自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

育兒性格勳章

786 發表於 20-7-25 22:17
又熄機了,晚安。應該明天唔洗開神器了。

祝大家JUPAS放榜成功。

Appeal 放榜當天可能都仍有重任,不過冇咁好生意

大宅

mielmiel 發表於 20-7-25 23:19
Appeal 放榜當天可能都仍有重任,不過冇咁好生意

又請教一下,如appeal成功加分/升grade,到時可重選A1~A3,是需要在現時20個選擇內調位,還是可加入新課程呢?

大宅

786 發表於 20-7-25 22:15
我孩子今年先考DSE,今年先執過個神器既計分(舊年開始寫,當時只係想了解下孩子來年可以報咩科)

:waha ...

早晨!請問您的神器計唔計到19年3478乘比重后的最低收生分數?感謝!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

伯爵府

+3金熱血

wendyw 發表於 20-7-26 07:09
早晨!請問您的神器計唔計到19年3478乘比重后的最低收生分數?感謝!

早晨!

其實妳唔洗用數學去推算最低分數。最低個個可能有特異功能數學是估算唔到。

但從人心理學上看,妳基本上可以以lower sample (25%) 當最低分數就是了。因為每個學系都希望自己的mean admission score不會太差。以normal distribution, 分數越到norm(越低), 考生人數越多。即lower percentile個粒分數考生會多過upper個D。prof當然會在lower個粒分㨂最高比重個D學生。

呢科lower收445*55*5*5,即32分

大宅

786 發表於 20-7-26 08:32

早晨!

多謝您的耐心回復!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

伯爵府

+3金熱血

siulili 發表於 20-7-25 17:28
即係要全5加幾粒星先安全? 真係咁多人都咁好成績? 真係好叻喎。

順便畀埋3612 radio既sample
medium: 455**5*555 best6 即全5加3粒星
lower:445*45**545 best6 即全5加1粒星

珍珠宮

2024年龍年勳章

786 發表於 20-7-26 09:13
順便畀埋3612 radio既sample
medium: 455**5*555 best6 即全5加3粒星
lower:445*45**545 best6 即全5加1粒 ...

Lower 點解係全5加1粒*?計平均?
Minniemouse:-P

伯爵府

+3金熱血

minniemouse 發表於 20-7-26 10:29
Lower 點解係全5加1粒*?計平均?

原本網友想問,點解個profile 6科全5加1粒星都唔穩陣,係咪要全5加幾粒星先安全。

咁我畀佢睇返 best 6 既lower平均只係全5加1粒星。如果要穩陣,即係起碼medium的話,best 6要全5加3粒星。

珍珠宮

2024年龍年勳章

786 發表於 20-7-26 11:00
原本網友想問,點解個profile 6科全5加1粒星都唔穩陣,係咪要全5加幾粒星先安全。

咁我畀佢睇返 best 6 ...

Ic,tks

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我朋友個仔都話想報3612,445*555*4咁係咪好進取?最後有無報我就無問。

伯爵府

+3金熱血

minniemouse 發表於 20-7-26 11:13
我朋友個仔都話想報3612,445*555*4咁係咪好進取?最後有無報我就無問。

佢拉勻Best6 全5無星,未到lower. mean 32.1 佢30, 都有2分距離。不過,都要睇佢Best 6 包唔包preferred subject 中英數物化生. 唔中就蚊D喇。

珍珠宮

2024年龍年勳章

786 發表於 20-7-26 11:37
佢拉勻Best6 全5無星,未到lower. mean 32.1 佢30, 都有2分距離。不過,都要睇佢Best 6 包唔包preferred s ...

我知佢無讀 biology ,有讀物理同化學,我朋友都叫佢個仔唔好咁搏,不過年青人唔知有無聽。年青人話今年少咗考生,佢嘅分數嘅人又少咗二百幾個,所以搏一搏喎!

伯爵府

+3金熱血

minniemouse 發表於 20-7-26 11:42

我知佢無讀 biology ,有讀物理同化學,我朋友都叫佢個 ...

上年admission score只能作參考。或者真好他所料,今年容易左。年年需求唔同嘛。

今年Cityu Vet話加到40個位(舊年收得24位), 都有機會搶走唔少讀chem bio既學生。

祝大家入到心儀學系。

珍珠宮

2024年龍年勳章

786 發表於 20-7-26 11:48
上年admission score只能作參考。或者真好他所料,今年容易左。年年需求唔同嘛。

今年Cityu Vet話加到40 ...

我都係咁話,希望個個考生都入到A1,就皆大歡喜

男爵府

想問下appeal 係咪交左錢就ok, 要唔要網上confirm payment?

子爵府

育兒性格勳章

sandy625 發表於 20-7-27 23:01
想問下appeal 係咪交左錢就ok, 要唔要網上confirm payment?

唔需要,keep好收據就可以

子爵府

牛年勳章

朋友囝囝升F.6 ,請問各位精叻通識及數學嘅jm的仔女,可否介紹補邊間好吖,千萬個多謝

大宅

請教789,
已是過去式但都想知,呢個分有甚麼選擇
543433 史BA

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

billyyanst 發表於 20-7-26 07:04
又請教一下,如appeal成功加分/升grade,到時可重選A1~A3,是需要在現時20個選擇內調位,還是可加入新課 ...

可五出五入,同重新排序,可睇睇呢版有圖有文字
https://www.jupas.edu.hk/tc/results-of-application/rechecking-and-remarking-of-hkdse-examination-results/request-for-reconsideration-of-application-based-on-upgraded-hkdse-examination-results-on-subject-levels-grades-after-rechecking-and-remarking/

男爵府

回覆樓主:

剛收到JS3636面試通知

首頁

尾頁

跳至