自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Agree

男爵府

回覆 20020116 的帖子

大部分高層都係醫生。其實我亦同醫管局嘅護士高層反映過意見,換來係一句:唔夠人手,無改變制度嘅空間,而且一路以來都係咁,
覺得我搞事。

琥珀宮

畀面勳章

而家咁多護士學校,過多幾年就 flooding 都唔定

公爵府

mondd 發表於 19-1-22 19:46
回覆 20020116 的帖子

大部分高層都係醫生。其實我亦同醫管局嘅護士高層反映過意見,換來係一句:唔夠人手 ...

醫管局高層係醫生?!唔係下話?咁點解我上網睇,見到啲公立醫院醫生都比醫管局搞到意興瀾刪咁離開要公立去私院?乜啲高層醫生唔知醫院裡點運作架咩?!搞到香港變成咁,真係想媽叉佢!!!

禁止訪問

男爵府

其實唔係行內人又唔係好留意個行業既人未必知護士起呢幾年間究竟收生升得幾緊要,我記得唔夠十年前大學護理系仲係收生不高,但兩三年前護理系收生已經拍住會計系個堆傳統收生高既學系
而且其實依家香港護士既工作一點都不簡單,個問題係無位同埋醫管局唔肯撥錢請人,而且護士其實只係起薪高,頂薪其實唔高,而且新制仲要變定額通宵津貼變相頂薪減幾千蚊人工,咁都仲要鬧,似乎太涼薄
認為出左糧就應該咩都要忍呢個心態本身都唔太公道,我成日覺得呢d良心行業其實真係值得尊重,佢地做既其實比合約定明既要多(佢地大可以唔急急腳做,辛苦既係病人,但係佢地選擇壓縮食飯時間同摩打手做,只係為左幫病人做多點),我就覺得好值得尊重
而且pan其實真係好辛苦,我自問就頂唔順,家庭朋友聚會永遠就唔到,假期就訓覺調時差,要不斷進修,有咩事就釘牌,咁都叫唔難,我讀到碩士英文程度唔差自問都睇唔明佢哋d書幾頁,我諗其實佢哋需要既係市民既尊重同體諒,依然願意留起公立醫院既護士其實做既係比其他地方高好多既護士病人比例,好值得我地比返個公道既評價囉

用戶要求終止服務

20020116 發表於 19-1-22 19:38
我唔係醫護,我係普通c9,都睇得出要解決問題就要減少流失而唔係請外勞!

但我最唔明,點解班醫管局膠層 ...

今屆局長就係護士,首次由護士去到最高位置
但政治就是手段,一個好醫生好護士,唔代表係好的政治家。局長以前係教授時專長硏究煙草和吸煙,但電子煙佢都唔敢一刀切.....不過相信人在江湖 身不由己

希望政府真係正視啦!

子爵府

南丁媽咪 發表於 19-1-22 07:48
一位中學同學AL唔合格升唔到大學
去左澳洲讀大學最後返做左護士
返香港考評核試都fail

同意! 医生同護士一定要保持質素, 入埋的低質, 人工又吾低, 到時医死人就大件事。

大宅

回覆樓主

護士人工以現時嘅工作量來講係偏低咗嘅,一個護士要照顧10+個病人,而每個病人情況都唔同,有嚴重嘅,有麻煩嘅,佢地每分鐘都不能出錯,一有咩事要即時做出判斷. 而且忙到行來行去,做足咁多粒鐘,我真心支持佢地增加人工同埋人手! 利申,我不是護士!

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

objection

伯爵府

2018復活節勳章

com7hk 發表於 19-1-22 07:17
護士(其實學歷不高只是僅僅入到大學而已),人工比起其他學科高很多,所謂人工高不怕裁員,可做到老都有人 ...

nurse is a professional, so u understand? how can or compare with a clerk or a cleaner?

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

輸入外勞!! 我真係諗唔到樓主你諗緊咩!!

禁止訪問

公爵府

StrawberryLove 發表於 19-1-22 19:59
醫生做文書野,係要寫progress notes 記錄病情! 護士係無可能做埋醫生個份,護士只能幫醫生跟進病人康復進 ...

開post個位唔係我呀,睇清楚

公爵府

StrawberryLove 發表於 19-1-22 19:59
醫生做文書野,係要寫progress notes 記錄病情! 護士係無可能做埋醫生個份,護士只能幫醫生跟進病人康復進 ...

開post講護士既唔係我,我讚成加入外勞護護人員,我亦有講要通過香港考試合格,亦沒有講過護士不是,請睇清楚先黎話人,我一向尊重任何職業

子爵府

TPMummy 發表於 19-1-22 14:49
我唔係話係外國,如果真係讀四年嘅就差啲。
只係想強調,入讀護士都唔係容易,唔贊成呢位com7嘅講法啫。

哦,唔好意思誤會咗你意思,係因為見到啲人實在好唔尊重護士,一聽到就會好唔開心。
當年我女讀護士,我有個朋友知到之後第一句就話‘吓,執屎執尿既工你都比佢去做呀’我真係好嬲,一間醫院無護士唔通淨係靠醫生?護士真係唔直得比人尊重?所以我以為你話.......
豈能盡如人意,但求無愧於心......

大宅

回覆樓主:

其實有, 威院而家好多護士係有鄉音

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

com7hk 發表於 19-1-22 07:47
回覆 貓咪達人 的帖子

老人院有很多輸入外勞啦,肯做肯捱,再説我們50歲有一半都懂英文啦 ...

老人院果班做又三十六,唔做又三十六,我唔覺得佢地肯做肯捱囉
愛 我 就 別 傷 害 我

公爵府

唔該各位睇清楚,偏低護士個位唔係我,開post既人唔係我,我冇講過任何一句唔尊重護士既說話,請睇清楚目標人物先好爆人,thx

複式洋房

Janicefin 發表於 19-1-22 15:06
無錯。
D 人搞錯晒註冊護士同登記護士。登記護士就係診所坐門口嗰d.

坐門口個d叫診所助理,連護士都唔算

首頁

尾頁

跳至