跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

點樣為之好既教育,我諗人人睇法都可能唔同。
大家都係想自己小朋友好,理性討論,千祈唔好閙交。

其實救世軍教既野唔係淺,只係著眼點唔同。
中英數學科方面佢地只係佔一部分時間,佢地每日都會花一部分時間做個計劃活動,就係比一個題目小朋友去研討,build-on 一d 已知既事實,再 discover,老師 clarify,再 consolidate.... 呢個 education approach 唔小野,外國好多學校都用,但香港就好小學校用,原因:花時間,唔討好,好難有即使既效果,好難用分數去界定小朋友學左 d 咩,好難向家長交待小朋友實質學左 d 咩。 但我覺得呢個 approach 係可以培養到小朋友求學既精神--小朋友可以講自己知道既野,又要聼其他人知道既野,老師當然要引導下,再研究下事實究竟係點,我見再高年班d,佢地係會根據討論所得做 d 實物出來。

我覺得呢種學習模式好好,當然語文能力都好重要,所以我會自己勤力 d,響屋企教下佢 lor。

我都同意有家長話救世軍響德育方面教得好,我見 d 老師處理小朋友既 conflicts 方面都做得好好,呢d 真係要靠老師教,因爲在家都唔會見到咁多小朋友,好難教佢同其他人相處既方法。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

救世軍幼兒園女生家長:
本人女兒是今年畢業生,因為校方要求女生要穿及膝校裙出席畢業典禮,我或許會專誠買一件(9碼)只是當天穿一日,但又不想浪費,現誠徵二手買主,此件校服將以原價八折出售.不知大家有否興趣接收?

大宅

虎到金來勳章

蝦碌媽咪 ,

不如唔好買LA (只是當天穿一日好浪費), 我女兒剛買了新校裙, 借您女兒穿一日吧! (我女兒1M 高)

Of course, 若您真買新校裙, 咪照您條件畢業後讓我接收 law!

您惗惗先 la.

伯爵府

哈哈,你囡囡1m,咁你買果條幾碼先?我個女1.24m,想要一條9碼(相等於28碼)呀.就係而家兩條8碼太短(去年買,唸住今年畢業都著到,唔知佢真係高得咁快還是條裙縮水 ),如果真係借唔成,咁我預你接收啦.

原文章由 mrsanthony 於 08-5-15 12:40 發表
蝦碌媽咪 ,

不如唔好買LA (只是當天穿一日好浪費), 我女兒剛買了新校裙, 借您女兒穿一日吧! (我女兒1M 高)

Of course, 若您真買新校裙, 咪照您條件畢業後讓我接收 law!

您惗惗先 la. ...

[ 本文章最後由 蝦碌媽咪 於 08-5-15 20:43 編輯 ]

大宅

虎到金來勳章

Oh, 我女兒剛買了的新校裙是24.5碼, 我拿來與女兒另一舊校裙(9碼)相比, 整體上24.5碼 是大了9碼小小的 (真是只小小罷了, 早知買25.5碼 or 25碼 la!).

我估一係我女兒唔止1M 高 (我當一隻大門2M 高, 佢企埋去到門鎖), 一係我女兒的舊9碼校裙縮水勁.

不過, 碼數相比是不準確的, 我度後中長比您參考吧 (tell you next week)

伯爵府

mrsanthony:
thank you
原文章由 mrsanthony 於 08-5-16 09:39 發表
Oh, 我女兒剛買了的新校裙是24.5碼, 我拿來與女兒另一舊校裙(9碼)相比, 整體上24.5碼 是大了9碼小小的 (真是只小小罷了, 早知買25.5碼 or 25碼 la!).

我估一係我女兒唔止1M 高 (我當一隻大門2M 高, 佢企 ...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 #21 googoo 的文章

我都係聽人話救世軍好, 所以,出左世後就馬上報名 !不過,都知07年多b, 都估未必讀到. 所以都唸住報多幾間做後備 !
想請問讀緊既mami, n1會幾時叫你做"面試" ? 會吾會測d難問題 ?? n2- 多吾多機會可插班? 讀到n1/n2, 係咪可直升k1/k2 ? thanks !

伯爵府

回覆 #27 Tabo63 的文章

如果你想直升,係救世軍幼兒園唔係K幾K幾咁叫.係N1(預備班)N2(幼兒班)N3(低班)N4(高班)跟住升小學.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

多謝你既INFO !

原文章由 蝦碌媽咪 於 08-5-16 12:29 發表
如果你想直升,係救世軍幼兒園唔係K幾K幾咁叫.係N1(預備班)N2(幼兒班)N3(低班)N4(高班)跟住升小學.

大宅

虎到金來勳章

蝦碌媽咪 ,

FYI:
後中長 (include collor 23"1') (exclude collor 22"1')

Best regards

伯爵府

唔好意思,我好蠢,你量度單位是寸?想問吓23"1',你指的意思是1尺加23寸嗎?

原文章由 mrsanthony 於 08-5-19 09:30 發表
蝦碌媽咪 ,

FYI:
後中長 (include collor 23"1') (exclude collor 22"1')

大宅

虎到金來勳章

Sorry, 我是指23寸1分.

伯爵府

OH,咁即係唔夠60cm.我唸唔啱著啦.因為之前我度亞女而家最長果條,後長都只有66cm.我要買條起碼都要75cm.哈哈,等我留番比你女女啦.ok?係呢,你囡囡係幾號室?方便日後接收.

原文章由 mrsanthony 於 08-5-19 11:28 發表
Sorry, 我是指23寸1分.

大宅

虎到金來勳章

唉! 冇計啦!
咁就益我囡囡八折接收la, Tk u!

不過您再 try asking 借下其他女生條裙 la. 或者有人有多條架.

若您最後都借唔到, 我pm我tel no 比您吧! 您都要比我見下您 - 比錢您架.

伯爵府

保持聯絡.

原文章由 mrsanthony 於 08-5-19 12:22 發表
唉! 冇計啦!
咁就益我囡囡八折接收la, Tk u!

不過您再 try asking 借下其他女生條裙 la. 或者有人有多條架.

若您最後都借唔到, 我pm我tel no 比您吧! 您都要比我見下您 - 比錢您架. ...

[ 本文章最後由 蝦碌媽咪 於 08-5-21 19:25 編輯 ]

大宅

Hi Hi! My son also study N2 in the coming September. Anyone can tell me when is the registration date? I still not receive their letter. I know that Tai Wo Hau will register in June.

大宅

虎到金來勳章

concon123,

Sorry that I could not remember those registration thing. (You will understand after your kid starts the school life. Mothers have so many trivial things to remember. Esp in Salvation, because they apply project approach. You have so many topics to to discuss & find info with your kids... Although the school does not push hard in academic like other kindergarten , they expect more sense about the world...

Oh, maybe I say too much. No worry, be happy concon123 !

P.S. You better telephone the school & check the date & procedure.

大宅

hi pcdogxx,

sorry, so late to reply you, 因為我4月去左生bb所以好耐冇上bk啦...., 我囝囝是九月出世的, 他本身有番開n1(在外面), 但因為整親隻手, 所以已經停左無番, 等九月先番學....
到時九月開學見啦, 我會陪囝囝番學(一星期倒啦)....
另外, 細佬仔一出世已經報名了, 不過都排3x名, 唔知哥哥讀緊對佢有冇幚助呢?

原文章由 pcdogxx 於 08-3-31 13:27 發表
PeggyP,

你囝囝幾多月出世架? 而家咁有冇係外邊返梗N1班呀?

除左救世軍外, 我仲留左York, 不過呢間學費超貴.. 不過口碑就話英文好好, 同埋d 課程深少少, 但係小朋友又返得好開心唔覺得好深..

因為如果幼稚園 ...

男爵府

我亞b上個月(5個月大)先報,咁要等到幾時先有得讀?
原文章由 PEGGYP 於 08-6-4 22:56 發表
hi pcdogxx,

sorry, so late to reply you, 因為我4月去左生bb所以好耐冇上bk啦...., 我囝囝是九月出世的, 他本身有番開n1(在外面), 但因為整親隻手, 所以已經停左無番, 等九月先番學....
到時九月開學見啦, 我會陪 ...

複式洋房

佢哋今年好多人入咗浸聯好似有15人喎!
原文章由 pcdogxx 於 08-3-28 01:40 發表
你地好呀,
我囡囡都係08年入讀N2, 不過我而家仲煩腦梗, 其實大家知唔知佢d課程會唔會好淺, 到上學時會好辛苦架? 同埋有冇話佢大機會會派到邊間小學? 雖然我知小學係電腦派位, 但係都想知佢紀錄係派去邊到多...

Pe ...

首頁

尾頁

跳至