自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

甜夫人 發表於 17-2-26 00:56
係啦,日日對住自己個仔,叫住個自己唔like嘅名,感覺都幾虐待同受苦
...

你咪幫佢改個你like嘅英文名,有幾難受呀?

男爵府

BK Milk勳章

sa.ma 發表於 17-2-26 00:55
睇曬d回覆,以為自己去咗古代

古唔古代係相向的
有好多野係傳統留傳下來,例如過年收利是,有人派你收嗎?
又假如可以跟族譜男丁可以分屋分地你又收唔收?

水晶宮

甜夫人 發表於 17-2-26 15:52
已同呀媽同c6傾過,大家都同意呢個做法,即改一個名比男家落族譜,另一個就日常用同落身份證度嘅。呢個真 ...

真係唔覺得係兩全其美喎、即係你想男家同你老公叫個仔做咩好?
我唔覺得男家有俾禮金就係要跟佢、不過覺得你咁既跟法一點意思都沒有。

水晶宮

Ol0314 發表於 17-2-27 00:08

贊同全部都有做晒

就是啦⋯⋯

珍珠宮

zicat 發表於 17-2-26 13:58
唉,而家咩年代仲講傳統?但係唔知點解永遠有問題都係男家,女家就永遠是對的呢?結婚嗰陣女家就咩都要跟傳 ...

簡直係一針見血

子爵府

luckybaby2011 發表於 17-2-27 00:23
真係唔覺得係兩全其美喎、即係你想男家同你老公叫個仔做咩好?
我唔覺得男家有俾禮金就係要跟佢 ...

佢地想叫咩咪叫咩囉,無野架
個仔都可以知道自己有兩個名架

反正兩家人嘅問題,到最後揾到個兩家人都接受同feel happy嘅solution, 咁就係兩全其美架啦

子爵府

麵包超人^o^ 發表於 17-2-27 00:09
文字有幾老套呀
利申:我唔係叫丫文

咁每個人都有唔同嘅感受,
你覺得無問題唔緊要,我可以尊重你,
但你無得因為人地話介意就話人有問題架喎

子爵府

麵包超人^o^ 發表於 17-2-27 00:16
你咪幫佢改個你like嘅英文名,有幾難受呀?

意見同#247

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

甜夫人 發表於 17-2-27 01:09
佢地想叫咩咪叫咩囉,無野架
個仔可以知道自己有兩個名架

咁不如唔好就

咁我覺得係二個人囉 咁入乜鬼族譜姐

A名入族譜 身份証用B名
咁個個叫都唔同 咁佢真名係乜 一定跟身份証嫁
咁就無謂話跟男家
基本上你話女家話哂事吧啦

子爵府

Ol0314 發表於 17-2-27 00:08

贊同全部都有做晒

我果個回覆所帶出嘅point其實唔係指跟唔跟傳統。。。。。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

改個名都咁煩 如果好中意個字同個小朋友又好夾但同女家撞左
之後選極都唔中意 咁你又會唔會堅持叫個唔中意既名 為左唔同女家撞?

其實個答案你都在心中 男家從來做乜都係差 女家樣樣都係好 所以個答案就係到

其實唔係話個姓已經跟左男家叫就佢地 你個小朋友都可以唔跟爸爸姓 型D跟媽姓 但普遍跟媽姓 一係單親個老豆唔認數 一係就同姓 暫時都少見跟媽姓

大宅

美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章 親子王國15週年勳章

甜夫人 發表於 17-2-24 13:51
我都咁覺得,bb已經跟左佢地姓,bb一樣係外婆個孫,我唔會要自己呀媽唔開心
...

應同

子爵府

小豬澄 發表於 17-2-27 01:24
改個名都咁煩 如果好中意個字同個小朋友又好夾但同女家撞左
之後選極都唔中意 咁你又會唔會堅持叫個唔中意 ...

對男家嘅感受,我自問都係對事唔對人,我媽有時做得過份左我都會照插佢。

係好煩,改名已煩,要顧埋人地感受就更煩。我都想自私d, 霸道d, 就咁改個我地兩公婆自己同意嘅名就算。係我衰囉,又想尊重男家傳統,又唔想撞名剋到呀媽或bb。反正呢個問題上,而家大家滿意個方案而又無hard feeling嘅話,咁仲有d咩問題?

我心儀嘅字同女家撞嘅機會其實已經好細,
唯獨我媽仲想個名要計筆劃,
到時再揾唔到字嘅話我就會堅持我同c6嘅意願架啦
唔影響到人嘅事,我就唔會顧人感受,
筆劃問題只影響bb將來,bb到時唔like咪叫佢夠18歲自己去改囉

大宅

sa.ma 發表於 17-2-26 00:55
睇曬d回覆,以為自己去咗古代

水晶宮

susumi123 發表於 17-2-24 13:43
如果俾我,我會尊重男家,因為bb係跟男家姓,我比較傳統d…

Agree

子爵府

甜夫人 發表於 17-2-26 15:52
已同呀媽同c6傾過,大家都同意呢個做法,即改一個名比男家落族譜,另一個就日常用同落身份證度嘅。呢個真 ...

咁就太好啦!恭喜你呀,真係兩全其美!登你開心[/smil
我b都係初生,我6299同你6299差無幾...
以後湊b同男家會有更多磨擦同分歧,
要好好維持大家既關係,唔好發脾氣,
比多d耐性傾聽下老人家既意見,
再表達自己既建解,
將佢地氹到去自己既目的地,
佢地仲乜都唔知,覺得你係一個好新抱添。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

麵包超人^o^ 發表於 17-2-27 00:09
文字有幾老套呀
利申:我唔係叫丫文
我果代d 男同學個個叫文輝文強文傑志文偉文。。。同依家個個叫"希"一樣咁老土

男爵府

wingwing888 發表於 17-2-27 00:19
古唔古代係相向的
有好多野係傳統留傳下來,例如過年收利是,有人派你收嗎?
又假如可以跟族譜男丁可以分 ...

傳統有好多好多繁文縟節,唔可能所有都保留,咁點去決定邊d要保留,邊d去去除呢?

時代進步咗,人開明咗、學識多咗,識得咩叫互相尊重,所以好多古代父權社會基於迷信、封建、欺壓女性嘅所謂傳統亦慢慢消失。我認為"尊重"係好重要嘅因素,否則今日你我都仲要糺腳兼無書讀。

派利是呢d意頭嘢,大家歡喜,無損害任何人,兼且人人有自由,有人因宗教理由都選擇唔派,唔見得會比人逼害。至於圍村分地,我唔在其中,無乜討論意義。

其實最令大家反感,係有d言論同思想,一刀切認為女人結婚後係男家人,似乎要同女家斷六親。生個bb,又居然淨係屬於男家。咁睇法,要跟足傳統,女人係唔係嫁完唔使返工,留喺屋企繡花、服侍男家上下、每朝向6299請安洗腳?男人係唔係可以要求合法娶多幾個妾侍?老一輩仍然有呢種封建思想唔算奇怪,但如果係年輕人,又唔係剛剛喺農村坐火車落嚟,就真係同社會好脫節。講到尾係尊重,如果識尊重大家,就唔會堅持以上嘅思想。

講返樓主個case,佢已經講明男家唔係圍村人,唔係死守一定要跟族譜。咁情況下,為bb改名絕對有商量餘地,唔明點解唔需要顧樓主&外婆感受。

大家理性討論,請勿激動。(有d回覆好惡,驚驚

男爵府

另外我問咗親戚朋友經驗,比樓主參考。

有親戚家族小朋友全部搵某已退休嘅知名師傅改名。師傅改名有要求提供小朋友八字、父母名字、四大長老名字,以避開撞字。佢話師傅有講可以提供埋父母所有兄弟姊妹名字,不過係optional。

朋友為仔女改名,係搵另一師傅。小朋友早產多病,師傅特登幫佢地改名用咗爸爸其中一個字,即係爸爸叫陳x文,小朋友叫陳文x。

所以都有人改名會同長輩撞字,唔一定會相剋,但最好視乎小朋友命格。樓主怕相剋的話,可以求心安搵師傅睇睇。如果完全唔信命理嘅話就容易得多。

侯爵府

回覆樓主:

我就唔會理,自己改好,話比佢哋聽就得

首頁

尾頁

跳至