自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

ching師奶 發表於 23-6-18 13:06
我姑媽有層居屋,大單位已供滿晒,依家同個大仔+新抱+孫,一共4人住。
最近姑媽同自己個女講,層樓會留比長 ...

咁即係你表妹有子女 係咁架啦 grandparent 喜歡孫多過仔 同埋可能女外嫁 有屋住 仔 無屋 難婚

珊瑚宮

2024年龍年勳章

gallygally 發表於 23-6-19 23:30
如果個仔能力低d, 只搵到幾千銀, 點樣同樓主一樣攞6千出黎?
你有能力其實都你福氣黎.
除非個仔又懶又剩 ...

男人其實肯做體力勞動嘅工,都唔會好難搵錢丫
送貨、地盤、維修之類,肯做肯學應該唔會淨係搵幾千蚊?

子爵府

李豆豆 發表於 23-6-20 09:49
男人其實肯做體力勞動嘅工,都唔會好難搵錢丫
送貨、地盤、維修之類,肯做肯學應該唔會淨係搵幾千蚊?
...

咁你自己又會去做地盤嗎?

男爵府

其實層樓係父母嘅,一係比仔一係比女,就算分一半,都唔會2家一齊住,老人家唔會想你拎黎賣分錢,所以仔女各一半而一家住哂只會嘈交,實際上唔方便。宜家個仔一家住,比仔比較實際。
如果阿媽層樓比仔,但有其他股票現金首飾全比個女都算ok吧?

男爵府

我姑媽有層居屋,大單位已供滿晒,依家同個大仔+新抱+孫,一共4人住。

父母偏心,令人心淡/心死

子爵府

gallygally 發表於 23-6-20 08:31
係咪佢搵8千, 要俾足6千, 你先認為係公平?

我從來冇呢個意思。重點係搵8千的原因是甚麼?真係冇能力(病/傷殘,或其他非自己控制原因)?定係懶?
原因唔同,看法都唔同。BK 都經常討論,中產努力工作又要交稅但冇福利,有d 基層就唔工作攞福利,總有d 人係在消費其他人的努力。我唔係講人人都係,只是指出會有這些情況。

子爵府

j2j2 發表於 23-6-20 10:49
我從來冇呢個意思。重點係搵8千的原因是甚麼?真係冇能力(病/傷殘,或其他非自己控制原因)?定係懶?
原 ...

樓主話二十年前。。。當時大學畢業大嘅都係一萬起薪, 樓主形容到佢表弟(細佬?)好不濟, 咁可能只有中學畢業或更低, 咁點搵多啲? 除咗你口中有生命危險的地盤?
唔知你有冇睇新聞, 香港中位人工好似只得$20000, 我唔知樓主講緊6000係講緊20年前定現在。 事實上, 香港好多低收入可能現在仲係得萬頭。 你思想確實有點離地

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 23-6-19 21:11
係。我父母不只重男輕女,就算幾個女之中,佢都有雙重標準。

謝謝你安慰。
我有親戚又係咁
D野全部俾曬D仔同個細女
大女係乜都無... 有汗出但斗零都無個

不過佢地幾兄弟姊妹都有得再傾
大哥細女都有俾返D 個大女
唔洗大女乜都無咁慘
你或者將來都可以幾兄弟姊妹商量

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

gallygally 發表於 23-6-20 11:00
樓主話二十年前。。。當時大學畢業大嘅都係一萬起薪, 樓主形容到佢表弟(細佬?)好不濟, 咁可能只有中 ...
你又有無睇到樓主話佢細佬痴父母住, 俾少少家用
又帶埋太太一齊住,生唔知幾多個
跟住又成日自己一家去旅行
如果真係無錢, 又點會娶老婆生仔去旅行
有錢都唔供樓
不勞而獲要呀妹倒貼就有
好cheap

子爵府

winnielong 發表於 23-6-18 13:26
即係居屋一直係你姑媽俾首期和供樓?個女只係負責比家用多啲同少啲啫、咁大仔冇本事佢呀媽當然要留比佢啦: ...

咁做呀媽又真係冇可能睇住個仔訓街, 偏心個仔你又不能控制, 始終一齊住, 近水流台, 個媽其實都應該同你朋友傾下先, 好老實, 個大哥都應該公道D同阿媽講同阿妹兩份分

已刪除用户

珊瑚宮

2024年龍年勳章

gallygally 發表於 23-6-20 09:50
咁你自己又會去做地盤嗎?

假設我係男人,又冇學歷又搵唔到食,要生活都要做架,唔做邊個養?

珍珠宮

李豆豆 發表於 23-6-20 11:22
假設我係男人,又冇學歷又搵唔到食,要生活都要做架,唔做邊個養?
靠亞媽。
分分鐘,個仔養吾起間屋

子爵府

其實阿妹由呢一刻直頭唔好比家用,因為可能阿媽d錢都留埋比細佬,到時樓又冇,錢又要比埋細佬,個細佬搵8千蚊都冇生活壓力囉,同埋要同媽講層樓分兩份,因為我都有比家用,有份供,在姑媽立場,拉仔拉心肝,其實好難趕走個細佬

子爵府

littlefunpig 發表於 23-6-20 11:09
你又有無睇到樓主話佢細佬痴父母住, 俾少少家用
又帶埋太太一齊住,生唔知幾多個
跟住又成日自己一家去旅行

結左婚要同長老一齊住會有幾爽?
如果有能力正常都唔會想慳少少家用就迫埋一間屋住啦! 如果連旅行都話奢侈, 我諗個老婆應該走埋佬都似。 冇法, 個仔要開枝散葉, 父母寧願貼錢都要幫個仔,做女真係唯有睇開啲, 屈埋屈埋只會令自己唔開心。

子爵府

佢唔係失業, 只係搵唔到家姐想佢搵到的人工。
唔通個老公搵得少, 叫老公去做地盤咩

翡翠宮

gallygally 發表於 23-6-20 11:49
結左婚要同長老一齊住會有幾爽?
如果有能力正常都唔會想慳少少家用就迫埋一間屋住啦! 如果連旅行都話奢 ...

無本事其實真係唔好開枝散葉
長老都唔見得會好爽 分分鐘做埋工人
累老人家累呀妹累老婆仔女
正一累人累物

子爵府

真係唔明有咩好嬲,畀咗父母嘅錢,佢鍾意點就點,而且普遍嚟講客家人係極度重男輕女,就算個女付出曬所有,都唔會得到一蚊,客家人嘅傳統就係咁樣,潮州亦都不遑多讓,一樣都係女係應該貢獻,仔係躺平得到所有嘢

子爵府

littlefunpig 發表於 23-6-20 11:52
無本事其實真係唔好開枝散葉
長老都唔見得會好爽 分分鐘做埋工人
累老人家累呀妹累老婆仔女

我相信你問十個老人家, 十個都寧願倒貼俾仔佢開枝散葉, 有啲衰起上嚟湊孫仲只湊孫仔, 孫女要掟番俾外家湊、 怕蝕底, 錢永遠只會倒貼俾男丁

子爵府

咁調翻轉諗,要陪伴一起住才能得到間屋,你表妹會唔會舒服啲?
有好多人唔願意同老人家住㗎。
另外,佢阿哥都住緊嗰度,間屋唔留比佢,唔通趕阿哥出街咩?

首頁

尾頁

跳至