自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

oiyau2005 發表於 22-9-29 22:16
其實打咗又會中又會傳染,個社會屏障點建立到?

嚴格來講遺漏左3個字,香港醫科界其實一直概念係講緊"防重症"免疫屏障。只不過D人講講吓貪快刪除左。加返三個字你就容易理解了。

公爵府

親子王國15週年勳章

MMVV 發表於 22-9-29 23:26
嚴格來講遺漏左3個字,香港醫科界其實一直概念係講緊"防重症"免疫屏障。只不過D人講講吓貪快刪除左。加返 ...

仲防重症?依家病毒已變種變弱,已經冇乜重症,同埋用對付delta嘅針嚟對付BA .4.5有用咩?又要人打齊3針先可以打二價第4針,係清針多過防重症啦。你鍾意就繼續打繼續防重症。

skylarkhk    發表於 22-9-30 16:45

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆 Carrotbb 的帖子

科興面癱福必泰心肌炎
有分別咩?

男爵府

superme42 發表於 22-9-28 20:32
https://news.now.com/urgentnews.jsp?taskId=29973&refer=Share&utm_source=nowNewsAppShare&utm_medium=r ...

當年王維基開唔到電視台,結果就有另一位金主開電視台,點解要開電視台?

***就係因為要努力唱好香港***

所以呢間傳媒報導嘅新聞,只可以人用經典金句,信佢一成,雙目失明,譁眾取寵,不知所謂!!!

兒童面癱產生的原因:

1、遺傳因素:受到遺傳因素的影響,少數的患者,其家族中有面癱患史就這明了這一點。

2、中風:多數面癱患兒發病前患側頭部受到過冷風、冷水等刺激,如吹電扇、遇冷水等。當人體的抵抗力正處在最低點時,遇冷後面神經血管發生了痙攣,導致面神經缺血水腫而引發面癱。這是比較典型的小兒面癱的原因。

https://www.google.com/amp/s/read01.com/zh-mo/PDmKQB.amp

珍珠宮

julieko 發表於 22-9-30 06:49
回覆 Carrotbb 的帖子

科興面癱福必泰心肌炎

9歲打科興心肌炎/心包炎

衞生署上星期接獲兩宗報告,指9歲男童及15歲少年分別接種科興及復必泰疫苗後,兩日內胸口痛,懷疑是心肌炎或心包炎

子爵府

https://news.now.com/urgentnews.jsp?taskId=29973&refer=Share&utm_source=nowNewsAppShare&utm_medium=r ...

復必泰唔見你講?

禁止訪問

民房

回覆 hoivy 的帖子

純路過~真係無必要貶低打針抑或唔打針既人
打與唔打針風險都無可能變0

公道D講句,我地睇番外國數據,不論邊個年齡層,打左針後重症和死亡既機會率都會大大降低

子爵府

oiyau2005 發表於 22-9-29 23:42
仲防重症?依家病毒已變種變弱,已經冇乜重症,同埋用對付delta嘅針嚟對付BA .4.5有用咩?又要人打齊3針先 ...

啱啱睇到外國醫生講支二價針都係得2-6個禮拜效用跟住抗體就同之前啲booster一樣跌到零抗體,醫生叫Dr. Harvey Risch. 可以自己去search 吓,網上資訊,大家都可以睇,只要你願意,打定唔打,自己決定,外國人成日都話:My body, my choice

公爵府

親子王國15週年勳章

monicawai 發表於 22-9-30 11:01
啱啱睇到外國醫生講支二價針都係得2-6個禮拜效用跟住抗體就同之前啲booster一樣跌到零抗體,醫生叫Dr. Har ...

唉,2-6個星期真係打嚟把鬼,risk仲咁大,未見過疫苗得咁短效用,真係一年幾針,強烈建議特衰正苦取消垃圾通行證,鐘意打可繼續打

skylarkhk    發表於 22-9-30 16:49

珍珠宮

.

大宅

其實選擇得去打針就預左;簽得份同意書同免責聲明,就預左有咩事都唔關政府/藥廠事

自己攞黎既真係唔好喊
give and take

反而難為了個小朋友…
咁細個就面癱…
前路漫長…

Positive d 睇小朋友同大人都打左針可以大搖大擺去醫院覆診同做物理治療囉…

別墅

九暈畏 發表於 22-9-29 09:35
真好笑,唔駛打針可來港係事實有過,最多叫舊消息,咁都叫假消息呀? 即係你有工返但今日放假冇返到工,你 ...

公爵府

親子王國15週年勳章

hoivy 發表於 22-9-30 08:48
其實原因就係有班磚家誤導左一班白痴仔,係早期講到復XX如何如何抗體高幾十條街,科興抗體低,所以打復唔 ...

你講啱曬,公司有個儍仔早前打咗4兄,係咁話唔好打伏,心肌炎、敏感、濕疾。最後佢打完第三針敏感

禁止訪問

伯爵府

關咩事啫

我就話關

伯爵府

oiyau2005 發表於 22-9-30 12:53
唉,2-6個星期真係打嚟把鬼,risk仲咁大,未見過疫苗得咁短效用,真係一年幾針,強烈建議特衰正苦取消垃圾 ...

取消啦。擾民

公爵府

親子王國15週年勳章

manfatcentre 發表於 22-9-30 16:54
取消啦。擾民

直頭係

大宅

希望無事

男爵府

oiyau2005 發表於 22-9-29 23:42
仲防重症?依家病毒已變種變弱,已經冇乜重症,同埋用對付delta嘅針嚟對付BA .4.5有用咩?又要人打齊3針先 ...

Well said

首頁

尾頁

跳至