自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

糯米米糍 發表於 23-7-16 12:51
搭的士嘅情況,我覺得如果一東一西根本唔應該一齊搭,佢俾40其實同自己搭無分別,總數除2其實你遠咗佢又俾 ...

點解要share taxi 我可以答

某極高尚住宅區極少有的士,叫的都唔肯來,黃大雨之下根本冇選擇(主人家要車其他老人),就算要detour都要share cab,當時係晚上11點半

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

waterlilymonet 發表於 23-7-16 13:08
其實係咩心理呢,我有個朋友又係咁,每次都唔比我叫咁「多」

唔想嘥嘢又唔想夾咁多錢囉!! 但下下又唔想輸怕蝕底! 其實點菜都係一門學問,有個朋友點親菜多到得人驚,但打包佢自己拎走 大前提係同咩人食! 一人一件基本嘢囉!除非有人主動話唔食嗰樣!

男爵府

Gorgor0612 發表於 23-7-16 13:16
唔想嘥嘢又唔想夾咁多錢囉!! 但下下又唔想輸怕蝕底! 其實點菜都係一門學問,有個朋友點親菜 ...

我估我就係個寃大頭

我份人好喜愛大家一齊大塊朶頤所以永遠叫多不叫少,而打包嘅永遠都唔係我絕對係一次都冇,而佢地會話比姐姐比女帶飯甚至餵狗,但係呢,夾人頭食飯果陣如果有佢啲仔女就永遠冇計佢地囉

珍珠宮

回覆樓主:

講開share Taxi , 以前放工晚晚去宵夜karaoke, share Taxi 返歸,其實大家無咩所謂亦之後夾返比最後落車嗰位同事! 但有一次講返,原來條友將每位落車錶價除2! 即頭位50,收25 ! 第二位70, 佢收35, 咁第三位落100 ,佢收50 .... 咁佢收25+35+50 分分鐘有賺 我哋起碼幾年後先發現囉!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

cmcn 發表於 23-7-15 20:23
同事去完旅行請我食左個大福。我話多謝!佢話吾駛多謝,你請我食餐番咪得囉。當我以為佢講笑時,佢果日中午 ...

我會比20蚊佢,請左你啦

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Bobo1210 發表於 23-7-16 00:53
仲有,大家樂見到有人叫熱檸茶,加多一杯冰,跟住自製凍檸茶
吉野家大家樂3-4個人叫一個細火鍋,跟住拎食 ...

呢啲成日見喎 我fd話佢屋苑商場大乜樂隔離係專long.好多人都係咁樣買料去打邊爐

珍珠宮

waterlilymonet 發表於 23-7-16 13:21
我估我就係個寃大頭

我份人好喜愛大家一齊大塊朶頤所以永遠叫多不叫少,而打包嘅永遠都唔係我絕對係一次 ...

所以年紀越大,已绝跡夾錢食飯聚會! 真正好朋友就上黎我屋企,绝無計較! 酒微菜薄,白飯任裝,招呼唔到 食咩唔緊要,至緊要係同咩人食者

男爵府

Gorgor0612 發表於 23-7-16 13:33
所以年紀越大,已绝跡夾錢食飯聚會! 真正好朋友就上黎我屋企,绝無計較! 酒微菜薄,白飯任裝,招呼唔到 ...

我冇咁諗啦,我仍然enjoy 同朋友食飯呀

夾錢真係好少好少事,只不過係一眾JM 們有咁激烈討論我忍唔住chip in 啫,因為我好鍾意點菜(冇人夠我爭點菜)而我又好憎人唔比我叫「多」囉

別墅

Tayvee 發表於 23-7-14 23:09
尖沙咀廣東道嗰間?
上禮拜經過見到成條路都花牌
佢哋呢一兩年真係擴展得好快

珍珠宮

2023年兔年勳章

rex13 發表於 23-7-16 12:23
講緊十年前倒,每次食lunch個餐$32,次次都俾$30蚊,話差你$2蚊。如是者每次都俾小$2
...

比作我一次二次都算,但第三次我會話就分開兩張單,一係唔同佢食

大宅

leyangel 發表於 23-7-14 22:20
有一次係疫情嗰陣
去到間嘢,同朋友A一人叫一碟碟頭飯
阿B夠膽死凈係叫碗白飯,然後全程夾我地啲餸

吃飯嗰度我會笑到唔停得口。好似週星弛D劇情。
是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。

大宅

chuiyeebird 發表於 23-7-16 09:48
真係有病買手信返嚟請人食 我第一次聽要對方請返佢食嘢 面皮厚到呢
...

個lunch 85元。
一盒大福有十幾粒,過左成個月仲陸續有同事幫佢埋單,都吾知有幾多個同事中招了!
佢姓劉,大家都叫佢劉大福

公爵府

cat_hellobb 發表於 23-7-14 22:48
我表姐一家三口出街食飯叫埋我,埋單收我1/4!

呢個ok喎,俾返自己果份其實無問題。如果成日約食,更加應該係咁。

珍珠宮

回覆樓主:

記得讀書嗰陣,有個同學日日扮惨唔食飯坐响canteen, 我哋一大張圓枱得佢唔食飯,细問之下原來佢無帶銀包! 咁我地班同學買左個飯比佢,點知第二日,又話無錢....第3日跌銀包,各樣藉口賣慘博有人買飯比佢! 最後無人睬佢! 成張枱淨佢一個! 最後被其他同學揭發佢住半山區,老豆係律師日日放學隔離街跑車接放學囉

子爵府

Gorgor0612 發表於 23-7-16 14:40
記得讀書嗰陣,有個同學日日扮惨唔食飯坐响canteen, 我哋一大張圓枱得佢唔食飯,细問之下原來佢無帶銀包! ...

點解要咁做?

男爵府

Gorgor0612 發表於 23-7-16 14:40
記得讀書嗰陣,有個同學日日扮惨唔食飯坐响canteen, 我哋一大張圓枱得佢唔食飯,细問之下原來佢無帶銀包! ...

真相係有內情還是真係cheap呢?

珍珠宮

唔係細路 發表於 23-7-16 14:43
點解要咁做?

其實佢本身人缘好一般! 扮下慘博同情等人關心下佢,點知有免費飯食,何樂而不為?! 咁咪繼續扮囉!成日扮一副可憐樣ka

珍珠宮

LovelyStar1314 發表於 23-7-16 14:46
真相係有內情還是真係cheap呢?

人格問題,扮惨博同情等多D人關心問候! 有人請食飯係副產品,其實佢本身都係好cheap 嘅

男爵府

meinatmn 發表於 23-7-14 22:50
吓...我覺得唔okay 喎,如果起點去到目的地係40蚊,佢比番呢段都正常...樓主如果同佢唔同路而因為兜佢而比 ...

的士果度
假設起點>朋友落先>再到樓主落
26蚊起錶,到朋友個位係$60,再去樓主度當$100。
咁樓主比$100落車,朋友夾返$60/2=$30
實際樓主只需要比$70,確實又係抵左嘅。
大家分開搭,朋友要比$60,樓主要比$100,咁總支出就係$160。
除非朋友落先個位係夾硬兜,就有機會樓主無慳到反而蝕左。

珊瑚宮

cmcn 發表於 23-7-16 14:29
個lunch 85元。
一盒大福有十幾粒,過左成個月仲陸續有同事幫佢埋單,都吾知有幾多個同事中招了! ...

中招同事個個都叫阿福 俾我真係睬佢都有味

首頁

尾頁

跳至