婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:luckybaby2011 的帖子

我99幫我湊,我好感激佢,但我放假同好多時既星期六同長假我幫番佢睇大伯個女嫁? 湊埋出街接放興趣班,我出錢出力幫番 99 等佢去打雀局休息下。

我就係知 99 湊得辛苦,幫個女報全日班,阿 99 四圍唱我,話個孫好慘,下午屋企無得訓咩。

大宅

回覆:心情唔好~ (純呻)

佢再唱你,咪照講實情,話呀99,我知你辛苦,比你抖下啫

又講真,返學好過喺屋企對住老人家咁悶啦

你先生又真係有問題,個仔比人亂餵野食都唔理

捱多幾個月啦,就快9月了

子爵府

回覆:candy-chiu 的帖子

正常讀得中學就有能力照顧個妹啦
暑假仲要照顧埋佢兩個

子爵府

回覆:心情唔好~ (純呻)

同老公講費事99咁辛苦,揍4個,我帶仔女返婆婆到住下先,等暑假完,佢地搬走才考慮是否搬回

水晶宮

大伯同你老公都係99個仔,你地所有人的仔女都係99的孫,99幫你湊2個細仲辛苦過幫大伯湊2個大,如果你真係咁有意見,幫返99少少忙都唔肯,隨時99唔幫你湊,你仲煩呀。
佢地比湯渣比BB食,你可以出聲嘛,只係抱走個BB,佢地唔知咩事,下次一樣繼續做。
正如上面JM講,理財不善才是最需要改善的地方,否則離了婚申請公屋、攞綜援,生活一樣苦。

水晶宮

你99幫你湊2個,又煮埋飯你食,碗都有C6洗,你已經咩都唔洗做,你又有欠債未還清即係唔會有好多家用比到99,咁都仲以「隻99」來稱呼99

大宅

回覆 方方媽媽 的帖子

我用個 "隻" 字係無禮貌 , 但我欠債我自己還得起 , 唔洗靠我 C6 , 我 99 份家用就 C6 比 , 我係唔會比家用 99 既 , 因為我嫁前 99 直接同我講 , 我 C6 係唔會比家用我既 , 亦都唔會養我 , 我只會過時過節生日每次比2仟蚊 99 , 每個星期 6 , 日 , 假期我都要先同 99 食早餐先可以出街 , 因為 99 未夠鐘出去會友 , 所有早餐錢我比 , 我幫佢義務湊埋大伯兩個女出街去玩 D 錢都係我比 , 佢兩個孫放長假話八達通無錢 , 都係我比錢佢哋入 , 我 6299 宜家用緊個手提電話月費全部我 比 , 屋企電器壞咗 , 99 每次都話同我去揀 , 我都會自動自覺比錢 , 自問咁對佢哋都可以啦 ~
但阿 99 仲係人哋面前話我唔好喎 !

我知道湊小朋友好辛苦 , 所以我好感激我 99 , 好多湊小朋友既事都隻眼開隻眼閉 , 但如果 99 係好多小事做到出晒面 , 比你都會用個 "隻" 字 ~
好似出街食完飯 , 夜咗返屋企 , 大伯兩個女都係到留宿 , 大個一個沖涼最少半個鐘 , 99 一返去就話比叔叔沖先佢要返工 , 我 C6 沖完 , 99 驚死我沖涼 , 就即叫佢兩個孫快 D 入廁所沖涼 , 佢兩個沖完到 99 , 咁我呢 ? 我都要一早返工 ?

JM 寄人離下不好受 , 現實係我無能力搬 , 咁咪唯有接受囉 ! 如果連 "呻" 用個字眼都比人話既 , 咁我以後都唔上嚟呻啦 !!

大宅

回覆 方方媽媽 的帖子

仲有我 99 唔係唔洗我煮 , 之前大伯一家係度我係有份幫手煮嫁 , 係大伯個老婆同佢反面一家搬走 , 佢想早 D 食飯 , 所以佢煮 , 碗我以前全部我洗嫁 , 我陀大女時大住肚都係咁洗 , 係我陀我仔陀得辛苦 , C6 先幫我洗 , 到生完細 B , 我大女又痴實我喊住要我陪 , 碗先都係 C6 洗 ~

你話我 99 幫我湊 B 係好辛苦 , 我大住個肚都要排快餐店買早餐比我 99 食呀 ! 有時快餐店無咩人拎餐 , 阿 99 話等咁耐 , 我大住肚排埋拎埋放佢枱面呀 ! 咁你覺得我 99 係咪對我好好呀 ?

大宅

回覆 方方媽媽 的帖子

我個問題唔係唔肯幫我 99 , 我已經好幫我 99 , 因為我知道佢辛苦 , 我連個女人返鄉下都自己提出幫佢湊個細孫女返學 , 都係唔想 99 行得咁辛苦 , 行嚟行去趕返嚟 ~ 我大伯兩個都係 99 湊大嫁 , 係反咗面先搬走 。

我只係呻大伯一家上嚟食飯 , 成日攪喊我個女 , 比湯渣我仔食 , 係因為我 OT 無返嚟食 , 睇少眼就咁 , 咁如果我有時 OT 唔係度食後果會點 ? 我已經講咗好多次我仔好細 , 但我 99 比利賓立我仔飲 , 咁所以我琴日咪同我老公講離婚囉 ! 對仔女我拎番娘家 , 唔想再對住佢一家人 ~

仲有理財不善都唔洗咁大反應 , 一年後我自己都還清債項 , 只係宜家只可以做月光族 , 而拎咩政府錢 , 如果我一心拎 , 就一早唔做野啦 !

大宅

回覆:delete

樓主,所謂一家吾知一家事,可能你表達得吾係咁清楚,所以有jm覺得你吾夠感恩姐。
其實我咁睇,你c6都吾係錯得好過分要講離婚咁大件事。我都係信吾過99佢地,而將小朋友拎左比我媽揍。係辛苦自己阿媽架啦,但小朋友健康真係好緊要,咁細細個就比呢啲野佢食,我吾講有機會會敏感呢啲丫。搞到小朋友偏食已經吾好啦,其實吾比小朋友亂食野都吾係咁難實行姐,點解啲大人可以吾忍下手???
其實有好多野都有得選擇,吾得吾方便既吾好勉強自己,開心見誠講,佢地就算嬲你,你都心安理得。

首頁

尾頁

跳至