美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

caramelpudding 發表於 15-9-30 19:58
你有冇用gel based嘅護膚品?
搭單問下,用gel based skincare會點?

伯爵府

引用:Quote:caramelpudding 發表於 15-9-30 19:5

原帖由 theMicky 於 15-10-03 發表
搭單問下,用gel based skincare會點?
部份gel護膚品/base後用,有機會出擦子膠或出粉痕

大宅

我之前用開future skin
用咗好多年

但近期多用日本粉底
再用返future skin 發覺佢變色變得好嚴重
即係下晝3/4點照鏡
塊面變晒色
唔知大家有冇咁情況?

大宅

回覆:chantecaille future skin

我都剛新買。
因佢比較薄,我會用雪花秀or chanel make up base.
上future skin時用手指,分別在額頭,兩邊面,鼻,下巴,5點上粉,跟住當佢係cream甘推開。
之後好薄印lamer loose powder.
真係相對其他粉底貼面,冇乜出油,暫時覺得呢隻粉底幾好。
今早我冇用loose powder,都冇乜出油。可能因為佢重水份,若用其他粉底,cle de peau/GA mestro/skii, 都必定要加loose powder.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:iovesin 發表於 15-10-1 09:11 但ba

原帖由 mse999 於 15-10-01 發表
好彩啫,爬文又話好,仲想買添

複式洋房

Oily skin岩唔岩用呀?我本身好易出油同暗瘡肌 但見佢冇油又想試

大宅

引用:Oily skin岩唔岩用呀?我本身好易出油同暗

原帖由 mollyya 於 15-10-04 發表
Oily skin岩唔岩用呀?我本身好易出油同暗瘡肌 但見佢冇油又想試
我都係t字位勁油,唔知點解用咗佢反而冇乜油,可能太重水份,令皮膚唔會決水出油

複式洋房

tomatojan 發表於 15-10-4 21:24
我都係t字位勁油,唔知點解用咗佢反而冇乜油,可能太重水份,令皮膚唔會決水出油

...
咁好似幾值得試!仲諗緊買佢定買la mer呀 la mer都好燒~~~

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

回覆:chantecaille future skin

我都用緊佢,好薄好貼喎。
我用手點完成面再用手印開,最後先用sponge 黎印開佢。
通常我塗完防曬就用佢。keep 到成日

大宅

引用:Quote:tomatojan 發表於 15-10-4 21:24 我

原帖由 mollyya 於 15-10-05 發表
咁好似幾值得試!仲諗緊買佢定買la mer呀 la mer都好燒~~~
Lamer 我做完佢facial試過用,反而出油

大宅

ChloeMa 發表於 15-10-4 09:31
好彩啫,爬文又話好,仲想買添
粉底人夾人既~不過佢太貴.. 搏唔中好肉痛~
Hi

首頁

尾頁

跳至