夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我 C6 係比晒份糧我, 我每月比返 4K 零月錢佢.

翡翠宮

初初結婚都冇俾,不過出街佢會俾錢,後嚟覺得唔識理財,就交一定嘅家用

禁止訪問

回覆:wahiuma 的帖子

子爵府

育兒性格勳章

回覆:yummyjelly 的帖子

因為抽到公屋而又剛有bb,所以唔洗講佢自動自覺

大宅

引用:想問問,jm 們的老公有俾家用嗎?當初又係

原帖由 yummyjelly 於 14-08-18 發表
想問問,jm 們的老公有俾家用嗎?當初又係點樣開口講佢婚後俾家用的問題?你自己開口?定揾婚輔?我覺得呢 ...
生小孩前後我有工作的,屋企所有費用老公包晒無比家用
而小孩的學費及興趣班費我負責,到上小學後無做嘢,同老公傾好8千家用,屋企的水費及電話費我交,其他老公交包括阿仔補習費!
當初慢慢傾家用幾$先夠架!

別墅

引用:Quote:原帖由 yummyjelly 於 14-08-18 發表

原帖由 skyblue13 於 14-08-18 發表
生小孩前後我有工作的,屋企所有費用老公包晒無比家用
而小孩的學費及興趣班費我負責,到上小學後無做嘢, ...
請問點樣開口同老公傾呢?

公爵府

引用:想問問,jm+們的老公有俾家用嗎?當初又係

想問問,jm 們的老公有俾家用嗎?當初又係點樣開口講佢婚後俾家用的問題?你自己開口?定揾婚輔?我覺得呢 ...
如果c6冇俾錢,我就會叫佢去買仔仔既奶粉,尿片…

複式洋房

我老公冇俾家用,大家都有返工,不過供樓雜費屋企日用品bb野乜都係佢俾,我淨係負責管理費同電話費同買送。

別墅

我嘅家用係用嚟供樓(其實唔夠,我都要貼啲啲落去)我哋計晒屋企一個月嘅開支,佢每月俾錢我入落戶口扣供樓,水電煤我交(都係同一戶口過數)。家庭雜費都係我俾。而家我兩個都有做嘢,所以都無得計咁多,兩公婆,邊個有就洗邊個啦.....

子爵府

回覆:家用問題

我同c6冇講,但拍左拖後佢自己比曬份糧我,我有佢ebanking password,幫佢買股票找咭數,婚後我留一萬比佢零用,其餘轉去我acct作日常開支

子爵府

我有左之後就冇做野,C6就自動自覺俾家用,仲有早冇遲!屋企電器壞,書簿雜費,呀仔學野費用,出街食飯等等……都係c6搞掂!

大宅

佢有比家用架
一結婚就比
最初話自己要買下野
要佢習慣定時定候比
比開就有 唔比開就無

男爵府

老公負責供樓、水電等雜費,出街使費,我有返工負責買餸,姐姐人工。c6會幫我打簿,見我就乾塘,就開水喉打救我。另外大家有聯名戶口,佢每個月入$,我就有閒$先入(多數無)

大宅

其實結婚前,我們已計劃好,他每月會比一定金額for買餸小孩生活開支,其他交租水電媒同照顧佢媽媽佢搞店,而佢有時會放啲錢入我袋,其實無計得好清

男爵府

育兒性格勳章

alphabetagamma 發表於 14-8-18 11:46
我同老公拍拖十年結婚,由拍拖就二年佢就俾我管理佢啲錢,開口就係女人要有安全感,下刪一千字,類似之類, ...

Agree

大宅

我老公都冇比家用架, 基本上佢出糧只需要比佢ar媽個份
跟住咭數小朋友學費上網電話費全部都o係我戶口找數的
平時出街食飯呀, 買奶粉尿片濕星野就邊個銀包有錢就邊個比囉~
我有佢張提款咭可以禁佢d錢黎用
所以其實都冇得計 XD

男爵府

由讀書時期拍拖已表明第日我要做經濟主導,
出黎做野後每月要求男友(而家既老公)比500~1000我草
到結婚後當然要比家用,佢都早已經習慣

大宅

引用:Quote:原帖由 skyblue13 於 14-08-18 發表

請問點樣開口同老公傾呢?
同佢講要開始比家用喇,用來買家裡面日常用品之類咁!

yummyjelly  thx!!  發表於 14-8-20 00:42

侯爵府

一對情侶決定結婚,婚後既金錢支出自然會成為首要問題啦,點解你會覺得好難開口呢?

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

我老公主動比我

祝各位幸福快樂

首頁

尾頁

跳至