家事百科

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

JML1 發表於 15-6-30 16:04
貴買平用, 原來K牌蒸氣机香港有兩个代理.
1) 買电飯煲起家的X興, 新型号(白色机身)
2) 係千X店專柜,黄色(好 ...
係呀!以前買都唔洗咁貴同咁多地方有得賣。但係近E5年真係好多人搵黎買黎應該係滅蝨。蒸床玉。所以加晒價。有一排話買到斷左貨要訂。跟住冇幾耐我就見到有白色既響風x有得賣仲貴左唔少。現時所有可以對付木蝨既野都好似加晒價貴晒。因為多人搵。無得選擇係E幾種野先可以對付佢地冇計。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:木蝨、臭蟲、床蝨2

這是床蝨嗎?我看了十分鐘也覺得不似,但近期日日幫娘家清潔,的確變得非常敏感同有陰影,這是在我家發現的,我每天回家都驗屍咁驗自己屋企,只發現窗簾一隻這樣小的東西,已即殺,求姐妹給我安慰,告訴我不是。
ps我在娘家見都是大的,不知小時候是長什麼樣。

伯爵府

seaman1982 發表於 15-7-1 16:24
這是床蝨嗎?我看了十分鐘也覺得不似,但近期日日幫娘家清潔,的確變得非常敏感同有陰影,這是在我家發現的 ...
睇唔清楚

伯爵府

頭post有相有短片你可以睇睇先唔好自己嚇自己。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:頭post有相有短片你可以睇睇先唔好自己嚇自

原帖由 哈哈媽咪 於 15-07-01 發表
頭post有相有短片你可以睇睇先唔好自己嚇自己。
謝謝你,我看過覺得不太似,因為看相看片,幼蟲都見到有頭有腳有“蘇”,我呢個只見一粒塵咁細,對左佢十分鐘都唔見頭同腳(冇突出黎,可能在身下)。同埋不是透明的。係啡灰色實色的。

伯爵府

seaman1982 發表於 15-7-1 16:36
謝謝你,我看過覺得不太似,因為看相看片,幼蟲都見到有頭有腳有“蘇”,我呢個只見一粒塵咁細,對左佢十分 ...
雖然係咁你都要做好預防

別墅

Thanks 哈哈媽咪資料

男爵府

自己由舊年整到而家,都斷唔到尾,做得唔徹底,以前都係得我被咬,今朝阿女(10個月)隻脚咬咗好多啖,我喊到死,老公先終於同意我叫鼎xx來做。好貴,萬幾,好大負擔,99未知實際價錢已經好多說話,我都心痛,但我一湊二真係好攰。而家雖然有鼎xx來做,但應該都好多手尾,真係好怕鼎xx做完都係斷唔到

伯爵府

b2uty_momo 發表於 15-7-3 20:24
自己由舊年整到而家,都斷唔到尾,做得唔徹底,以前都係得我被咬,今朝阿女(10個月)隻脚咬咗好多啖,我喊到 ...
就算鼎我都唔敢話包斷尾。所以要你地買埋de粉同無敵仕,鼎做完後話唔再上黎都要落返我話落de粉既位買。都要一路落。希望佢d卵出左黎都痴到產卵前殺死。所以有木蝨之後就好麻煩。

別墅

訂左荃灣de粉,剛收到,即刻開工! 多謝你地有用資料

伯爵府

tsecandy 發表於 15-7-3 23:02
訂左荃灣de粉,剛收到,即刻開工! 多謝你地有用資料
加油呀

伯爵府

引用:Quote:tsecandy 發表於 15-7-3 23:02 訂左

原帖由 哈哈媽咪 於 15-07-03 發表
加油呀
有隻虱係冷氣機下面幅牆上,咁代表乜?

伯爵府

yaubb2014 發表於 15-7-4 00:20
有隻虱係冷氣機下面幅牆上,咁代表乜?
即係代表近牆附近既傢私都好可能有。好可能牆上電掣蘇底位都有。亦都有可能係牆身有裂縫響裂縫度起竇。(即係都幾多蝨)如果係牆紙既就要補番好邊位。如果係普通牆就要搵填補裂縫物料補好。之後就吸塵機貼牆狠狠地吸一次。要由頭吸到落腳。(牆紙都要咁樣做法)。最好就係搵油漆油過牆壁。(我自己都係咁做)。牆身蘇底圍邊就搵最好就透明玻璃膠圍住蘇底外面唧一個圈。如果有熟悉電器既響屋企。就搵佢地幫忙。噴dde粉粟入去蘇底裡面然後先再玻璃膠封邊。記住牆上蘇底內一定要用DE粉。
傢私盡可能拉開小小唔好貼牆

伯爵府

引用:Quote:yaubb2014 發表於 15-7-4 00:20 有隻

原帖由 哈哈媽咪 於 15-07-04 發表
即係代表近牆附近既傢私都好可能有。好可能牆上電掣蘇底位都有。亦都有可能係牆身有裂縫響裂縫度起竇。(即 ...
再郁傢俬又比我父母剷我,唯有落de粉

伯爵府

yaubb2014 發表於 15-7-4 11:13
再郁傢俬又比我父母剷我,唯有落de粉
唔係掉呀!只係拉出小小迫d蝨向地下走唔好比佢上到牆。咁你地腳果度要落得平均d。如果散過頭落完比把長間尺推番dDE粉向牆腳邊多d喎。

伯爵府

引用:Quote:yaubb2014 發表於 15-7-4 11:13 再郁

唔係掉呀!只係拉出小小迫d蝨向地下走唔好比佢上到牆。咁你地腳果度要落得平均d。如果散過頭落完比把長間尺 ...
Thx....

水晶宮

想問會不會被咬“純”?
即係我去娘家清潔被衰野咬到幾次,都會腫起一大舊唔散,但其實我好幾日冇呢個情況,我阿媽亦報告好幾天沒咬她了,但我本身都惹蚊蟲果D,呢排天氣出街或者在自己家都有些類似蚊癱既,我好擔心會不會是床蝨?但呢幾日果D係完全不會腫,也不太痕的,獨立一粒。是真的一般蚊咬嗎?是我太敏感嗎?

伯爵府

seaman1982 發表於 15-7-4 12:10
想問會不會被咬“純”?
即係我去娘家清潔被衰野咬到幾次,都會腫起一大舊唔散,但其實我好幾日冇呢個情況 ...
會!有d人對木蝨咬既反應唔係咁大。我諗你E個情況係d成蝨開始死。但係你唔好放鬆都要7-10做一次。起碼做足2個月。E個時期好重要。因為如果比d幼蝨長大了又卵卵又出黎咁你就煩。
會絕繼繼續續都會有野咬。不過係會一路少。

水晶宮

引用:Quote:seaman1982 發表於 15-7-4 12:10 想

會!有d人對木蝨咬既反應唔係咁大。我諗你E個情況係d成蝨開始死。但係你唔好放鬆都要7-10做一次。起碼做足2 ...
好的,我會,謝謝你。

伯爵府

seaman1982 發表於 15-7-4 13:21
好的,我會,謝謝你。
加油呀

首頁

尾頁

跳至