懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:我今日都去左醫院內分秘科見醫生,佢話俾我

原帖由 妹妹2 於 12-04-16 發表
我今日都去左醫院內分秘科見醫生,佢話俾我聽剛星期六0既飲糖水結果,...我聽完覺得勁奇怪,因為話我空肚時係8 ...
個度數又似乎詭異左啲喎!
我空肚4.2,但飲糖水後12.1,死得

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆 茱迪B媽媽 的帖子

中醫同西醫嘅角度好多時都好唔同,我哋聽埋聽埋咁多方法,都唔知跟邊個至啱
大肚之後所聽嘅唔同方法唔同意見,已經令我十分迷茫有時都真係好苦惱.
無記錯我同你都係6月媽媽,對嗎?
我前幾日食過一次西瓜,我媽買咗綠豆,我諗住自己煲唔落糖,尋日仲食咗半碗海x堂龜苓膏(我未有之前都經常食),都無咩,今日篤咗3次手指個數都好ok

我個朋友預產期早我2個禮拜,佢上個尾月已經開始清胎毒喇(佢以前係寒底),佢話人哋話唔好太遲,太遲清唔切無用嘅喎,我諗都要睇下自己平時體質,同埋唔好食得太多太密都應該ok掛,一齊努力呀

珍珠宮

2018復活節勳章

mami2011 發表於 12-4-16 19:24
個度數又似乎詭異左啲喎!
我空肚4.2,但飲糖水後12.1,死得

...

都唔係呀,你之後就算出街食個度數都好靚仔吖唔使擔心喎.
不過其實我都唔明點解我飲糖水個日抽血個數咁高自己喺屋企度,亂呧6食嘢,都未試過咁高,我都覺得有d疑問
不過唔緊要啦,小心d對自己同bb都係好事,我哋一齊努力啦

茱迪B媽媽    發表於 12-4-17 00:40

大宅

回覆 回覆:茱迪B媽媽的帖子

我懷孕中期曾經驗小便唔pass,有三四次都係咁,助產士都話再多一次驗到有糖的話,就要篤手指食營養餐,之後我就勁擔心,後來每日下晝飲一杯淡綠茶,其它飲食冇改變,之後就冇再驗到有糖喇,助產士之後都問我做過乜嚟,佢話通常唔特別控制飲食,去到後期只會越嚟越差,我話就係飲綠茶囉,不過佢話本身個體質受得先得,因為好多人未必受得綠茶寒架。

茱迪B媽媽  係架唔係個個媽媽都得架!!!你好叻被左篤手指恭喜你!!  發表於 12-4-17 00:43

子爵府

我宜家28週,嚟緊星期六要去飲糖水,因為係第二胎,家族又冇糖尿病歷史,所以一直冇戒口,上星期六去私家覆診,驗尿有4個+,立即俾姑娘捉去督手指,結果係9.2,我問醫生如果我成個星期都戒口食埋減肥餐,星期六有冇機會Pass?醫生話d指數咁高一定走唔甩中硬妊娠糖尿,聽完心情真係好Down,叫一個咁為食嘅人戒口真係想死,但係為咗BB幾辛苦都要做,上網搵資料睇下要點食嘢,連續3日都勁戒口跟住網上餐單食,今晚C6買咗糖尿試紙,食完飯立即試下,冇事喎
請問試紙冇事係唔係驗血都會冇事呀?心情好忐忑呀

大宅

畀面勳章

回覆 妹妹2 的帖子

咁奇怪睇清楚未架

妹妹2  下次覆診再問0下醫生先,不過我驚佢要我飲多次糖水呀  發表於 12-4-17 19:53

大宅

畀面勳章

回覆 nainaitze 的帖子

係呀你無記錯我同你同月架
我都幾迷惘架清定唔清住聽姑娘講37w先
大家努力啦不過我都會開始一個星期食一至兩次腐竹白果雞蛋糖水

大宅

畀面勳章

回覆 傻貓貓 的帖子

我地妊娠糖尿媽媽多數驗血睇度數~
空腹餐前半小時正常4~6度
餐後兩小時正常5~7度
但係都要睇你邊間醫院先可作準間間唔同但出入不大~
你記住好機本
粥粉麵飯唔可以多過一平碗
菜就可以任你食,肉就唔可以多過碗飯
湯就只可飲一碗
嗜正常三餐
(9:00am前一定要食早餐/
2:00pm前一定要食下餐/
5:00pm可以食水果或高鈣低脂奶一盒/
8:00~9:00前食晚餐)
我TMH營養師編我一日三餐時間表你可以參考下~
唔駛咁驚住呢度好多媽媽陪你~分享下你唔放心問題我地會分享比你知架!!

大宅

傻貓貓 發表於 12-4-17 00:06
我宜家28週,嚟緊星期六要去飲糖水,因為係第二胎,家族又冇糖尿病歷史,所以一直冇戒口,上星期六去私家覆 ...

放心LA, 我初頭都諗住自己咁為食, 戒口一定唔得, 係起初果個WK真係難頂D, 啱啱一食完已經FEEL到肚餓,
但當時驚亞B會唔舒服, 所以點唔慣都頂得住,
到咗依家, 都好自然食少好多野! 係有時食下D小食/甜野, 但已經控制到"小食多滋味"咁LOR~

如果你試過血糖高, 就算妊娠糖尿PASS, 你都最好小心飲食, 費事下次超標唔知!

傻貓貓  多謝支持  發表於 12-4-17 18:17
茱迪B媽媽    發表於 12-4-17 13:59

伯爵府

我想問飲唔飲得可樂ZERO?

茱迪B媽媽  可以ZERO雪碧都得但唔好太凍  發表於 12-4-17 20:04

子爵府

早餐要9點前食,死火我成日9點後先起身
多謝支持 我相信我堅持到,最驚係俾人捉入院,因為有個大女要照顧,冇人可以幫手,所以今個星期都會超級戒口,希望星期六可以過關,之後就算冇事都一定戒哂甜嘢,淨係希望可以食返多少少正常嘅餸

茱迪B媽媽  比你參考下姐遲小小ok架!唔好太緊張喇!!  發表於 12-4-17 20:13

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:回覆+茱迪B媽媽+的帖子 早餐要9點前食,死

原帖由 傻貓貓 於 12-04-17 發表

早餐要9點前食,死火我成日9點後先起身
不用太擔心,我依家無返工,日日都十點幾十一點先起身,食唔到6餐咁多,不過要篤手指個日都會食早午晚三餐。我好曳,無咩點根個餐單食,照平日咁飲食不過當然要食得再健康d清淡d,留意澱粉質量,少食多餐,唔好食太飽,飯後散步,血糖暫時都ok,仲有,一定要放鬆心情,情緒唔好太波動,一齊努力

茱迪B媽媽    發表於 12-4-17 20:14

大宅

畀面勳章

回覆 傻貓貓 的帖子

忍口係要但唔好心急餓親自己呀
食多d菜咩菜都得,菜係有助我地血糖快d降低架!!
食飯係唔可能食得飽但唔可以唔食!!
仲之食菜食飽自己就無衰你試下啦小鹽小油一星期OK無問題!!

傻貓貓  Thx  發表於 12-4-18 13:52

子爵府

請問有冇人知去東區飲糖水,幾點走得呀?

大宅

畀面勳章

回覆 傻貓貓 的帖子

約你幾點呀?
你預三至四個鐘左右快就2~3個鐘都走得
一開始見醫生/姑娘傾計
>去抽血>坐下>飲糖水>飲完糖水要等2個鐘左右>再抽血>如果抽血完坐一陣無暈>就走得
如果你約左人預鬆D時間喇唔知多唔多人架!!

傻貓貓  Thx  發表於 12-4-19 08:49

大宅

畀面勳章

死喇!!
今日篤手指午餐後篤9度

大宅

畀面勳章

係自己篤咁多次第一次有d驚!!
第一次新高點9度

大宅

茱迪B媽媽 發表於 12-4-20 16:24
係自己篤咁多次第一次有d驚!!
第一次新高點9度

食咗D乜野黎?

大宅

畀面勳章

一碗菜一碗公仔麵mouth:

大宅

畀面勳章

唔知做咩突然咁高
唉!睇黎都係篤多日安全D

首頁

尾頁

跳至