自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Moonlight819 發表於 20-6-24 07:32
意維也是從小培養,所以這也是為什麼幼稚園和小學是IS的精髓!

請問咩係意維?
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

sweetannann 發表於 20-6-23 21:16
我上年都去過馬來西亞體驗過一星期,總括,學校又大又靚,同學好helpful,好熱情,課程重質不重量,多思考分 ...
賣左層樓係果邊收息,香港連根拔? 唔會覺得好risky?

珍珠宮

其實香港也有些環境和質素好的國際學校(當然較難入),但如果要移去生活質素較香港差,甚至一家人分隔兩地一定不會!

子爵府

牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

CC12345678 發表於 20-6-22 17:24
今年1月已經有一個同學仔同埋爸爸媽媽去馬來西亞讀書,啱啱今日呀女話有2個同學退學,一個本身住大陸返上大 ...

聽阿囡講有同學過年後會去泰國讀,但因疫情最終係點就唔知

禁止訪問

伯爵府

mimi987 發表於 20-6-22 18:13
唔好自己呃自己,百分之百係因為黑暴事件,家長擔心仔女學壞唔讀書去遊行留案底,一係就話怕左無一國兩制 ...
朋友就係怕黑暴,出年送14歲個仔去澳洲讀書。

侯爵府

九月好多朋友仔女去英國讀書,由中二至大學都有,全部都係因為黑暴,成年好似冇讀過乜咁

珍珠宮

wsyggk 發表於 20-6-24 09:26
請問咩係意維?

打錯,應該是思維。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好突然

不過我都正有打算

男爵府

MM2H 發表於 20-6-24 09:45
賣左層樓係果邊收息,香港連根拔? 唔會覺得好risky?

我自己就唔會,無得返轉頭

男爵府

回覆 Nbs 的帖子

我都係第一次聽

男爵府

其實唔一定因爲政治問題。可能其他國家俾到更啱既環境俾呢個家庭呢。例如空間、教育、文化、語言...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

sweetannann 發表於 20-6-24 22:52
我自己就唔會,無得返轉頭

冇錯,但睇嚟近年真係好多人咁做,前面都好幾位識人一家過去,小朋友讀國際,長大時就自己攪掂,真的就算係盡了父母責任?

男爵府

Moonlight819 發表於 20-6-24 11:34
其實香港也有些環境和質素好的國際學校(當然較難入),但如果要移去生活質素較香港差,甚至一家人分隔兩地 ...

我有朋友係國外回流,仔入top IS,人哋話你仔嘅學校好靚,佢好冷淡回應,佢之前喺國外讀嘅中學有2 acres!

水晶宮

我舊年都有聽過朋友計劃帶小朋友去馬來西亞讀書,但現在呢個想法可能會暫緩,香港份工好像有點危危乎,全球疫情未穩定,又要睇定啲先喎。
我都有諗過馬來西亞讀書的問題,用英文及普通話都幾好,學費及生活費都無困難,但我擔心學校德育方面,甚麼國藉的同學仔、教師文化... 因為中、小學都仲細,唔似當年我哋出國都已成年,呢啲對小朋友嘅成長都好大影響㗎

大宅

CC12345678 發表於 20-6-22 17:24
今年1月已經有一個同學仔同埋爸爸媽媽去馬來西亞讀書,啱啱今日呀女話有2個同學退學,一個本身住大陸返上大 ...

我覺得去馬來西亞讀嘅原因好明顯係同傳媒有關,之前係咁報道馬來西亞讀書生活有幾好

大宅

回覆 Bbmarket 的帖子

我公司有馬來西亞同事, 佢話馬來西亞的種族奇視, 都好嚴重, 唔係太多人識講普通話,廣東話你唔洗諗, 完全冇人識, 你去士多買野, 佢地都唔知你講咩, 佢話香港係自由過馬來西亞好多, 都唔明白點解你地D 香港人要去馬來西亞, 比得你去馬來西亞,是不可打工的, 做生意都不可以, 你冇居留權在馬來西亞的, 全部人民福利都冇你份, 外來人去馬來西亞買樓, 同本地人買樓, 個PRICE 係差好遠下, 你買左樓後, 先發現冇居留權, 馬來西亞政府係可以叫你走...

不過我同事老左都會返馬來西亞養老, 因為馬來西亞生活水平低, 佢家人係晒個邊, 佢話都唔知你地D 香港為咩要去馬來西亞

珍珠宮

G98385TT 發表於 20-6-26 17:39
回覆 Bbmarket 的帖子

我公司有馬來西亞同事, 佢話馬來西亞的種族奇視, 都好嚴重, 唔係太多人識講普通話, ...

所以移民馬來西亞根本還差過留在香港,很多人被廣告或agent的美言騙了!

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 子若 的帖子

講得啱!就是一班媽媽的唔蝕抵心態

首頁

尾頁

跳至