自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

子爵府

複式洋房

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+herawy+於+15-08-21+發表我後

原帖由 麵包超人^o^ 於 15-08-21 發表
係喎,睇漏眼,仲有冇 share 呀?
有呀
今晚或者聽日

大宅

BK Milk勳章

留毛~

伯爵府

回覆:農曆7月經歷分享 有小朋友既JM可以留意下

留毛

大宅

別墅

追...

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

大宅

子爵府

洋房

回覆:herawy 的帖子

一邊驚一邊睇

大宅

複式洋房

畀面勳章

應承左今日會up,所以點都打埋先沖涼

事件三)
今次講下發生係自己身上既經歷,
touchwood亦係暫時唯一一次確實地見過呀飄既經歷。

呢件事亦係發生係我鄉下,
因為我媽媽係當地人既關係,
每一年我地都會返去探親。

當年我四歲多D,
細佬岩岩出左世,
所以媽媽帶左我地返去比親戚見下。

多年前農村既屋仲係平房,
得一層,但好長,就好似將一間好長方形既屋隔開做睡房、飯廳、大堂等。
果陣D床好高,
我既爬唔到上去,亦唔敢跳落黎,
當時農村好落後,未有玻璃窗,
所以仲係用緊油紙窗,
入面既人望出去好朦,出面既人亦望唔清入面。

有一晚,
我媽媽要應酬親戚朋友到夜深,
所以我同表姐就入房訓先。

入到間房果刻,
雖然燈光好暗,
但我已經好清楚望到油紙窗外面,
有幾個發緊光,紅、綠色既橢圓形,
加埋一齊,位置岩岩好就係人既五官位置,
(為左令大家容易想像,我用WORD畫左張圖,陣間再up)
而且好似一直望住我同表姐咁!
連油紙窗都可以望穿D顏色,
證明果個「物體」真係企得好近好近我地個窗!!
PS:農村以前好落後,絕唔會係咩色彩燈光效果,
而且我地間屋後面係一座180度向下既斜坡/土牆,
根本唔會企到人!都唔會有人入到去!

張床離個窗有3、4米,
但我驚到唔想訓,
但我表姐拎左個桃比我食,
呃我話食完之後,就會好似孫悟空咁犀利,
妖精鬼怪都會消失,
表姐仲話會成晚陪住我、唔會走左去,
天真既我當然相信左,
食完都好眼訓,訓著左啦。

訓訓下我突然窄醒左,
已經見表姐走左!(原來佢都好驚,一等我訓左佢就走左!勁衰)
我望去窗既方向,
仍然見到呢隻野呀媽咪!!!!
仲好似一直望住我訓覺咁,
我驚到大喊!!
呢個時候終於有auntie入黎抱返我出房,
個auntie當時都見到!仲同返我媽媽講!

後來媽媽安慰我,
話因為細佬係第一次返鄉下,
所以過左身既公公想返黎見下我地,
但以咁既形象出現,
我真係好驚……(完)

呢個真係我個人見過唯一一次,
但已經夠深刻恐怖既經歷,
呢幾日有時間再講下我家人其他經歷。

複式洋房

畀面勳章

九成似,到今時今日仲記得,太驚

大宅

好媽媽勳章

其實早係3年前我個仔5歲都中過。
話說參加左爸爸公司既一日遊活動去雲泉仙館,之後去大尾篤BBQ既
係上緊雲泉仙館唔知邊個位既郊區咁超多樹的,無廁所的,阿仔超急尿,爸爸就拉左佢去一邊d草地度,講『唔好意思,唔該借借,無心打攪,小朋友忍唔住要vv...』。阿仔當然vv左喇。
之後都無野,去到大尾篤bbq場就開始覺唔正常,仔對眼尾就好似當年個密提沙廣告咁。左右上下不受控制咁郁,
bbq完返我媽度dinner, 無啦啦打左一套拳出黎(我仔根本唔識),之後係咁話要開天井既窗,當然對尾都係郁唔停。
晚上返到家,目光好惡,同以前唔同晒。訓左之後對眼尾都仲keep住不自覺上下郁,連咀都係,如是這都第二日仲係咁。晚上阿仔訓左。我奶奶就揾左d唔知咩符。燒著佢。係我仔個頭度轉三個圈,當轉到第三個圈時,阿仔突然箏大對眼,眼白紅晒,好惡咁望住奶奶。之後我揾個朋友介紹左一個係上水既師俾我。我即帶阿仔去。
過程中阿仔不停要衝出馬路,我同佢不停鬥力,當上到去師傅度。佢望一望阿仔。就同佢係手用珠砂畫野。又點符等等。。師傅話係個女既小朋友貪玩啫,無心傷害佢。。
見完師傅後阿仔就即刻變返以前d眼神。仲發燒大病左一星期

大宅

好媽媽勳章

正因為哩單野。我已經唔會亦唔再去雲泉仙館,更加唔會俾仔女踏足

子爵府

引用:其實早係3年前我個仔5歲都中過。話說參加左

原帖由 misspigshop 於 15-08-22 發表
其實早係3年前我個仔5歲都中過。
話說參加左爸爸公司既一日遊活動去雲泉仙館,之後去大尾篤BBQ既
係上緊雲 ...
都幾恐怖wor

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

好媽媽勳章

由雲泉仙館個單野起,阿仔就帶住個八卦,因為師傅話佢天生八字同個個世界既野比較有緣。。
有日仔仔係將軍澳某個地方參加合唱團,到放學時阿仔唔肯出校門,我問佢仲咩
阿仔:出面有個人
我:咩人呀
阿仔:無脚男人
我:(我當時估佢見到野) 係邊個位置呀
阿仔:係菠蘿噴水池度望住佢
我:明白、咁我地唔好出去住
如事這,隔左一陣,阿仔話個個男人入左商場走喇喇。之後我即刻帶仔九秒九咁跑返屋企。

複式洋房

畀面勳章

引用:由雲泉仙館個單野起,阿仔就帶住個八卦,因

原帖由 misspigshop 於 15-08-23 發表
由雲泉仙館個單野起,阿仔就帶住個八卦,因為師傅話佢天生八字同個個世界既野比較有緣。。
有日仔仔係將軍 ...
佢係咪有陰陽眼

首頁

尾頁

跳至