自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Dear-Valerie 發表於 16-6-9 22:03
聽過一d媽媽帶歧視語氣話某d國際學校好多大陸人...

其實讀國際學校就係要學習與不同種族不同文化的人相處. ...

同意!
仲有一個重點我覺得好緊要,以我所見IS嘅學生好少比較,亦吾會白鴿眼睇吾起其他人,自幼稚園,我個仔果班有印度,巴基斯坦,中國,西班牙....佢哋無理咩種族,咩語言,一樣平等地一齊學習,同班同學有些好富貴(住house有遊艇),亦有些一般中產,有些出街著到爛撻撻,咁多年都未聽過我個仔和其他同學講人哋有無錢之類嘅嘢;對我而言,妒忌心會令一個人爭權奪利,面目猙獰;自小教阿仔吾好自以為是,無本事嘅人先會妒忌和睇吾起人!

男爵府

del.

珍珠宮

breezy2012 發表於 16-6-10 11:05
仲有, 有人話, 我洗左咁多錢你同我成績唔好!! 老老豆豆, 你冇錢, 或者要慳先俾到小朋友讀IS, 然後又期望佢 ...

子爵府

畀面勳章

教育黎講真係唔錯, 至少語言一定識多一兩種, 但操行黎講, 唔知點解都似足外國人, 有哂開放性格。

***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

大宅

引用:Quote:siumachu 發表於 16-6-9 22:46 睇過

原帖由 康晴比比 於 16-06-10 發表
問題在於點解要彈!兩種唔同的教育方式,各人揀適合自己小孩的學校。各有各利弊之處。人地揀橙,你鈡意食 ...

公爵府

方麗娟 發表於 16-6-9 19:43
睇咗咁多日嘅討論,去到第10版了,大部份人依然在爭論國際學校/本地教育嘅中英文程度問題

如果 ...

我都覺得很納悶。
讀IS、或LS、或在LS㨂IB前,要先了解、接受學校的教育理念、家長顧意提供什麼資源配合、再看銀彈是否充足(亦是最實際的)。
但我看到的,是有些家長偏信外國的月亮又圓又大,讀IS一定無得輸。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

Mrs.Luckycat 發表於 16-6-10 13:04
我都覺得很納悶。
讀IS、或LS、或在LS㨂IB前,要先了解、接受學校的教育理念、家長顧意提供什麼資源配合、 ...

銀彈固然重要,我發覺家長的配合也非常重要。身邊有不少IS家長未夠了解學校理念也未能配合,以致產生了落差,有的轉校,有的數落學校的不是,如何幫唔到自己的孩子等等。

子爵府

唔,其實每一間學校都有讀得好既學生,讀得唔好既學生。大學時代,教授同時間去兩間大學任教,有一次名氣差d 果間既學生問教授,我地班好d 定另一間既學生好d, 教授話,兩間都有成績好同唔好既學生,只係果間成績好既學生比你地多d 而已。

所以,其實就算去到神校又如何呢,都有Dse 炒哂既學生,讀到國際學校既Cis 又點呢?一樣有ib 炒哂既學生。

何必要去討論傳統好d 定國際好d, 因為根本冇一個必然既答案,一個無心向學既小朋友你放佢係邊都冇用<-- 被教學模式打殘左既另計。

而家香港小朋友慘既其實係冇得揀,免費教育只存在係傳統教學當中,當然,近呢幾年都多左冇咁傳統既學校,但傳統仍然係大多數,想唔要呢個system 只可以用錢。

當然,俾左咁多錢都冇好成績係好令人失望,但呢d 野點都冇保證架啦,唔通入左咩培正話一條龍,你成績唔夠好會照俾你升咩,唔會架嘛,所以,冇話傳統好d 定國際好d, 只有適唔適合架咋

珍珠宮

cscsmlkyh 發表於 16-6-10 14:28
唔,其實每一間學校都有讀得好既學生,讀得唔好既學生。大學時代,教授同時間去兩間大學任教,有一次名氣差 ...

正確!
我一早已說沒有好與不好,只有適合不適合。
讀了IS不代表會識飛,亦不是支持LS家長口中所說的神校。其實IS同LS的分別只在於其教學模式同理念,只要適合自己小朋友就行,為何要將IS同LS做成對立呢?
但讀IS是否就沒有了中國家教概念呢?讀了IS就必然唔識中文呢?讀了IS是否唔講中文呢?讀IS只是英文好?讀IS是否一定不用付出便有收穫?

相反,讀了LS是否中文比IS好?讀LS是否一定循規蹈矩?

究竟是哪一批家長有偏見?究竟是哪一批家長一早自我捍衛去抨擊?究竟是哪一批家長一廂情願以為給了錢就能讓子女平步青雲?

珍珠宮

skmibb 發表於 16-6-10 17:08
正確!
我一早已說沒有好與不好,嘛有適合不適合。
讀了IS不代表會識飛,亦不是支持LS家長口中所說的神校。其 ...

首頁

尾頁

跳至