自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

142526 發表於 17-10-21 08:07
妳好長篇大道理,又中又英。 但我覺得你 好似倒因為果。如果當初不是佢地違法占中,点會搞 ...
I believe people are willing to accept the consequences as long as the consequences are reasonable. It actually applies to almost everything, court case, parenting..etc.
For the Amina case, i think she got off too easy, not fair.
Display Picture from Rita et Machin

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-10-21 07:33
平等?當法官姪女一而再掌摑警員而仍然獲得輕判時,大家會相信,尋常百姓一而再掌摑警員會得到相同輕判嗎? ...

極度同意,法律面前未必有平等,我反而想引用胡仙案,顯示司法機關的偏袒。當時我也受到衝擊。

胡仙案事件發生於1998年3月17日,有關一宗3名星島集團行政人員的貪污案件。

廉政公署拘捕星島集團3名現任或前任行政人員,指控他們誇大《英文虎報》和《星期日英文虎報》的發行量,串謀詐騙廣告客戶。星島集團主席兼大股東胡仙女士被當局認定是串謀者。然而到起訴時,律政司司長梁愛詩以證據不足和公眾利益為理由,決定不檢控胡仙。其餘三人最後被判處入獄四至六個月。

律政司司長梁愛詩明顯地偏袒胡仙,因為其餘被告的起訴書中,起訴的罪行中有「與胡仙合謀」等字眼。當局考慮的「公眾利益」包括一旦胡仙被起訴,星島集團的2000名員工可能會失業。事件被民主派認為是對香港法治的嚴重衝擊,一些人認為胡仙與中方的關係使她能被免於起訴。但亦有部分團體認為這是合理的決定。

事後,香港大律師公會在1999年2月10日發表聲明,對律政司就胡仙案件拒絕尋求獨立的法律意見表示遺憾。在3月5日的聲明中,公會更指責「特區政府最近一連串的行為,令人感到它已將秉行公義必須有目共睹這原則拋諸腦後。律政司司長交代決定不起訴星島集團主席胡仙,並否決向外尋求獨立法律意見的提議,以及她向終審法院申請澄清有關無證兒童一案判詞的手法,便是兩個明顯的例子。特區政府不斷為這些事件的態度辯護,只會加深大眾對法律制度能否秉行公義有着猜疑。」[3] 在3月10日,法律界立法會議員吳靄儀在立法會提出對梁愛詩的不信任動議。議案雖然在親政府陣營的反對下遭到否決,但自由黨黨員夏佳理亦中途離場表達對梁愛詩不滿

男爵府

冇天理

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tester5 發表於 17-10-21 08:25
極度同意,法律面前未必有平等,我反而想引用胡仙案,顯示司法機關的偏袒。當時我也受到衝擊。

胡仙案事 ...
證明香港嘅法,唔係尋常百姓玩得起

珍珠宮

回覆樓主

原來竟然有人會認為呢單案件法律說了就是?

保護婦孺係文明國家人人皆知的事,但偏偏香港
有虐待兒童及老人案件多單被輕判或被釋放!
就係因為年幼兒童及老人因為表達能力不夠,正正因爲佢地能力弱點而成為沒有道德律師既攻擊目標而變成人治取代法法!
係(人)玩弄法治!非常可悲但呢個係事實!

珍珠宮

tester5 發表於 17-10-21 08:25

胡仙案事 ...

正正表現左法律並不平等/公平及正義!
正如這post 其他會員所表達的。
你應該引述呢個case 問另外兩位會員的!

子爵府

wantaima 發表於 17-10-21 08:49
正正表現左法律並不平等/公平及正義!
正如這post 其他會員所表達的。
你應該引述呢個case 問另外兩位會員 ...
律政司司長梁愛詩以證據不足和公眾利益為理由,決定不檢控胡仙

That's really unfair.
Display Picture from Rita et Machin

珍珠宮

HoneyBee30 發表於 17-10-21 08:55

所以你只認為呢單case 係你心目中unfair , 樓主呢單就唔評論?

侯爵府

回覆樓主

香港法律,司法界

其實都保護唔到香港市民

珍珠宮

HoneyBee30 發表於 17-10-21 08:55

另外我一直在此貼只表達此案不公,請不要用其他案件同我分享,麻煩你可以開另一post , 我認為有討論空間自然會回你!

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

香港人打外傭比人告,樓都唔比轉名,擺明車馬要食埋你層樓。
外傭性侵8歲小朋友,無罪!
嗰d 成日話外傭離鄉別井好慘嘅香港人,睇清楚啦!外傭從來唔係弱者!佢地有工會有強大網絡架!

珍珠宮

ian723 發表於 17-10-20 16:54
菲傭個代表律師係邊位?

檢控官及原審法官有問題。我反而想知道他們姓甚名誰。

他們非要綁死自己,base on technically sex intercourse 的不穩固基礎,來定被告的非禮罪。

上訴律師的錢,是手到拿來。
可憐的原告,是位警察。

珍珠宮

joanie731 發表於 17-10-21 09:14
嗰d 成日話外傭離 ...

犯了罪,判決了!
只要有利可圖,都有律師去幫該班人上訴的!

人治取代法治!

珍珠宮

平平常常 發表於 17-10-21 09:49
檢控官及原審法官有問題。我反而想知道他們姓甚名誰。

他們非要綁死自己,base on technically sex inter ...

更可憐的事,那位8歲小童及其家人!

一個幼兒,怎可能受得了律師尖鋭質問及固意
引導令其失言?家人怎可能受得了無了解上庭另仔女再一次受傷?

法律根本保護唔到弱勢市民!
只係某種行業/公會謀利的工具

水晶宮

回覆 joanie731 的帖子

外傭一D都唔系慘!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

wantaima 發表於 17-10-21 09:51
犯了罪,判決了!
只要有利可圖,都有律師去幫該班人上訴的!
今次個菲傭上訴咪又係拎法緩! 點解咁多不公義又係拎納稅人既錢玩大眾
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 17-10-21 10:02
今次個菲傭上訴咪又係拎法緩! 點解咁多不公義又係拎納稅人既錢玩大眾

這就是一個大漏洞!
有班人正正利用呢個漏洞發財!

幾咁可悲!人大左先明白,世界並不簡單,黑白並不分明!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

joanie731 發表於 17-10-21 09:14
嗰d 成日話外傭離 ...

好多人話要當外傭係一家人ga, 依家唔慌唔一家人,層樓都畀個外傭分埋。
單案疑點重重,判得咁重,仲要申請法援唔批

反觀呢單,個外傭可以申請法援,用香港人ge錢為自己上訴,香港人真可憐

翡翠宮

BBgaga 發表於 17-10-21 03:43
「今次結果的確不理想,但只是個別不幸事件,不能因此而否定香港的施法制度!」

Agree!

正確

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

wantaima 發表於 17-10-21 10:05
這就是一個大漏洞!
有班人正正利用呢個漏洞發財!
近排已經好多呢D CASE喇, 個亞媽因為個仔踢波受傷, 告教練! 仲有外傭告緊入境處, 打緊既外宿!
點解法緩咁都批? 點解有班人容許咁多不公義?
放下自在

首頁

尾頁

跳至