想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 Julibe 於 07-10-27 23:24 發表
各位:

我10月中做咗刮宮手術,而家睇緊中醫調理,ec 話最好起碼過3個月先再 try 過。如我嚟緊這3個月 keep 住食中藥調理,其間如想 try 下(我想年尾或出年年頭 try 下,因好想快 d 有 bb) 而又萬一 bingo 咗,服用緊調理性既 ...

I think you can first ask the Chinese doc. when you are ready for having a baby. See if they think you are ready yet. And also ask if it's okay if you take the medicine and become pregnant.

So better ask everything before you start.

子爵府

Maggie,

佢D 鬼畫符我真係睇唔明. 有幾隻字睇倒o既... 症狀好似係 X寒X子宮.

但係佢o個次講錯你period 會來, 但跟本冇咁快....所以我唔知佢把唔把倒.

佢仲話睇我好耐, 幾年囉!

可能我覺得係鬧, 你覺得係窒!

瀉完放完屁又唔覺特別輕鬆....反而飲藥飲到個肚好大. 要返工o架, 但我唔係瀉得好多好勁, 所以冇乜影響. 佢上次強調 "All 得就好, all 唔倒先大劑!" 佢話係D 毒o黎, 唔通想留住呀?! D 風入肚裏面呀嘛!

我平時period 都冇乜點痛, 可能同做完手術有關啦! 依家冇事啦.

佢大慨話我暫時唔受得D 補o野, 可能真係覺得我虛啦!

似乎D 老毛病都仲o係度. 今日period 第8天, 但都係仲有少少血. :-|

你period 都就o黎啦! 好o野! 真係好奇怪, 想pregnant 時一見倒佢o黎就好傷心, 今次見倒佢, 前所未有咁開心!

睇o黎你period 正常, 身體其他正常, 唔洗睇"特別"o既中醫都得. 只要調理就okay!

冇提135, 246 呀, 可能覺得我未係時候.

大宅

Jamine,

你下次問佢, 什麼時候可以再試.

我第一次睇佢, 我冇問, 佢話, m完后 1,3,5 生女; 2,4,6 生仔. 當時我心想. 如果週期是 28天, 每次 7天. 他說的是可行....

我睇第三次, 再問佢什麼時候 m 及什麼時候可以再試, 佢話我子宮未夠血, 要來m共 7 天, 色是少許鮮紅, 可以啦. 他說 : 女人身體好不好, 只看經期問題便知一二. 呢樣野我都認同.

我昨晚凡跟我老公商討中醫問題. 他覺得葉醫師是轉數很快, 你不夠佢快佢便唔鬼答你, 因為佢會覺得你未夠班跟佢傾. 所以次次有問必唔答... 仲鬼死咁串.. 我同我老公講, 佢都唔問我上次食完d藥點點點. 我老公話, 中醫跟西醫不同, 中醫最重要是睇你當時身體情況.而且, 中醫角度是要加強你的力量去打病菌. 西醫是用藥幫你去打仗. 所以是不同....亦因為咁, 佢不用問你因什麼事之類. 只要認為你去到邊個 stage 便用什麼藥去幫你.... 都唔知對不對.

其實, 我的問題好似不是太大.不知是否因飲了佢3劑茶, 身體是好了. 佢都話第三劑是開始補給.....而另一個醫師都說我的問題不是很大.大在他們中醫角度來說是很小問題.... 所以.....再等一個星期才算

你除了睇佢, 仲有沒有睇其它醫師作參考 ?

你下次去時問吓佢啦.... 點解第一次M會咁長時間..
:-)  :-?  :-P

子爵府

Maggie,

我諗我唔會問佢住, 因我係咪都諗住3 個cycle 後先試. 依家最緊要搞好我的宮頸炎 (我覺得). 西醫話after period 去check. 如果仲有問題就做凍療. 如做凍療有1-2個月唔可以咩咩...咁又要拖耐D. :-| 不過我見D 單張話其實宮頸炎係懷孕反應o既一種. 希望可順利處理啦!

我唔係好信佢甚麼135, 246. 我睇D English websites 話越接近排卵就越有機會係仔. 不過咩都好啦, o係exactly 邊日conceive 又冇人知o既. Conceive 倒就已經好好了! 太多o野都唔受控制.

咩叫子宮未夠血呢?

雖然係主要睇你當時身體情況, 但起碼第D ec 會問你o既背景, 而佢就唔理. 佢意思都係話我未夠班. Come on, 我又唔係佢o既 partner, 唔係去同佢討論醫學問題, 梗係唔夠班啦! 我都同佢講, 如果我咁叻就唔洗o黎求診啦!

我都唔知中醫咁樣醫唔! 我係信D 唔信D. 可能我信西醫多D.

你除覺得腸胃好肚細, 仲覺得身體點好?

我應該一係就continue 睇佢, 一係就睇返之前o個個 (o個個都係睇幾次). 碼睇多葉ec 一次吧! 我老公都話佢D 藥都幾強勁, 唔受得o既人會幾辛苦.

不過單講period 長呢個problem, 2個ec 都有唔同見解. 一個話怕estrogen 不夠 (但我婦科西醫話應該唔係問題, 仲話我period 咁長未必係問題, 因為我陀到BB 咁大, 問題應不在我), 一個就話我食生冷寒涼o野o既關係. 都唔知信邊個!

大宅

Jasmine,

我只知子宮未夠血便不會來m.

食完佢d藥, 除了腸胃好了些及肚細了外. 我仲瞓的得好好. 我是一個好醒瞓的人. 但飲了佢d 藥. 我好似食了安眠藥咁....

其實你睇多1次都係好的. 我d 朋友話 : 你起碼要食幾次藥先知有冇效. 始終, 中藥是比較慢. 但如果你食了3次藥都沒有什麼好轉. 你要諗吓了...

你食完有沒有覺得舒服d ??感覺如何 ?

希望你的宮頸炎快d好啦...

以前我是信西醫多d. 但依家, 如果小病, 我信中醫多d. 如果大病, 會信西醫.....因為我每次睇西醫起碼要睇 3次先好. 而且, 西藥好散. 我已食了很多抗生素....通常醫生在第三次一定開比我食...所以希望找到好的中醫幫吓我囉...

民房

原文章由 寶媽咪 於 07-5-30 22:28 發表
個人同公司同事,數個人的經驗
有人2個月bingo, 有人3個月bingo, 有人6個月bingo
我們看了3個幾月勒. 身體在調理下, 確係好左.
經期準左,又無左個經期延長的病.
我睇開的是女中醫,在北角.
主看婦科,不孕及女性身體調理.
要 ...

可唔可以PM比我?我都搵緊個中醫C調理...

唔該哂!!!

子爵府

Maggie,

Please check email!

我食2nd time 藥o個幾日, 覺得日頭好眼, 夜晚就同平時差唔多.

其實我除間中有頭痛外, 冇乜特別覺得唔妥, 所以都唔知D 藥對我有冇好處. 不過唔知D 藥係咪噪得滯, 我食o個幾日D 牙肉會腫, 隻wisdom tooth 就會頂住牙肉, 好痛. 平時都好易熱氣.

我最近都食好多抗生素, no good...

你子宮o既位置係點o架? 我上次睇報告先知自己子宮後屈. 有醫生朋友話子宮後屈 period 流耐D 都唔奇. 唔知係真唔係?

成日唔記得講, 上次問counter 個人, D 藥係for 清定係補? 佢"lap 眼, 話 "又清又補!".

大宅

Hi Jasmine,

如果你d牙肉痛. 你要同佢說了.

哎呀 ! 你子宮後屈 !! 是否可以醫得好 ? 有沒有方法 ? 我個西醫沒說我有呀. 我諗是正常掛
不過, dr. yip 應該可以把到此問題的. 因為第一次去睇, 我前一個病人便是有此問題. 係佢講. 你下次去問吓佢, 你身體狀況如何. 有沒有什麼大問題. 佢咁串, 如果你有此問題, 佢實大罵你一場 話你什麼什麼....不過, 先不要跟他說有此問題.

不過, 如果不想被佢罵, 便不要用此辦法了.

"又清又補!" 是最佳答案 !! 很得體. 什麼藥, 什麼人也可用此答案

複式洋房

Jasmine, Maggie
你哋好! 我都係睇葉ec, 我睇咗3次, 但第一次睇.我飲藥后第一日"all"咗6次, 而第2次睇葉ec, 而飲藥后第一日及第二,三日每日"all"咗10次以上, 到我第三次睇葉ec時, 佢一見我就話face色好咗好多, 我問佢d藥令我"all", 而且上10次以上, 是否...(我都無講落去), 佢就話你以後不好再來睇. 佢好xx:tongue: , 我飲咗佢的藥之後,只係覺得肚腩細咗之外,無其他特別,而且我第3次睇佢時, 佢打完脈之後, 好有自信話你period來咗了, 但我同佢講仲未來, 佢無再出聲, 我都唔知好唔好再繼續睇佢呢?我好怕佢認得我, 而"是但"開藥比我. 好苦惱

民房

回覆 #177 ccps 的文章

睇左你地的分享後,我都去左睇張ec,食左三日藥啦,第一日都有o啊,第二第三日就好d,:lol:
我都努力左差不多三年啦,都從未有過,西醫檢查完,都話一切正常,張ec話我系不受孕型,我問渠點解會甘,他就將一大堆廢話,跟住就話我有頭痛,經期五日,來m有血塊,面黃口唇白,肯定吾健康,其實我無頭痛 ,其他的都對,但我覺得都好正常的現象啦:tongue: ,你地覺得呢?其實渠講左好多野,我都懵下懵下,吾系好明。我都系捻住試多几次藥,睇睇有無幫助羅。
希望大家多分享下最新的情況,早日bingo。

子爵府

我都想要ec資料呀,請pm我,謝謝﹗

複式洋房

回覆:袁袁

個女醫師姓何.
診所叫 " 中醫館 "在北角木星街(炮台山mtr)
電話:28871299

原文章由 袁袁 於 07-11-1 22:08 發表

可唔可以PM比我?我都搵緊個中醫C調理...

唔該哂!!!
寶貝媽咪 :-? :-? :-? :-?

複式洋房

dear bk sister

我想要bb以4年啦... 當然現在還未有, 直頭想放棄啦. (4年內 中e, 西e, 腳底按摩 etc 都一直try. 今年35啦) :cry: :cry:

請問你們去睇葉ec係女的睇 or 男女都要食藥呀???
有無bksister, 睇完大約幾時bingo呀??
係吾係食4次一星期內???

thanks a lot !!
[img align=left]http://smileys.smileycentral.com/cat/7/7_9_8.gif[/img]

子爵府

原文章由 MaggieHei 於 07-11-2 15:08 發表
Hi Jasmine,

如果你d牙肉痛. 你要同佢說了.

哎呀 ! 你子宮後屈 !! 是否可以醫得好 ? 有沒有方法 ? 我個西醫沒說我有呀. 我諗是正常掛
不過, dr. yip 應該可以把到此問題的. 因為第一次去睇, 我前一個 ...

Maggie,

如果下次食藥又牙肉腫, 就証明係同D 藥有關了. 話佢D藥, 又預俾佢鬧... 不過佢橫掂都係鬧...

我查過websites, basically 子宮後屈唔係一個問題. 有時係天生 (我媽咪話佢都係子宮後屈). 你聽過咁有問題嗎? 唔係嘛, 子宮後屈都要俾佢鬧?! 我產檢時都唔知o架, 係做完手術之後血唔清, check 完份報告咁寫.

子爵府

原文章由 pray 於 07-11-4 00:33 發表
Jasmine, Maggie
你哋好! 我都係睇葉ec, 我睇咗3次, 但第一次睇.我飲藥后第一日"all"咗6次, 而第2次睇葉ec, 而飲藥后第一日及第二,三日每日"all"咗10次以上, 到我第三次睇葉ec時, 佢一見我就話face色好咗好多, 我問 ...

Pray,

聽你咁講 (話佢把錯脈), 我都有D 懷疑 ...

雖然佢話有得去係好, 但咁瀉法真係唔係咁健康...

Are you going to see him again? I always think of this question.....

子爵府

原文章由 vcbb 於 07-11-6 10:54 發表
dear bk sister

我想要bb以4年啦... 當然現在還未有, 直頭想放棄啦. (4年內 中e, 西e, 腳底按摩 etc 都一直try. 今年35啦) :cry: :cry:

請問你們去睇葉ec係女的睇 or 男女都要食藥呀???
有無bksister, 睇完大約幾 ...

Vcbb,

Don't give up yet! 35 yrs. isn't too late for having a BB. Keep trying! But I know it's not a good feeling... :-|

When I went to see Dr. Yip, he didn't say that my husband needs to see him also.

I'm seeing him because of miscarriage, so I can't answer you on the question of "bingo" or not.

Yes, one big bag of medicine and you boil it for 4 days. Drink 6 bowls per day.

民房

hihi,我今日又返葉ec復診,今日渠心情好似好好,無鬧我,有問必答,我去度都無講野,渠就問我食完d藥點,我捻渠是記得我的,好彩我無亂講野。
我今日都睇左﹩880 ,真系好鬼肉赤,我睇過藥單寫住//血補,我捻系補血的,因為渠話我月經無夠七日,藥單有紫河車,杜仲,龜板白術,還有很多睇無清。渠仲話平時可以褒黨參,紅棗,圓肉扇骨,如果褒清補涼就要羅出意米。
我捻中醫應該對我會有幫助的,問題系響渠度睇太貴啦,如果一兩個月bingo左當然吾系問題,但如果半年,嘩﹗果筆數真系厲害。所以我捻系吾系繼續呢?還是系轉過另一個中醫?有無人知道理大的中醫診所得吾得??

大宅

Hi Caphy,

You are very lucky today.

Cheers,
MaggieHei

民房

回覆 #318 MaggieHei 的文章

MaggieHei
系啊,所以睇完之後我心情都好好:lol: ,記得第一次睇完,比渠姪左成半個鐘,我都無出聲,但返屋企果心仲銀住銀住,吾知返吾返去再復診。
我依家仲捻緊如果兩個中醫師交替睇得吾得 ?你知啦,渠果度真系實在吾便

民房

我都有子宮後屈啊,但醫生都從來無講過會有問題,我捻子宮後屈應該不是大問題的。

首頁

尾頁

跳至