美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

sunnykiwi 發表於 16-10-16 12:48
仲有,有次個staff 同我講,今次清潔完頭皮,你來緊幾日會冇咩nut 頭髮,原因是剛才清潔時已經洗nut 左好 ...
首先不知道你在那一間生髮中心,可以的話請PM給我,謝謝。在髮理學來說他們說得十分正確,因為今天你所見到脫落的頭髮不是昨天或前天我脫落的,頭髮由脫離微絲血管到你所見到的脫落地下,需要約6星期或以上,因為頭髮從毛乳頭至表皮層約有4mm,中間還有立毛肌,立毛肌其中很大的作用是保護毛囊毛乳頭,抵抗外在的拉扯直接傷害到毛乳頭,相對說頭髮脫落時亦受立毛肌保護,唔會呢頭脫離微絲血管,明天就脫落出來,中間需要一段時間。
我相信你問嗰個幫你操作那個職員應該未去到專業水平,但呢間中心應該都可以,夠老實。
呢度我都想和大家分享下,好多嚴重脫髮嘅人都怕甩得多,洗髮時都唔敢用力洗頭,呢個係好錯觀念,正如我剛才所講,毛乳頭和表皮層距離約4mm,中間還有立毛肌保護,所以覺得自己甩頭髮嚴重者,要更加用力按摩頭皮,力度超碼讓4mm下的毛乳頭和微絲血管有反應,才可真正的加速血液循環,這樣對脫髮問題會有好大的幫助,不要因為怕甩得多而唔敢用力按摩。
不過有樣嘢唔認同呢間中心就係就算做咗treatment都唔會有幫助,一定要做生髮,呢個就有點而..........不願置評了。

子爵府

stephen_tung 發表於 16-10-16 13:32
首先不知道你在那一間生髮中心,可以的話請PM給我,謝謝。在髮理學來說他們說得十分正確,因為今天你所見到 ...

在這以前有賣廣告的,我只是感覺不舒服,沒有信心再做,只是分享我的經驗。
其他人有試過有效果,我真心替他們開心。

複式洋房

sunnykiwi 發表於 16-10-16 17:04

在這以前有賣廣告的,我只是感覺不舒服,沒有信心再做, ...
只要認知多一點,起碼對他們所說的對與錯都會有基本的分析能力,咁就唔怕俾你呃了。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

sammy-karen 發表於 14-11-23 15:43
我都想知, 可否分享一下, 因為我真係有呢個需要。

請問可否pm 個驗頭皮資料我呢

複式洋房

chloechloemama 發表於 14-11-14 18:00
佢哋出名唔hard sell, 佢哋亦都唔見有廣告, 全靠效果去做生意, 所以我諗唔洗擔心。佢哋首先會檢測咗我頭皮 ...

請問你去邊間呀?價錢大約幾多呀?

別墅

Haappyy 發表於 15-2-2 09:32
我覺得都嚴重, 所以周圍睇人有無方法同睇中醫, 食維他命咁
我初初出個都係透明同好幼, 慢慢變粗同黑, 不 ...
我發覺最近又甩得好勁,睇咗呢個欄之后我都換咗洗頭水,本來好似有D效,但近呢幾個月真係甩到我怕,好想真正去解決,請問你去間生髮中心會唔會要我買嘢架,我到家下都唔敢上去睇就係怕,入得去唔會拉閘放狗z

男爵府

引用:Quote:Haappyy+發表於+15-2-2+09:32+我覺得

原帖由 momochan7933 於 16-10-23 發表
我發覺最近又甩得好勁,睇咗呢個欄之后我都換咗洗頭水,本來好似有D效,但近呢幾個月真係甩到我怕,好想真 ...
轉季甩頭髮都係正常
個度唔會係咁叫你買野,放心

子爵府

2024年龍年勳章

純分享,我三月時會壓力脫髪非常嚴重,我一直無數每次洗頭脫幾多,但見到心都寒。直至六月有日整頭髮,髪型師比我睇有頭頂有鬼剃頭、我先認真上網睇下點搞。
我由八月開始一星期兩晚用castor oil 焗油,每次兩小時以上,加上轉洗頭水,減壓,早上搽精華,頭髮脫少咗非常多!最近發現頭髮粗咗添!

男爵府

回覆:anniekayan 的帖子

請問係咪用castor oil 揸落頭皮?你用边个牌子嘅castor oil?

子爵府

2024年龍年勳章

anju 發表於 16-10-23 22:21
請問係咪用castor oil 揸落頭皮?你用边个牌子嘅castor oil?

我係I herb 買,買pure cold pressed就可以,唔貴架。我係揸落頭皮好似焗油咁,髪尾都會揸架,依家頭髮好有光澤,好令。

anju    發表於 16-10-23 23:01

男爵府

anniekayan 發表於 16-10-23 22:24
我係I herb 買,買pure cold pressed就可以,唔貴架。我係揸落頭皮好似焗油咁,髪尾都會揸架,依家頭髮好 ...

請問好有冇相睇下,怕買錯,thx!

男爵府

我係I herb 買,買pure cold pressed就可以,唔貴架。我係揸落頭皮好似焗油咁,髪尾都會揸架,依家頭髮好 ...

請問好有冇相睇下,怕買錯,thx!

男爵府

請問有冇相睇下,怕買錯,thx!

禁止訪問

子爵府

szecc120 發表於 16-10-24 00:08
係咪壓力太大?? 我有時都掉好多, 不過C6又話正常

有時壓力啲野自己真係唔知架~
我之前都有脫髮 個個都問係咪大壓力 但我自覺唔係 結果辭職加休息一排先無事
但已經太遲lu 頭髮已經甩晒
好彩有keep住睇中醫 都有慢慢生返頭髮

大宅

szecc120 發表於 16-10-24 00:08
係咪壓力太大?? 我有時都掉好多, 不過C6又話正常
壓力當然有關系,仲要好大關系,我記得嗰陣時本身屋企同工作壓已經好大,以為甩頭髮係壓力問題,給果甩到我驚,地下,枕頭,床日日都係,驗血,中醫西醫乜都試,搞唔掂,人都癲,同老公講暫時唔返工住,希望好D,可能我本身係緊張大師,亦都甩到薄晒,見到一條頭髮係地下都心痛到死。最後上到去先明白,如果頭皮唔健康,身體任何問題都好容易導致甩頭髮,抵抗力,免疫力差,或者壓力大,最容易睇到嘅就係脫髮,我見到自己頭皮嘅相,真係嚇死。anyway,我自己過來人,明白咗乜都假,check咗自己嘅頭皮先,原來甩頭髮真係同頭皮好大關系。

別墅

Haappyy 發表於 16-10-23 18:48
轉季甩頭髮都係正常
個度唔會係咁叫你買野,放心
我終於鼓起勇氣上去了,感覺唔錯,好專業,亦都好有耐性咁檢測同分析俾我知我問題係邊,做完試做真係好大分別,效果得唔得暫時唔知,佢哋話最快都要2~3個先見到明顯效果,如果得嘅話一定同大家分享。

大宅

momochan7933 發表於 16-10-25 20:48
我終於鼓起勇氣上去了,感覺唔錯,好專業,亦都好有耐性咁檢測同分析俾我知我問題係邊,做完試做真係好大分 ...
加油呀,得閒上來分享下。

大宅

sammy-karen 發表於 16-10-15 17:20
PM咗俾你,如果去試咗,上來分享下,好嘅就讚下,唔好就講出來,好似我哋甩頭髮甩到怕嘅人,真係唔知去邊度 ...

請問可唔可以pm資料給我,最近因脫髮搞到好唔開心。thx

大宅

有無人試過?

首頁

尾頁

跳至