自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 23-3-23 18:03
老人津貼係容許老人有自住物業架。故此沒必要提早轉名比仔做業主。

呢啲咁大貪既仔同新袍
梗係一不做二不休
除左250萬既銀行存款
又點會放過400萬既物業呢
呢啲實想老人家轉埋物業俾佢自己
等2個老人家快啲上樓麻
叫得老人家走自己留響長老物業
有咩叫唔出

子爵府

Celine524 發表於 23-3-23 17:28
我有勸過做到零遗產,同埋珍惜女兒,但佢兩老好迷佢仔,佢仔结婚都係兩老出錢。年頭出院,兒媳唔肯接出院 ...

咁偏心,自找!閒事莫理,你都話仔及孫係命根,這種人就算勸都唔會聽,一陣話你地想攪散佢都家

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

小小馬奇朵 發表於 23-3-23 18:33
娶老婆要父母出錢,住喺父母度,地方咁細仲要生三個,做生意又話要父母畀二百萬,呢個男人都好冇用
...

直頭垃圾黎
廢到無人有
梗老一族
借老母錢做生意
無屋唔出去住生3個

大宅

回覆樓主:

凡事都有因果,兒媳3個仔,日後都有機會咁對兒媳
中風老人應該之前種下唔小因,時辰到,旁人好難解困,唯一希望老人決斷和修善,方保到佢下半生

大宅

廢柴孖條 發表於 23-3-23 18:47
咁偏心,自找!閒事莫理,你都話仔及孫係命根,這種人就算勸都唔會聽,一陣話你地想攪散佢都家
...

但命根當佢係草,佢現在應該當錢,屋係命根,仔孫先會珍惜佢

侯爵府

回覆樓主:

一家五口夠晒數申請公屋喇,做乜要咁屈就!

子爵府

神仙水 發表於 23-3-23 14:38
咁無法子,講真錢入不到棺材,及時行樂享受兒孫樂總比含恨好吧

用錢買

侯爵府

畀面勳章

我有勸過做到零遗產,同埋珍惜女兒,但佢兩老好迷佢仔,佢仔结婚都係兩老出錢。年頭出院,兒媳唔肯接出院 ...
呢個家庭各有自身問題, 不要祇聽一面,亦無需要太投入.

男爵府

成日喉住兩老棺材本呢d人我見識過,兩老仲在生,帶埋個老婆一齊嘈快d分身家。

老人重男輕女害死自己。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Celine524 發表於 23-3-23 14:27
要脅離婚 分身家

兒子離婚,唔係分父母身家,

子爵府

順風順水 發表於 23-3-23 18:50
但命根當佢係草,佢現在應該當錢,屋係命根,仔孫先會珍惜佢

正常人當然知,但兩老可以任由親生女回家也因大嫂不能入門,兩個女也不願接出院,看來兩老係極偏心,極重男,又點會聽外人講兩句就醒?就算D錢比個仔呃晒,我諗佢仍然覺得D仔最重要

伯爵府

tung0409 發表於 23-3-23 18:28
長老偏心岀哂面,換來兩女都不肯接岀院,兒媳亦夠堅,唔肯就唔肯。一個病看穿很多東西,長老還不清醒,就 ...

其實做女嘅,見到個阿哥定細佬咁過份,都應該要出嚟幫下兩老, 就算係唔識嘅都應該幫啦,莫講話係自己親人
其實老人家心裏面都知道偏心係錯

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Celine524 發表於 23-3-23 14:40
她是國內人

個男人抵死,大把前車可鑑,明知大陸女人為錢,為香港身份証 先同佢結婚,

子爵府

meowmeow34 發表於 23-3-23 18:57
其實做女嘅,見到個阿哥定細佬咁過份,都應該要出嚟幫下兩老, 就算係唔識嘅都應該幫啦,莫講話係自己親人 ...

我估兩個女有幫,所以內地新抱唔比佢地入家門,連自己屋企都唔比返,而父母又唔出聲,我諗心淡到一個點,再繼續出聲,就會比人話貪兩老份身家(可能已經出咗声)

男爵府

Celine524 發表於 23-3-23 14:40
她是國內人

已經解釋晒成件事

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你同兩老講,佢哋仲唔清醒仲迷戀個仔的話,好大機會臨老過唔到世,個仔同新抱已經明顯認錢唔認人,如果錢同間屋都比佢哋扼到,肯定趕兩老出去或推曬佢哋去住老人院,到時連個女都唔會可憐你,比啲新聞兩老睇下, 為咗錢極不孝嘅大有人在, 叫佢哋睇清楚及早回頭是岸啦!

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20140210/mobile/odn-20140210-0210_00176_028.html

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2618433/%E3%80%90%E6%9C%89%E6%B4%8B%E8%94%A5%E3%80%91%E5%A9%86%E5%A9%86%E7%94%9F%E5%89%8D%E9%87%8D%E7%94%B7%E8%BC%95%E5%A5%B3%205%E5%85%92%E5%BF%99%E7%88%AD%E7%94%A2%E5%83%85%E5%A5%B3%E5%85%92%E9%A1%98%E7%85%A7%E9%A1%A7%20%E5%8E%BB%E4%B8%96%E5%BE%8C%E7%B5%90%E5%B1%80%E9%80%86%E8%BD%89%E5%8B%81%E5%82%AC%E6%B7%9A

子爵府

回覆樓主:

我從來唔會恭喜男性朋友/親戚娶老婆。娶著有錢女或者除外。
永遠唔好比仔帶女人入門同住。一定會雀巢鳵佔。無錢唔可以結婚。反正唔結,個女人一樣無憋本事走。

侯爵府

Celine524 發表於 23-3-23 15:05
所以長輩太太不肯提早分身家,但媳可能已經忍無可忍。 她是國內 超聲波技術員,算有些學歷。一家五口愈住 ...

真係比呢度啲JM開口中!嘅然係技術人員,應該係「專才」喇,點解攪成咁!睇嚟政府招「專才」時要包埋housing 先得!

子爵府

所以話生仔嚟有咩用,生著依d仔
情願射落地下好過

子爵府

Celine524 發表於 23-3-23 14:55
仔話想借二百萬做生意被長輩太太拒绝。長輩話 想他們五口申請公屋,他答應出二十萬裝修。但由於仔正同三人 ...

呢條癈柴咁無腦,有錢都只會比女人呃埋。

首頁

尾頁

跳至