自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cancan2013 發表於 18-6-8 18:38
初初出黎做野唔好話一半大半都捨得俾,但事實上係唔得,根本完全儲唔到錢。想買樓都難。
...

仲講買樓,讀下書都冇錢啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

甜夫人 發表於 18-6-8 12:32
堅唔得喎!你呢套理財觀念已經過晒時!賭同吸毒當然唔得!借錢唔係唔借得,但觀念要正確!信用卡今日今日 ...

入豬仔錢箱果批...

寶石宮

micsin 發表於 18-6-8 17:14
我老豆早死 我比2/3, 我估如果佢未死 我比一半 但我媽媽都係幫我儲啫 佢死左 咪又係比番我
...

又未必,大駛嘅,駛突左都唔奇啦

寶石宮

最後回覆 發表於 18-6-8 10:39
你有無計錯數$4000個月即要搵$24000
啱啱出黎做野點會有咁多,當搵$15000,1/3比我即$5000,$2500 ...

冇呀,$4000家用,咁$2000 買金,咪廿萬

如果普通人家,買30萬金器比新抱,算好多力啦

寶石宮

最愛是誰 發表於 18-6-8 10:39
想當年03年買!有時唔需要揭開肚皮俾人睇,每人做法唔同,自己覺 ...

講03年就算啦...申請信用卡真係冇問題,我用左廿年都冇比銀行賺過息...

大宅

good_pig 發表於 18-6-9 00:03
100% 之外嘅消費邊個比?男友呀?

我都想知
我媽只係著眼於“人工全部上繳=孝順”

寶石宮

siuhoclare 發表於 18-6-9 00:26
我都想知
我媽只係著眼於“人工全部上繳=孝順”

我99都呢D人, 攪到D 姨生, 甥呢D 都話要比錢先乖, 人地黎探佢唔比錢話人地冇良心....

我呢D 就真係冇需要比錢賣口乖

琥珀宮

老翻太太 發表於 18-6-8 23:23
我都好吾爽屋企人用幫我地儲錢為名,實質想我地上繳多d, 到真係有事要用就話果d係家用,比左筆錢我地後要 ...

我覺得有d父母以幫子女儲錢作為借口,心安理得地獅子開大口地奪取子女人工,真係好嘔

口口聲聲話將來d錢都係留比仔女,咁點解要死where住d錢唔放,人生無常,邊個離開呢個世界先也話唔定,子女自己工作賺錢也不能享用,要父母死後(或是由父母決定等結婚/買樓)才有得用,對子女實在太不公平

男爵府

siuhoclare 發表於 18-6-8 23:55
同意,結果我個d都係一去冇回頭。

當年我媽由最初協定好的1/3,突然用「不孝」這原因而改為1/2,再日日單 ...

我諗起我讀書時自己做part time自給自足,我媽話我大洗,我有個親戚個女每個月$1000零用錢(中學生)但月尾可以儲到$1200,我真係冇嘢好講。

侯爵府

木土土 發表於 18-6-9 01:23
我覺得有d父母以幫子女儲錢作為借口,心安理得地獅子開大口地奪取子女人工,真係好嘔

口口聲聲 ...

人要懂感思 佢生我養我 到佢老時 我養他都啱數 未計心神同精力 家有一老 如有一寶

寶石宮

YAC0601 發表於 18-6-9 01:25
我諗起我讀書時自己做part time自給自足,我媽話我大洗,我有個親戚個女每個月$1000零用錢(中學生)但月 ...

咁神奇?!

禁止訪問

琥珀宮

micsin 發表於 18-6-9 07:16
人要懂感思 佢生我養我 到佢老時 我養他都啱數 未計心神同精力 家有一老 如有一寶
...

父母經濟不好,有需要靠子女養,做子女當然要做。

我講既情況係沒有經濟需要,只係用幫子女儲錢為借口,要求子女比工人大比例的家用!

男爵府

2024年龍年勳章

lovefive 發表於 18-6-7 15:51
講得啱

我仔話得我一個可以永遠叫佢做BB

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

goat 發表於 18-6-7 06:47
如果咁大個人真係唔識儲錢 (或者基本理財), 呢個家庭教育都好有問題
...

咪係囉,成年人啦,自己唔識儲錢咩。

男爵府

goat 發表於 18-6-8 09:38
我都唔明點解而家仲會有人(當然指後生一輩父母)覺得信用卡係洪水猛獸, 難聽D講, 冇信用卡(紀錄)的話, 信貨 ...

嗰個會員咪好叻咁自己話full pay 囉。

呢D人真的dry and boring 爆

寶石宮

木土土 發表於 18-6-9 09:42
父母經濟不好,有需要靠子女養,做子女當然要做。

我講既情況係沒有經濟需要,只係用幫子女儲錢為借口, ...

呢度話要一半嘅阿媽,九成九話屋企冇需要,係驚佢地廿幾歲人仲唔識處理份糧....當然仲有唔少就老公扮糧都控制埋....

寶石宮

yanbb12 發表於 18-6-9 10:03
咪係囉,成年人啦,自己唔識儲錢咩。

佢地覺得自己好叻理財,身邊都係豬隊友

侯爵府

最愛是誰 發表於 18-6-7 16:18
人工嘅一半!由要出黎工作已經講要幫手養家!
如果你個小朋友係仔,第日個新抱一定好憎你

侯爵府

入黎呢個Post真係大開眼界,唔知以為自己同緊啲清朝人講嘢,信用卡又無,又要仔女俾一半人工做家用美其名話幫手儲,成年仔女當佢係裙腳仔。一個成年人唔識理財就算幫佢儲起一億都會敗曬啲錢。家用係對父母養育之恩既心意一定要俾,但唔係強制性要求個仔交低一半血汗錢囉。

首頁

尾頁

跳至