自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:你同工人講如果阿仔唔聽話要打比你。由你去

原帖由 iceicemalone 於 15-04-30 發表
你同工人講如果阿仔唔聽話要打比你。由你去教仔。工人發脾氣自己走就一定唔岩啦!阿仔要去公園玩本身你比唔 ...
呢個方法好,好認同呢個方法。
你叫阿sir嚴肅地同工人講,發生呢種情況要打比你,唔可以掉低小朋友一個,咁樣係犯法架,疏忽照顧兒童罪,萬一遇到壞人呢?有咩事發生呢?叫工人有野決定唔到要打比你。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆:工人發阿仔脾氣留低佢係屋苑平台

個仔都10歲,應該有能力安全返到屋企,既然交得比姐姐湊,應該聽姐姐話,咁大個仲扭咩去公園

男爵府

引用:Quote:原帖由 Vincent913 於 15-04-30 發表

原帖由 longyiu 於 15-04-30 發表
你仔都有機會咁樣試你底線
經常,不過仲未鬥得過我!

水晶宮

引用:兩邊都要嚴啲你工人搞唔掂佢應該係你仔仔都

原帖由 emmiedustie 於 15-04-30 發表
兩邊都要嚴啲
你工人搞唔掂佢應該係你仔仔都惹少,所以要仔知道係工人話事唔到佢嚟
同意!
小朋友同工人姐姐都要教!
小朋友有什麼不是,工人姐姐攪唔掂,應立即通知阿mom, 阿mom会擺平件事。
但小朋友亦要尊重工人姐姐兼聽姐姐話,媽咪不在,工人姐姐就係監管人!

大宅

似乎你個仔都差不多十歲。要教既係十歲仔多d。教工人的只是如果阿仔唔聽話,第一時間打電話比你。教仔責任在你,如果呢d情況你只是責備工人,阿仔會常常不聽工人的,更多情況會陸續有來。

侯爵府

引用:有冇清晰指示每日常規係點? 如果放咗學應

原帖由 pandaforever 於 15-04-30 發表
有冇清晰指示每日常規係點? 如果放咗學應該返屋企但做唔到(如你講囝囝想玩),咁工人又搞掂唔到,工人就要 ...
認同,工人出警告信,萬一佢下次掉低小朋友係街呢?仔仔都要罰。

珍珠宮

引用:你同工人講如果阿仔唔聽話要打比你。由你去

原帖由 iceicemalone 於 15-04-30 發表
你同工人講如果阿仔唔聽話要打比你。由你去教仔。工人發脾氣自己走就一定唔岩啦!阿仔要去公園玩本身你比唔 ...
同意。。。有乜傾唔掂數, 應該即刻打俾調解人, 即係樓主。

不可就咁走左去

公爵府

即炒

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

大宅

兩邊都有錯,但重點係佢哋兩個磨合唔嚟。
但提提你,你要小心處理唔用呢個工人嘅事,唔好畀你個仔覺得只要佢條氣唔順,媽咪就會換走個工人,咁樣,就唔會再有工人搞得掂你個仔啦。

男爵府

引用:兩邊都有錯,但重點係佢哋兩個磨合唔嚟。但

原帖由 Brainwave 於 15-04-30 發表
兩邊都有錯,但重點係佢哋兩個磨合唔嚟。
但提提你,你要小心處理唔用呢個工人嘅事,唔好畀你個仔覺得只要 ...
同意,會係呢方面做功夫!

Thank you.

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

10歲就識得事後投訴
少爺也不是省油的燈

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 skmibb 於 15-04-30 發表你換

原帖由 Vincent913 於 15-04-30 發表
完成合約既有兩個,一個做左兩年,另外一個做左6年,極唔捨得佢,佢應生完仔會返黎,不過有排等,佢剛剛 ...
\"但工人冇智慧控制大局,我唔係屋企都冇辦法,冇可能秒秒鐘睇\"

得罪講句,咩工人冇智慧控制大局,我問你:你老細個奀皮仔係你做緊野成日去你張檯搞搞震,揾野氹過鬧又過,個細路擺明擺少爺款,一副我係大你係細既款,你鬧我當你唱歌! 係人都知爆佢一鑊金實搞掂!! 叫你老細出黎實搞掂!!不過你唔得咋嘛!唔係冇智慧!!

你做亞媽既都一副你係工人,做唔好就炒左你啦喇咁樣,你仔係你掌上明珠,上方寶劍,佢仲更加一副你係下人咁既樣,點會聽姐姐支笛,我唸你姐姐好無奈,鬧又鬧過氹又氹過才出此下策。你係佢亞媽,有權喇呱! 有時都比佢激到吹漲喇!

你要教既係個仔,唔好做少爺仔,唔係佢做大姐姐做細,姐姐係我返左工既時候代我管你,姐姐既命令亦係我既命令,如果我聽到姐姐投訴你唔聽話或者我知道你烚姐姐或者嚇佢話炒左佢要佢聽你話既,我第一個罰你

侯爵府

換工人好容易啫,教仔就好難。樓主既是職場女性,我覺得樓主應要用一些政治手段對應屋企的政治問題。既然工人是你命令的執行者,就不要在個仔面前鬧/教工人,相反要比阿仔知道,工人和你是同一陣線。要在工人面前嚴厲教仔,不過私底下要安撫個仔。另一方面私底下對工人要非常嚴厲。

伯爵府

引用:點解當時唔直接打電話/whatsapp問你可唔可

原帖由 belovffy_02081 於 15-04-30 發表
點解當時唔直接打電話/whatsapp問你可唔可以係平台玩一陣呢?咁咪兩個都唔駛嘈囉。你話ok..斷估你工人冇得s ...
係囉,都唔明,電話好方便,即刻問打俾阿媽問咪得囉,係阿媽煩一點,但點解係姐姐或你個仔決定可唔可以去平台玩???

我女放學回家想玩電腦,都識打俾我問准先,我女6歲

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我會問各自問清楚當時情況係點, 然後同佢兩個坐低傾各自有問題既地方, 例如仔仔要去公園玩應該問你, 唔可以試工人姐姐底線, 話佢知工人姐姐請返黎係幫爸爸媽媽, 咩人都好都要互相尊重。到工人姐姐方面要話佢知, 佢點唔願意都唔可以丟低你仔仔係公園, 最多可以即刻打俾你, 如果仔仔唔聽電話就開speaker等仔仔聽到你講咩等等.....最重要係俾佢兩個知道你係持平, 咁樣佢地先會心服口服.....

珍珠宮

就算你好嬲姐姐
都唔好係個仔面前鬧佢
因為你個仔會仲唔放佢在眼內

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

點解要玩唔係要問左阿媽先

男爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 開心吸收勳章

你要訂立規則俾佢地兩個知你係話事人, 放學可以返平台玩半個鐘, 夠鐘一定要返屋企.
個仔唔聽工人姐姐話, 又成日打小報告, 工人姐姐實唔會開心

公爵府

我明白樓主心情,因為我工人都係同一類人。不過我仔無咁難搞,唔敢咁樣要求,唔敢自己走左去。如果好似你呢個情況,我返黎真係會吊高個仔黎鬧,得掂既,膽生毛咁樣,夠膽唔跟姐姐自己留係公園。再大啲自己走落街都得啦,無人管得佢到。

工人我都會話,唔好同小朋友鬥氣,搞唔掂應該打比我。咁樣丟低好危險,有事就後悔都黎唔切。我工人好醒架啦,我仔一有過份要求,佢就叫仔打電話自己同我講。

男爵府

環保接龍勳章

就算小朋友點曳都冇可能不顧而去 !
我會換工人 ! 我知道現在好難揾工人,但既然佢同個囝唔夾,繼續大家都辛苦,妳返工也返得不安心。
除非佢做家務, 煮飯樣樣掂,否則炒 !

首頁

尾頁

跳至