整個醫療程序你唔了解,係醫生責任,吾好將責任放落自己身上,祝你可以快樂,健康地生活!

子爵府

其實我對私家做手術 好有保留

因為屋企人曾經既經驗.

明明諗住兩3 萬落樓既小手術…搞到廿幾萬落樓
本身好少事明明即日出院..但搞到住多成個幾星期醫院…
最後因為手術做得唔好…想搵返本身個醫生睇佢..但個醫生話放假….等幾日wow…我即刻叫屋企人入公立急症….公立好好幫手執手尾…

而且公立醫生都好緊張佢 …即入院…幾個大粒輪住睇佢..

所以大手術真係建議大家睇多幾個醫生

男爵府

Pighead_mommy 發表於 21-7-1 14:01
係,法國醫院,風險係話做完腦手術後,身體會出現抽搐,手術中途,有機會因為失血,而要輸血,但我媽咪做 ...

無理由手術後叫佢食正常嘢㗎

好古怪,正常醫生會叫試粥及流質先

別墅

回覆樓主:

我家人都係幾個月前過咗身,而家剩返自己一個,親戚朋友都各自有家人伴侶,無人得閒理我,感覺好孤獨無助,又要面對家人離世嘅傷痛,又要面對獨自生活嘅孤獨無助

伯爵府

去行山上到山頂,盡情大叫紓緩壓力,然後大喊一場!祝你早日走出傷痛,好好照顧自己照顧家人,相信伯母都唔想你出事!

別墅

BO_NG 發表於 21-7-2 23:27
我 Daddy 都走左兩三年
你當佢移民咗,你有一日都會見返佢,你個心會好過D…
...

謝謝你,不過現階段重未做到,不過我會好好照顧爸爸的,大家加油

別墅

慢吞吞E 發表於 21-7-2 23:50
我做過腦手術,做完連水都吾飲得,野更加吾食得,因為好易落錯格肺炎就好危險,等到見言語治療師,檢查吞 ...

馮正輝話食咩都得,我就梗係冇聽佢講比奶茶咖啡雞肶我媽咪食啦,我初頭只係比左水同小量麵包佢食吓試試反應先,跟住過多兩個鐘後 (中間有飲過好似兩柸水,因為佢話真係好頸渴),之後就餵佢食咗小小火腿通粉,大約兩三匙羹啦,一來,佢自己本身冇咩胃口,二來,驚d麻醉藥未過曬,始終大手術,都係重麻醉藥㗎嘛,點知過左冇耐,真係嘔到PK。唔知點解我媽咪係咪怕毆污糟自己件衫同張病床,係都要合埋個口唔肯嘔,咁啲嘔吐物咪從個鼻噴出嚟囉,佢重驚到成個人震晒,其實我同個保健員,有用膠袋墊住俾佢嘔,所以就唯有安慰住佢,唔使驚,叫佢擘大個口嘔落個袋度。

別墅

Pighead_mommy 發表於 21-7-3 15:15
冇,馮正輝剩係話食咩都得,我就梗係冇聽佢講比奶茶咖啡雞肶我媽咪食啦,我初頭只係比左水同小量麵包佢食 ...

跟住我就即刻撳鐘叫姑娘入嚟,然後姑娘話會即刻通知醫生,跟住冇幾耐,姑娘就入嚟幫佢打止嘔針,由於嗰日係手術後嘅第二日,可能啲麻醉藥未過,同埋嘔到攰晒,所以佢嗰日都好安靜,去到第三日,惡夢正式開始,佢開始精神錯亂,佢住四人房,係咁係間房到大嗌救命,又講粗口,又鬧d姑娘同埋我哋,仲成日想落床,但係佢根本無辦法行到,加上佢吊緊鹽水,又成日狂掹返支針頭出嚟,所以我唯有主動簽紙,提出叫姑娘用手套加綁帶同埋約束衣綁住佢,雖然有保健員睇住佢,但人哋都會有需要去廁所,或者出去斟水,最怕行開行埋嘅時候,佢碌咗落床撼親個頭或者又掹甩d紗布同針頭。

別墅

Pighead_mommy 發表於 21-7-3 15:26
跟住我就即刻撳鐘叫姑娘入嚟,然後姑娘話會即刻通知醫生,跟住冇幾耐,姑娘就入嚟幫佢打止嘔針,由於嗰日 ...

由於佢之前係咁狂掹甩針頭,然後啲姑娘又要再幫佢插返,係咁搞嚟搞去,搞到隻手都腫晒。同埋因為佢真係太嘈,而且又係住外科病房,一個職位比較高級嘅護士,捉埋我一二邊,同我講,由於我媽咪真係太嘈,已有病人投訴,因為其他人做完手術都需要休息,所以決定要將我媽咪送上私家病房,不過佢住咗一晚私家病房之後,就因為吸入式肺炎,送返入SCU,由年廿八住到初五先出番普通病房,如果唔係我媽咪肺炎入返SCU,我諗馮正輝都唔知佢自己個手術,會間接令我媽咪條吞咽神經線出咗問題。

首頁

尾頁

跳至