自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

為食熊 發表於 11-6-21 15:50
香港地確實係好多人唔會讓座,我影呢個人係因為甘岩佢係BK活躍份子,我少見男人上BK, 仲以為上得BK既男人都 ...
你覺得人地唔讓位俾你做,佢好衰; 咁你偷影人地相Post人地相上網唱人地,咁你覺自己咁做衰唔衰呢?

人生好多不平等事發生,好多天災人禍發生,實在無需為呢的小事大動肝火。

男爵府

喺hk, 10次有9次有人讓坐, 我覺得係奇蹟黎gala, 樓主應該開心, 至於嗰1,2次lu bor, 平常心la, 你又5係荃灣搭去柴灣, 都係1陣je

我試過大肚搭東鐵(我諗有搭開東鐵既都會知), 5好話讓坐, d人5推開我去霸位搶位已經好好la, 讓入面碌柱我企都可以話好開心la~

就黎做mami la~ 5好咁在意d路人甲既行為la~

複式洋房

為食熊 發表於 11-6-22 10:16
其實由我陀BB四個月開始就已經有人讓座,甘耐有九成機會都係有人讓座的!可能我對男人要求高,對上BK男人要求更高,我諗上BK男人都聽D女人唔少野,同埋有興趣知女人諗乜掛,所以會多D體諒,當然我忽略左有健康xx版(我從來無去果版),或者佢就係果D扮女人回覆想聽咸故果D人呢!我覺得唔讓座既男人比唔讓座既女人更乞人憎,我係expect男人好有風度的,so far都有好多男人肯讓座俾我,可能因為甘,果日見到個BK男又坐得甘衰,就覺得佢特別乞人憎!影佢相係想在呢度話佢聽佢好乞人憎,唔係要起佢底,基本上張相係俾佢自己睇的,話佢聽我講緊佢,我相信BK無人好似膠登仔甘得閒起人底囉!

-------------------------------------------------------------------------------------------------
你可以直接同對方講,請佢人情上讓位俾你,而唔係咁偷影對方相片擺上網到作報復性宣洩不滿。私自影人相 post上網 ,係漠視他人私隱,你有無尊重別人呢? 人人有私隱權利,尊重別人, 係自我修養。

伯爵府

我細個有一次放學搭車, 突然搞腸沙, 我同左一個c9講我好肚痛, 問佢可唔可以讓座比我, (我直覺&個人意願認為佢會讓)點知c9當聽唔倒, 我唔敢再問第二個, 又唔落得車搵toilet, 因為阿媽只係比左來回車錢, 落左車就冇$再上車, 唯有死頂啦, 但係我一d都冇覺得c9好衰...

所以對於讓座呢個問題, 有人覺得冇乜大不了, 有人會覺得唔開心, 我諗純粹係個人感受問題, 我地好難話別人的感受是對or錯, 但action就可以客觀d咁judge, 所以大家都會覺得po相係唔arm.

我唔識得樓主, 但係喺呢個post, 除左po相果part之外, 我覺得有d 意見都幾harsh, 好似沒完沒了咁.

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

甘多人讓過位俾我,我點可能逐個影相?相信果D人都唔會想俾我影啦,甘我話唔會影又post有咩問題?我唔覺得要表揚果D人就等如我係老馮要人讓?咩邏輯呀?在地鐵做番份內事係應該,甘唔通D人無在車廂剪手甲我都要表揚?駛唔駛睇到讓座甘大件事要去表揚?我自己都成日讓,100%讓,唔會好似D人話自己睇報紙上網咩都睇唔到甘呀,有心去關心人就唔會睇唔到啦!
我覺得個BK男特別衰係因為我對BK男有期望姐,開呢個post係話佢聽,唔係要搵人聲討佢!

我覺得你個人真係好有問題,你講到讓座都成為份內事?!你明唔明乜叫份內事?我覺得你係選擇性睇到人地回你既post!你覺得讓位係份內事,咁即係你認為讓位係老馮啦!讓位就唔需要去咁大作事表揚,咁唔讓位就要好大件事咁去影人地相去唱人?!
樓主,我好希望你將你幅玉照貼上嚟,好等bk既男人都認清楚你個樣,以免第二日你搭車無位坐,而嗰個人又因為上梗bk回post而讓位你坐,跟住比你影相通緝!大家認得你,咁大家離遠見到你喺隔離車廂都會叫你過去坐.

karkar39  笑佐  發表於 11-6-26 01:18
rose-mag  講真要捉字蚤有好多可以捉,不過無謂淪為罵戰俾版主封,而且好明顯係冇道理可言。  發表於 11-6-22 23:41
rose-mag  算啦,每個人邏輯唔同,每個人都有盲點,我地再講佢都唔會明架啦。  發表於 11-6-22 23:39
jenniferzhu  笑佐  發表於 11-6-22 15:38

男爵府

叻叻勳章

回覆:我以為上BK的男人都會體諒D女人, 但呢個...(有相)

同埋樓主個態度都幾串喎!
你仲好意思話人將來點教小朋友,
到依家你都唔明,仲串串貢

LING

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

akyi 發表於 11-6-22 09:30
事實上有好多孕婦都有公主病~

無辦法啦,個人緊張得滯啊嘛,有時都唔知自己發咩顛架,凈系自己自己好猛,好煩。好似食得西藥多,人都燥的甘羅。

akyi  哈哈...系既系既!!  發表於 11-6-23 15:47

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

為食熊 發表於 11-6-22 13:32
其實你係咪諗住因為個位先生上BK,某程度上因為接觸”媽咪”多,從而了解到做媽咪既辛苦,所以覺得佢會體諒做孕婦既辛苦而去讓位?

為食熊  無錯  發表於 11-6-23 20:34

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔讓位都影人相,人地唔一定要讓你啫

複式洋房

會唔會係變態佬, 化身為孕婦, 上BK, 攪攪震~

為食熊  你想像力都幾豐富~  發表於 11-6-24 20:21

禁止訪問

引用:會唔會係變態佬,+化身為孕婦,+上BK,+攪攪震

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

吾好估la
估中都吾好la

男爵府

為食熊 發表於 11-6-21 10:54
(照片由版主移除)

昨日坐地鐵由旺角上車,我有左7個月,個肚好大了,企在呢個男人前面,佢坐都坐得衰過人 ...

樓主侵犯人私隱, 好缺德!!!!

全世界欠左你嗎? :;pppp:

男爵府

為食熊 發表於 11-6-21 17:01

甘多人都認為大家一樣有俾錢唔駛讓既,甘你地都係甘教你地D小朋友架啦?未來應該會有更多呢D男人/女人!

我不嬲坐車都唔期望有人會讓我,不過我對成日上BK既男人係有期望架,所以我先上黎話佢,如果佢唔係BK人,我唔會影相,唔會講野!我高估左BK男人囉!

樓主上聯: "我高估左BK男人"
家下送上下聯 : 樓主你拖低左 BK 女人!

樓主你有心思影人相放上網, 不如重温下幾年前面盆女的故事, 自己吸取一下教訓。

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

2018復活節勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至