論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

cattz288 發表於 17-11-1 17:46
check下你有無contract喺手, 菲領事拎contract果張收條都得!

有呀,有喺手啦。請問如果上網預約去到11月20日,我諗住11月9日衝上去,咁仲要上網預約嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jasonmama888 發表於 17-11-1 17:42
係咪要last day 果日至搞得?

第一, 入文件去菲時要果張407e, 証明姐姐係會離職=release letter, 淨姐姐簽都得! 第二當入文件去immi時, 佢會即比新visa期比姐姐, 如果無僱主簽既early release信或工人本身係做到完約, immi最早都要比expiry date後果日先會出new visa! 所以你個case完全無問題!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jasonmama888 發表於 17-11-1 17:42
係咪要last day 果日至搞得?

唔係!visa expiry前5星期已可以開始搞!
放下自在

象牙宮

jasonmama888 發表於 17-11-1 17:49
有呀,有喺手啦。請問如果上網預約去到11月20日,我諗住11月9日衝上去,咁仲要上網預約嗎?
...

新姐姐幾時visa完?

放下自在

子爵府

cattz288 發表於 17-11-1 17:55
新姐姐幾時visa完?

3 Dec

子爵府

cattz288 發表於 17-11-1 17:52
第一, 入文件去菲時要果張407e, 証明姐姐係會離職=release letter, 淨姐姐簽都得! 第二當入文件去immi時, ...

今日交form 我無交407E,交左blue contract,OFW information sheet 2 張紙,同埋身分證文件。但我有拎到收據,咁會唔會漏左407E所以唔批我?

子爵府

cattz288 發表於 17-11-1 17:53
唔係!visa expiry前5星期已可以開始搞!

Thank you希望順利入屋啦

象牙宮

jasonmama888 發表於 17-11-1 17:56
3 Dec

咁你walkin時,帶埋姐姐簽左既407e上去, 咁immi應該會比dec4日期!
放下自在

象牙宮

jasonmama888 發表於 17-11-1 17:58
今日交form 我無交407E,交左blue contract,OFW information sheet 2 張紙,同埋身分證文件。但我有拎到 ...

菲無問你要release letter? 咁可能佢當你工人做到完約! 你工人無早走就簡單好多喇~
佢比你走就係齊架喇!

子爵府

cattz288 發表於 17-11-1 18:01
咁你walkin時,帶埋姐姐簽左既407e上去, 咁immi應該會比dec4日期!

其實我都好擔心中伏,現任僱主又唔show我。
但工人完到約,我已經心入面加左分。因為之前試過有僱主會專登唔俾姐姐完約,完約前2個月斷佢約。
加上現任僱主地址係幾千萬豪宅,佢唔show我都正常。
工人份人純純地,唔係話頭醒尾,但似服從性強果d,希望正正常常啦。其實中規中矩,唔好玩野,我已經ok。

子爵府

cattz288 發表於 17-11-1 18:04

菲無問你要release letter? 咁可能佢當你工人做到完約! 你 ...

早走果d,其實我都唔係好敢要,因為怕係伏,我食過太多屎了

象牙宮

jasonmama888 發表於 17-11-1 18:09
其實我都好擔心中伏,現任僱主又唔show我。
但工人完到約,我已經心入面加左分。因為之前試過有僱主會專登 ...

咁工人咩事唔續約? 如果佢肯比僱主電話你, 証明佢應該做得唔差喇! 祝好運
放下自在

象牙宮

jasonmama888 發表於 17-11-1 18:10
早走果d,其實我都唔係好敢要,因為怕係伏,我食過太多屎了

早走講緊僱主比工人早14日al走, 工人本身無問題的, 不過咁樣無release letter, 入境處比唔到早, 到佢last date拎到release letter去入境處改早都無用, 即係工人同新僱主都白白要等14日
放下自在

子爵府

cattz288 發表於 17-11-1 18:11
咁工人咩事唔續約? 如果佢肯比僱主電話你, 証明佢應該做得唔差喇! 祝好運
...

佢僱主唔續佢約了。佢無問點解,佢話可能因為僱主小朋友已經大晒,讀大學了。
其實我覺得係因為佢唔醒目,或者meet 唔到standard。工人第一次來港工作,佢本身現有僱主要佢放假放weekday,無得放weekend,所以工人明顯比較純,又有少少鈍。不過佢完到約應該未至於好差吧。

我需要工人主力做家務清潔,協助睇住1歲B,其實個B主要係婆婆湊。所以我選擇不多,好多完約工人唔會做我份工。

子爵府

cattz288 發表於 17-11-1 18:17
早走講緊僱主比工人早14日al走, 工人本身無問題的, 不過咁樣無release letter, 入境處比唔到早, 到佢last ...

咁哩d工人,可以幾時入紙IMMI?

象牙宮

jasonmama888 發表於 17-11-1 18:20
咁哩d工人,可以幾時入紙IMMI?

我請果個就係咁喇, 仲本來話做到完約的, 準備搞先話早放, 結果我當佢early release date咁做! 去到immi拎期就早唔到, 工人再叫多次前僱主寫, 佢先肯簽, 我咪去多轉immi改早期, 因為工人拎完visa就返去放假, 喺hk白等又係好無謂!佢都好appreciate我咁幫佢, so far佢對我小朋友都好好! 其他都ok
放下自在

子爵府

cattz288 發表於 17-11-1 18:30
我請果個就係咁喇, 仲本來話做到完約的, 準備搞先話早放, 結果我當佢early release date咁做! 去到immi拎 ...

死啦,我怕我都會中招...現任僱主幾時都可以要求佢放14AL....工人姐姐未放過AL....

象牙宮

jasonmama888 發表於 17-11-1 18:32
死啦,我怕我都會中招...現任僱主幾時都可以要求佢放14AL....工人姐姐未放過AL....
...

應該唔會喇! 要1個月前通知架嘛!
放下自在

子爵府

cattz288 發表於 17-11-1 18:38
應該唔會喇! 要1個月前通知架嘛!

仲有2日,才是一個月內呢

象牙宮

jasonmama888 發表於 17-11-1 18:44
仲有2日,才是一個月內呢

no la, 如果要佢早走, 應該喺10月中叫佢11月中走。。
放下自在

首頁

尾頁

跳至