自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Ma12345 發表於 19-2-11 15:53
大學畢業就等於英文好?
上邊講左又唔追post

就係有追帖先知你大學畢業。
依家係話,你英文已經好過好多無讀大學的人,5歲要教好深咩?好多jm都講話無出去學、自己教。
你硬係要自己閃身。

大宅

睇曬樓主對答同你先生回覆
我諗都係傾向錢呢個問題,或者可以嘗試下唔同方法去增加英文水平先

荃灣某大型商場星期六直頭有免費NET 講故事一小時 有互動有對答 你要做只係的佢去比佢玩下 一樣學到英文

又或者去報下大會堂d英文唱遊 drama 班 (價錢平)
又或者報drama 班,佢有NET 教講對白排戲 點都平過你上門或者去中心 一對一英文對話班,當你一個月上四堂 都係1200蚊到,咁咪唔駛3千幾咁貴

另外 伴讀就加支點讀筆 有時點讀下有時你讀 咁都學到好多英文

卡通片就睇有互動果種 即係片中人物會問問題要小朋友答果種

例如 dora the explorer,diego同埋super why 都係問答為主,phonics 可以睇walllykazam

大宅

minlbc 發表於 19-2-11 16:11
就係有追帖先知你大學畢業。
依家係話,你英文已經好過好多無讀大學的人,5歲要教好深咩?好多jm都講話無 ...

你知大學可以出去搵人check論文Grammar 㗎可?
我讀媒體,真係除左寫論文都唔太需要用英文
上堂用中文教多的是就算係英文都係好易明

另外,我有話我無自己教咩?我有陪佢玩遊戲,睇英文書,睇英文卡通,但唔夠,所以想出去補

我幾時閃身呢?
重有閃身係咩中文嚟,見識少,無見過

大宅

Ma12345 發表於 19-2-11 16:08
線上學英文可以幾歲報?
有無話邊個網好?

幾多都得架
網就有一d 用skype 一d 要買package 咁報囉 計番一堂唔貴

呢d 成本較低課程可能可以幫你同c6 拎個平衡,平少少佢可能又順氣d呢

大宅

Max20080525 發表於 19-2-11 16:15
睇曬樓主對答同你先生回覆
我諗都係傾向錢呢個問題,或者可以嘗試下唔同方法去增加英文水平先

萬分感激

小朋友都幾有表演慾,Drama係一個唔錯嘅選擇

荃灣對我地太遠,點讀筆係咪書店有得賣?

其實小朋友好細果時,我都有提意點讀筆,C6話無用

大宅

Max20080525 發表於 19-2-11 16:17
幾多都得架
網就有一d 用skype 一d 要買package 咁報囉 計番一堂唔貴

我上網搵下真係好多謝你,
我唔會再同佢傾,學其他JM話齋,自己拎錢最實際,
反正佢都唔想理

大宅

Ma12345 發表於 19-2-11 16:19
萬分感激

小朋友都幾有表演慾,Drama係一個唔錯嘅選擇

點讀筆你可以買小x人果種 唔貴 就咁入番資料落去就點到,點讀筆有d用,有時阿媽都會喉嚨痛聲沙做唔到人肉發聲機 咪比佢點下,點點下佢又記得啦

好似樓上有JM 介紹oxford reading tree,佢有點讀架,就咁講可能悶,但點讀有埋其他音效 動物聲又唱歌咁 小朋友咪開心

大宅

Max20080525 發表於 19-2-11 16:22
點讀筆你可以買小x人果種 唔貴 就咁入番資料落去就點到,點讀筆有d用,有時阿媽都會喉嚨痛聲沙做唔到人肉 ...

好的,我一陣就去買

麻煩哂你

大宅

Ma12345 發表於 19-2-11 16:24
好的,我一陣就去買

麻煩哂你

唔駛客氣呀
你買呢d 教材都抵架
大女用完 細又用 細果個早d開始聽多d 睇多d 點都識d

你一物二用長遠計化算過兩個都要出去補習

珍珠宮

可以睇Charlie and rola , Peppa pig DVD, search YouTube
書亦有。小朋友好喜歡的。

為了小朋友,可能這幾年大家衝突多些,要重新適應對方。但你又有一個细的。大女升小一亦要適應。可以作主自己作主,調節自己心情。是過渡期。

伯爵府

#126 你老公講全部真架??11點嘈到兩點半..應承咗逹到目的又要發爛渣? 仲要爆佢電話? 再加廢柴無用有病? 一開始你仲話會因此考慮離婚, 睇你老公回覆真係十級壓力! 一虎+一苦!

大宅

mameme 發表於 19-2-11 16:33
#126 你老公講全部真架??11點嘈到兩點半..應承咗逹到目的又要發爛渣? 仲要爆佢電話? 再加廢柴無 ...

240覆左,自己睇入嚟食花生?
嫁佢咁耐佢掉爛過我3部電話,一部ipad,一部衣車,等等。
如果要計,重有好多,我俾佢迫到之前產前抑鬱

大宅

bbc2018 發表於 19-2-11 16:32
可以睇Charlie and rola , Peppa pig DVD, search YouTube
書亦有。小朋友好喜歡的。

感謝

珍珠宮

馬爾太 發表於 19-2-11 06:58
有套卡通叫word world,開俾你知女睇。免費,學英文一流。

這套我小朋友年幼時亦有睇,好喜歡看的

伯爵府

Ma12345 發表於 19-2-11 16:37
如果要計, ...

除咗你兩位事主....邊個唔係捧住兜花生點都好...搞好夫妻關係先啦, 問題始終要解決, 開心和諧家庭先係小朋友最基本需要, 睇你老公呻佢都真係有壓力, 再加你咁講...好有累鬥累feel呢. 發洩只係互相加害, 祝你和平解決問題心想事成啦

翡翠宮

象牙宮

2024年龍年勳章

goat 發表於 19-2-11 11:47
如果真係傾好左就叫版主close post吧

樓主聽你話。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

兩公婆,和氣生財
這對小朋友成長很重要
請勿打招呼~

珍珠宮

deco99 發表於 19-2-11 12:35
原來你女幼稚園都有學英文,我以為佢未學,咁唔使外補都OK呀

幼稚園有外藉老師已足够。

我都是選國際幼稚園给小朋友

自己同她看英文書。睇得多,grammar, 寫作亦自然好。香港可以fun to read 買, 網上可以book despository 訂。便宜好多。或圖書館借。 oxford reading tree一級級看。亦有電腦發聲版。

用點讀筆,小朋友覺得好有趣

再加DVD world world, Charlie and Rola, curious George, peppa pig , baby Einstein , magic school bus等這些DVD除了world word 有出故事書,我囡年幼時差不多看曬。

佢不用出去補習,去咗英文教深一級私校,由小一至高小,都是top1,2。listening 和oral 完全沒有問題

給信心小朋友,給信心自己。現在學英文途徑已好多。

其實樓主您要改變自己心態。兩個小朋友成長媽媽是第一位老師

琥珀宮

Ma12345 發表於 19-2-11 16:37
如果要計, ...

兩公婆都咁暴力,仲話為個女好,攪掂夫妻關係,比子女一個和諧家庭成長環境,更加重要!

講咩學英文,完全本末倒置!

首頁

尾頁

跳至