自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我雖然對香港失望但唔打算走,因為香港搵$易,我和c6都會趁自己後生搵多d$先,無論移民去內地定外地,有$至有選擇,所以我都唔會理咁多了

蟹拑腳    發表於 19-6-17 11:32
FJmom    發表於 19-6-17 10:20

大宅

回覆 happyeasy 的帖子

大宅

BB防敏心得分享勳章

KARYKARYKARY 發表於 19-6-16 18:20
真系唔睇好香港未來,只會越來越差

好同意唔睇好香港未來,只會越來越差

一個傀儡特首,一班傀儡議員
原全唔聽民意,搞到咁多人上街
如果政府係好既,就唔會搞到今時今日咁啦。

蟹拑腳    發表於 19-6-17 11:21

侯爵府

KARYKARYKARY 發表於 19-6-16 11:34
D人越來越惡,不講道理,再過多10年都唔知變成點

同意,從來無好似而家咁想走

伯爵府

HiPP勳章(2)

大力大力 發表於 19-6-17 03:51

網上另一位留言~

講真 我好明白如果你所講嘅會實現
我都願意見到
我好自私 呢班人唔死心 係都要搞死香港
當然我都明白 到時我屋企人唔可能獨善其身

子爵府

happy0214 發表於 19-6-17 10:18
好同意唔睇好香港未來,只會越來越差

一個傀儡特首,一班傀儡議員

x2

男爵府

A_lcy 發表於 19-6-17 05:34
講到為小朋友而走嘅,緊係揀最好架啦,
根據睇咁多年bk, 特別移民post
美國有槍擊、加拿大又凍又悶、歐洲 ...

BK 好多人話,去到外國揾唔到嘢做喎。
我估,人以群分啦。
我 d 朋友個個唔錯喎。

在當地長大的第二代,好多未畢業已經有人請。
我有一個朋友個女,Year 3 summer 做完 intern ,佢同 HR 傾,HR 已經即刻出信比佢比 job offer,話佢一年後畢業隨時可以返工。
其實生活如何,工作如何,看個人實力。

個個講到外國點差點差。
厄 d 未見過世面的人就得。

阿錢阿伯好好心咁同 BK member 講,如果冇五百萬 (HKD) 資產就唔好移民喎。
睇到 5M 天文數字咁。

珍珠宮

I9528 發表於 19-6-16 10:33
只能夠講 : 到處楊梅一樣花

你啱,度度都有佢唔好嘅地方

別墅

回覆 KARYKARYKARY 的帖子

我之前一路都係歐洲住, 先生亦係歐洲人, 客觀D 講, 真心的, 如果香港人咁有質素你都怕, 真係唔好移民歐美國家
香港二百萬人遊行示威, 都唔呢度歐洲 200 人示威既破壞力 (無至語言暴力), 好多店舖同車都俾人放火燒,周地垃圾,你講都出幾野蠻有幾野蠻

況且,和平遊行表達自己意願係無犯法

连我先生都話雖然佢地係民主的先锋,已發展成熟, 但對住香港人O個種 堅持決心和守衛精神, 佢地都不及我地

係德國, 電視每2 小時就報導香港遊行, 多個歐洲國家形容香港人为史無前人例團結, 最大型和平示威遊行

而家呢度既人對香港人既印象爆晒燈,再唔會分不出香港人同中國人

你怕可能真係要移民到中國或北韩

別墅

木土土 發表於 19-6-16 10:33
移民到內地,子女前途一片光明

大宅

畀面勳章

贊成呀!而家啲人不知所謂!講咩自由!
大陸而家勁過香港咁多仲超英趕美,移去大灣區就最適合,語言相同文化又近又先進!

子爵府

老翻太太 發表於 19-6-16 16:03
口裡宣揚民主自由,卻偏激地吾比人持反對聲音,一吾啱聽就好似殺父仇人咁鬧,甚至起人底。根本佢地只理會 ...

講得非常正確。反對的人士拒絕接受有人是支持。網上欺凌一些支持人仕或餐廳等,令人覺得仲差過大陸沒有自由表達自己嘅意見。年青人被利用。把問題誇大得很嚴重,大家都係情緒行先,非常不願意香港是這樣。
若果真係好唔鍾意香港,可以選擇移民,唔好喺度攪事!

別墅

回覆 Cara2006 的帖子

可能你D 朋友"握"你呢個未见過世面既人 我老爷,奶奶全家係歐洲國家做左40年公务員, 有D仲係議員
外國真係無香港咁掂,特別係經濟

大宅

唔好上網咪得囉

大宅

KARYKARYKARY 發表於 19-6-16 10:29
宜家見到個社會咁,年輕人咁,我反而覺得政府唔可怕,可怕嘅宜家嘅人,太偏激,好擔心自已小朋友變成好似佢 ...

男爵府

蟹拑腳 發表於 19-6-17 11:28
回覆 Cara2006 的帖子

可能你D 朋友"握"你呢個未见過世面既人 我老爷,奶奶全家係歐洲國家做左4 ...

點解假設我比人厄?
乜而家要 "晒冷"?
咁我有一個表弟也是加拿大高官。
我其他親友,很多在美加大企業做咗好多年。
我屋企人 (長輩),有 d 係六十年代已經去美加讀書,落地生根,
我自己就八十年代先去。
其實,我自己在美加住了二十年,
我唔似有 d 人,去兩個星期旅遊就扮代言人。
這個世界好大,
你親戚的經歷係真,不代表我說的是錯。
Keep an open mind.

子爵府

aurora2020 發表於 19-6-17 00:33
而家都怕左local school, 感覺國際學校反而理性d

yes

伯爵府

蟹拑腳 發表於 19-6-17 11:15
回覆 KARYKARYKARY 的帖子

我之前一路都係歐洲住, 先生亦係歐洲人, 客觀D 講, 真心的, 如果香港人咁有質 ...

同意呀,我驚佢見識過外國示威嚇到賴尿。
不如樓主或其他人請下有咩地方d 年輕人會無咁偏激,大家俾下意見

蟹拑腳    發表於 19-6-17 14:24

大宅

BB防敏心得分享勳章

boaangel 發表於 19-6-17 11:25
講得非常正確。反對的人士拒絕接受有人是支持。網上欺凌一些支持人仕或餐廳等,令人覺得仲差過大陸沒有自 ...

反對的人士拒絕接受有人是支持,就正如林鄭月娥拒絕接受撒回方案。
網上欺凌一些支持人士,令人覺得仲差過大陸沒有自由表達自己嘅意見。咪等如嗰教育局局長秋後算帳處理d教師,唔比人地表達自己意見。

若果真係好唔鍾意香港,可以選擇移民,唔好喺度攪事!如果你真係咁想香港變到大陸咁,可以選擇移居大陸,我地想要既係個自由民主,以香港人為先既香港

正正因為愛香港,唔希望令佢變到好似中國咁,上一代由中國逃亡落黎,唔希望下一代斷送返喺佢手裏面

子爵府

boaangel 發表於 19-6-17 11:25
講得非常正確。反對的人士拒絕接受有人是支持。網上欺凌一些支持人仕或餐廳等,令人覺得仲差過大陸沒有自 ...

首頁

尾頁

跳至