自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2023年兔年勳章

lily-of-valley 發表於 22-9-27 17:40
而家好好啦, 有得呻吓, 前幾年, BK未轉前, 話事係耶穌人, 有件agape, 封咗改名沙崙玫瑰, 狂鬧佛教道 ...

沙崙玫瑰呢個名有啲熟好似見過,
不過就唔為意發生過呢啲事

耶穌人確實幾霸道,
容納唔到其他人討論其它宗教!

不過想問下
聖公會係屬於基督教,佢都鬧埋一份?

珍珠宮

winglung 發表於 22-9-27 15:03
你奶奶好彩仲可以用力擰頭表達意願
有D係病重,比其中1個基督徒家人帶弟兄到床前
傳道一輪,跟住話動一下眼皮 ...

某人連續兩日帶了幾個人上去圍住她禱告,所以我好憎呢啲人

我奶奶係拜神的!所以我覺得好神奇

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

好多臨死信教,都係為左留全屍
可以土葬,咁有得有失嘅
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Rose^^ 發表於 22-9-27 18:05
佢鬧聖公會話接納天主教。 就鬧人。
亦有人話沙崙啱, 見到有人錯, 要將人教去正道, 對信教之忠誠, 我地唔信, 好痛心。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Rose^^ 發表於 22-9-27 18:05

佢連聖母都鬧, 話係個普遍女人。 我信觀音, 但讀天主教學校, 好專敬聖母。 佢話聖母只係耶穌俗世時生佢嘅女人, 唔值得專重, 我有話過, 又鬧我。

子爵府

2023年兔年勳章

lily-of-valley 發表於 22-9-27 19:11
佢連聖母都鬧, 話係個普遍女人。 我信觀音, 但讀天主教學校, 好專敬聖母。 佢話聖母只係耶穌俗世時生佢 ...

連耶穌自己媽媽都鬧
真係好怕呢啲宗教狂熱,
得罪講句,佢似入咗邪教多啲!

子爵府

2023年兔年勳章

zxyggp 發表於 22-9-27 18:45
好多臨死信教,都係為左留全屍
可以土葬,咁有得有失嘅

其實唔使信耶穌,都可以土葬㗎喎!
前年先有個親戚離世,
冇宗教信仰,土葬係柴灣墳場!

伯爵府

2024年龍年勳章

lily-of-valley 發表於 22-9-26 17:20
唔止喪禮,
婚禮都有場show. 新娘媽媽係我媽媽堂妹, 好日都唔見。 佢嫁女請飲。 8點, 唔係起菜, 係,' ...

咁衰的婚禮? 餓死人啦。

伯爵府

2024年龍年勳章

lily-of-valley 發表於 22-9-27 17:40
而家好好啦, 有得呻吓, 前幾年, BK未轉前, 話事係耶穌人, 有件agape, 封咗改名沙崙玫瑰, 狂鬧佛教道 ...

天主教啲人正常好多。
我覺得基督教唔知係咪收得太多年少時無家教,少家庭温暖的小朋友,佢哋join了教會後,會有一班人成日一齊團契,好似童黨咁,令佢哋有家的感覺。
就因為佢哋自少係咁,所以就算後來知識改變命運,揾到錢變中產都好,骨子裡都會用返街童嗰套團結排外,夾硬收多啲『會員』嚟build up 安全感。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

象牙宮

RAY媽 發表於 22-9-27 19:44
天主教啲人正常好多。
我覺得基督教唔知係咪收得太多年少時無家教,少家庭温暖的小朋友,佢哋join了教會後 ...
咁就唔知啦, 只覺男男女女都咁。

象牙宮

RAY媽 發表於 22-9-27 19:36
咁衰的婚禮? 餓死人啦。
跟我走的應該不是耶穌人, 肚餓呀, 如餓到人胃痛咁點?

象牙宮

Rose^^ 發表於 22-9-27 19:32
連耶穌自己媽媽都鬧
真係好怕呢啲宗教狂熱,
得罪講句,佢似入咗邪教多啲!
以前我住太子唐樓, 二樓係間基督教堂, 話聖約瑟只不過係個木匠, 同耶穌一D關係都無, 唔值得專重。

首頁

尾頁

跳至