自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 09daisydaisy 的帖子

這些香港沒有?全世界都有啦。

珍珠宮

suki620 發表於 19-10-19 15:39
回覆 09daisydaisy 的帖子

這些香港沒有?全世界都有啦。

就是。
唔通佢覺得香港公家醫院沒有人走後門?識得consultant 的親人真是跟大隊排?

美國出名大學早排亦爆出收錢可以買學位醜聞,不是冰山一角啊!

子爵府

回覆樓主:

LM

男爵府

jacobkit 發表於 19-10-15 17:52
一直對大陸的認識都好片面,睇到的都係一d新聞,好同壞的都感覺離自己好遠

身邊的人都來咗香港好多年(ove ...

如果去偏遠小小又好,大城市又好
基本上都好方便,點解?
買菜←可以用APP送上門(一半小時至一小時)

買生日蛋糕←可以用APP送上門(一般一個多小時),上次香港d朋友帶兩個女黎我大陸間屋,咁岩佢地生日,我直接叫左個蛋糕送過黎同佢地興祝,不知幾咁開心(我冇郷下,因為只聽過郷下係邊而完全未返過去)

叫外賣←(一般半小時至一小時),唔好以為住宅先叫得,有一次我同老公出去住酒店,酒店房一樣送,老公同班朋友去食,我自己一個人叫左四個外賣返酒店食,一份生果,一份日本野,兩份海鮮,不知幾爽,根本就唔需要出門口

有次去到大陸間屋話就黎打風(山竹果次),拿拿臨上網叫左外賣送個充電寶過黎,唔洗一個鐘頭到左。

例如我有D咩傢俱壞左,幾乎一個微信今日叫下午可以送過黎
你等得既話淘寶仲多選擇!

出街?都唔洗等的士,又唔洗驚拒載,一用APP基本上1-4分鐘內到你家門口

出街食飯?睇下美團有咩特價又可以立即買套餐套票。

買樓?如果你熟果個地方,甚至唔洗睇,以前未咁熟悉用果D微信支付寶轉脹果陣,係agent自己湊錢幫我俾住按金先,而家就方便啦,我家人每個都有微信支付寶,有咩事就立刻過數落訂,叫AGENT代簽(大家唔好學,呢個真係要信得過先可以做)

如果你話人品,講真,今時今日周圍都係中國人,那怕上次我去澳洲,聽廣東話同國語仲多過英文,基本上周圍都係咁,唔通自己就要固步自封?我試過有大陸人讓我路,俾我行先俾我俾錢先,亦遇過唔好既。但大陸唔好既,唔算特別多。

最唔好就係個廁所囉,就算大城市都好多地上面有個洞既屎坑,用唔慣= =

結婚讀書呢加野真係答你唔到

去大城市地方仲正,完全冇拎過cash出黎,迪士尼都係今日訂聽日去

翡翠宮

谷雨心 發表於 19-10-19 12:36
仲有,我覺得中國政府和民企是真心為人民服務,因為現在发展的科技都普及于民,連街市阿婆都會用微信支付, ...

我身邊唔少人以堅持用現金自豪架,話唔洗搞咁多嘢咁麻煩,又危險!

男爵府

如果係廣東省入面d城中村,就仲係隻手遮天,例如沙井呢種地方。呢d真係歷史遺留下來的問題。就好似Hk舊時原居民地區,根本就係三不管。
我住種花家

別墅

lyh80115 發表於 19-10-19 22:30

我身邊唔少人以堅持用現金自豪架,話唔洗搞咁多嘢咁麻煩 ...

咁就睇你點睇咯,反正我未試過被盜。

珍珠宮

畀面勳章

一直對大陸的認識都好片面,睇到的都係一d新聞,好同壞的都感覺離自己好遠

去坪地做左二年野, 生活簡單清淨

屋又大又有花園, 鄰居人品唔錯

治安ok, 交通就基差..我住二線地方,

基本上冇公共交通系統

附近有百貨公司, 街市but冇戲院

要搭廿分鍾車去先有

其他一般生活齊全, 我住既當時果區係開發中既新發展區

所以都好荒無下

但係真係幾好住, 買野又平

大宅

回覆 jacobkit 的帖子

剛剛上海返來, 親友居住的小區全方位無死角24小時錄影, 治安可能會好吧。最特別的是垃圾分類嚴謹, 垃圾站旁至少有五個摄影頭影住, 且有大媽隨侍在側, 只能在指定時間扔垃圾, 每戶都分發QR CODE, 要求貼在垃圾袋上, 上网登記姓名, 地址 電話等, 會抽查, 不按規定分垃圾有机會被罰款50-200元, 現在家里四個垃圾桶, 要分開裝不同的垃圾

大宅

kkw1990 發表於 19-10-17 19:37
我一個月stay大陸15-20日
三餐美團外賣
住既屋好大 兩人1600呎

點解?吾慣咩野?

伯爵府

昨日又睇沈永年youtube, 介紹個中山街市真係好干爽。
過好,每一天!

水晶宮

回覆 jacobkit 的帖子

基本上無論香港同大陸, 搵工都係朝中有人好辦事
國內政府工好似要先考左個公開試, 好似都唔易考, 但有樣野要留意, 國內的公務員離境(就算係去港澳)係需要單位批先可以. (我有親戚在國內醫院做, 佢都要咁做,我聽佢講好似直情係要交旅遊證件比單位)

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

個人覺得講食丶住深圳比香港好,但購物丶醫療丶教育始終香港好D

水晶宮

回覆 auhiyo 的帖子

LEE 個可能真係對比較著重私隱的香港人要適應下, 好似近來疫情期間, 搭地鐵都要實名

珍珠宮

bbc2018 發表於 19-10-19 16:03
就是。
唔通佢覺得香港公家醫院沒有人走後門?識得consultant 的親人真是跟大隊排?

呢個係真...
我之前係醫院做野...
跟醫生做 research..
見到 d 醫生係會比親人打尖...
個醫生會叫我靜靜咁走去 counter 幫佢個病人約即日個期.. 即刻睇...

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

jacobkit 發表於 19-10-15 18:29
如一般一線城市小康家庭?(即有閒錢一年去一次外國旅行果種)

我唔係響大陸住,我淨係有朋友搬咗返大陸,佢而家成日笑我睇部電視得果40寸點夠,又成日哂d貓狗相,又或者成日話係邊間食野幾好食甘,果排佢地封城甘,就成日哂美團外賣
日本の平安を祈ります

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

至少我媽坐巴士地鐵係有後生讓座

香港......算吧啦

侯爵府

fishwawa 發表於 20-4-18 09:26
昨日又睇沈永年youtube, 介紹個中山街市真係好干爽。

我有睇呀真心正

大宅

任何野都係好過香港 。

伯爵府

Lena_Wong 發表於 19-10-19 10:15
其實我覺得你講根本就太浮誇太偏頗,我親人朋友好多在大陸,我自己在內地生活佐幾年,唔排除會有送禮情況 ...
唔需要回佢,佢反中反到壞腦

首頁

尾頁

跳至