自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

mommyli 發表於 23-12-13 13:07
外國有啲地方真係可以飲水喉水。香港我就接受唔到,一陣銅臭味。其實香港如果唔畀錢開支裝水,餐廳就應該 ...

agree, 一定要比錢咪答只有sparkling or stilled water, 個侍應態度明顯想奚落人,話無問題的因為唔係佢啫

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章

男爵府

佢講既係事實,但態度同表達方式唔好

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

阿玥兒 發表於 23-12-11 22:52
今晚真係有D嬲話說 同朋友食飯
揀左去PizzaExpxxxx
坐低問侍應攞杯水

水喉水我飲得出,或者可能有人分唔出啦。

大宅

尋日係度search想知道係咪真係咁多人咁抗拒tap water呢個字,搵到一篇報導都有講西餐廳既tap water水喉水。另外有一點雖然同tap water無關,但同樣只係講左一個顧客唔滿意/認為唔啱既字,使咪咁咬住唔放呢?態度有問題就話。

https://topick.hket.com/article/ ... B%E9%85%B8%E5%8F%B2

大宅

Skytree1000 發表於 23-12-13 17:46
請問邊間有冇提示( 開不到)
係Grand Hyxxx,你copy and paste條link去browser就開到。淨係記得當年新開既時候好受歡迎,要分開時段限時,感覺好少五星酒店會咁做。

侯爵府

Skytree1000 發表於 23-12-13 17:46
請問邊間有冇提示( 開不到)

Grand H 扒房

大宅

HiPP勳章(2)

Alicham 發表於 23-12-13 18:04
佢講既係事實,但態度同表達方式唔好

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

orezo 發表於 23-12-13 17:55
下次去酒店霸氣講:比杯水喉水我!

如果全程講中文真係好 odd (銀耳)
我一直以為香港水喉水不適合直接飲用
Join 咗Ruby Tuesday member 都有十年八年
未試過有這類型回應
我相信就算畀水喉水
佢哋都會加話已處理過嘅水喉水
好嘅餐廳味道會微調迎合香港人
待人接物也應注意香港文化
純個人意見,不喜勿插

子爵府

2024年龍年勳章

sambebe 發表於 23-12-11 22:58
咁嚴格上佢係冇講錯,而家佢可能都係水喉水過濾畀人飲,邊個會同你煲水, 我從來都唔飲餐廳供應嘅水, 一係 ...

真正西餐廳係咁,好正常
我會要一枝水,有氣或無氣

Life must go on

侯爵府

2024年龍年勳章

咁英文真係tap water,可能佢答你英文會心理上好少少
Pizza Ex都唔算係貴餐廳,只係比pizza hut貴啲,如果個侍應語氣唔係串,只係如實答水喉水(中文銀耳啲啫),又無咩問題

侯爵府

2024年龍年勳章

CathyLss 發表於 23-12-13 18:38
尋日係度search想知道係咪真係咁多人咁抗拒tap water呢個字,搵到一篇報導都有講西餐廳既tap water水喉水。 ...

好文分享
原來好多人唔知西餐入面各種水既分別

文中女仔講錯full house俾西客鬧
真係好慘

男爵府

幸福花海 發表於 23-12-12 09:50
其實無論係㷛過既水或過濾既水都係來自水喉,點解要強調水喉水呢?外國人係飲水喉水的,當然咁講無問題, ...

同意;好有Point

已刪除用户

侯爵府

MLFF 發表於 23-12-13 22:36
Join 咗Ruby Tuesday member 都有 ...

X 2

大宅

MLFF 發表於 23-12-13 22:36
Join 咗Ruby Tuesday member 都有 ...
又無話好既餐廳一定要點改變自己傳統去迎合香港人既,目標客源可能已經唔同。大眾化合家歡餐廳好似Pizza Exprxxx、Ruby Tuesxxy如果咁講既話,加上直譯埋做中文,係可能會增加被唔理解/唔諒解既客投訴既機會既,呢個post已經反映到。我自己都好少去正式西餐廳,不過都唔需要話好常去先知道人地習慣,第一次唔知第二次咪知道。

其實俾我自己聽到話水喉水既話我可能會覺得好好笑。的確係比較少用中文講,但明知佢係直譯,唔會覺得有咩問題、唔會感覺被冒犯。不過我都一直以為香港餐廳既水係處理過,頭先search都見到你講個間網上有傳話係直接用無過濾既水喉水,如果真係無處理過咁俾客飲而要確認顧客係咪接受既,我都想知道應該點修飾用字。

珍珠宮

2024年龍年勳章

sambebe 發表於 23-12-11 22:58
咁嚴格上佢係冇講錯,而家佢可能都係水喉水過濾畀人飲,邊個會同你煲水, 我從來都唔飲餐廳供應嘅水, 一係 ...

我都係叫野飲,凝住d水係有陣味。

子爵府

阿玥兒 發表於 23-12-12 08:52
我覺得根本連tap water都唔洗講
就咁倒杯水比客人咪得囉
咁就唔會引起投訴 侍應亦都好做

又唔係嘅! 講清楚好

唔講嘅話...會被誤以為過濾水或曾經煮滾過嘅室溫水...

講清楚...只提供:
付費 係食水; 不付費 水喉水

複式洋房

阿玥兒 發表於 23-12-11 22:52
今晚真係有D嬲話說 同朋友食飯
揀左去PizzaExpxxxx
坐低問侍應攞杯水

咁係有分, 鬼佬餐廳分tap water定蒸餾之類, 可能你少去呢類餐廳啦!咁侍應有冇講清楚,誤會姐。

複式洋房

Aley1204 發表於 23-12-11 23:14
因為佢哋而家無免費水提供,所以咪問你要有氣定無氣囉。咁你唔開枝水,佢當然俾 tap water 你啦。不過佢答 ...

認同,係 外國d餐廳都係咁問, 樓主吾慣所以聽起銀耳。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊