自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

引用:有冇做過HR/Admin既媽媽可以分享下

原帖由 shirley91126 於 15-10-02 發表
有冇做過HR/Admin既媽媽可以分享下?
去年非三大會計系畢業, 係某A字頭保險公司做緊秘書(做左10個月左右), ...
我之前做HR, 主要負責係Training

HR一定要讀相關科目先可以, 因為都涉及好多法例嘅事

不過大公司HR都有分part, 如果你見普通HR ASSISTANT, 基本上有Diploma都可以, 之後進修慢慢升上去

利申: 我主修酒店及旅遊業, 有HR Diploma

複式洋房

引用:Quote:shirley91126 發表於 15-10-2 20:58

原帖由 lokyan0901 於 15-10-02 發表
但我而家人工已經接近萬二, 自問已經冇咩點買衫或者其他非必需品, 每個月只儲到二千蚊左右, 唔好話想儲黎第時自己養老呀,一個唔覺意touchwood有咩事要睇醫生, 隨時成畢辛苦儲左幾年既錢冇晒呀

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:應該做HR定Admin好?

兩樣揀我揀HR ,Admin感覺有手有腳都識做(在老闆眼中,我公司無正式admin,我兼任)。而HR 稍為有規模公司都有正經一條team,有proper 進升機制。我妹就係由大公司assistant 升到而家manager

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

shirley91126 發表於 15-10-2 22:24
但我而家人工已經接近萬二, 自問已經冇咩點買衫或者其他非必需品, 每個月只儲到二千蚊左右, 唔好話想儲黎第 ...
萬二無可能唔進修去到2萬頭~宜家萬二就算俾你讀完書都可能係萬五度,
每次轉工都ADD UP 20%,都可能要轉3次工先可以到2萬頭,

大部分請高人工GE都要求有至少5年專業經驗以上...
你自己計下...你要用幾多年?

你不如LIST OUT下你支出出黎睇下可以點安排?
因為家用唔知你俾幾多好難俾意見...

6000家用
1000車錢
1000飯錢(LUNCH帶飯)
1000出街
500上網,電話費等等
咁樣已經9500...真係儲到2000度架咋...

車錢CUT唔到....飯錢試下早餐都係屋企整,晚飯盡量返屋企食/OT帶多餐飯....
上網電話費用最平,上網如果係同家人住家用度俾左,電話最平無限上網$80
出街...我唔知你生活習慣如何...我同老公好少出街...通常係屋企對電腦多...

子爵府

回覆:應該做HR定Admin好

HR辛苦啲,一個部門分C&B, ER, Training, Recruitment,大公司做嘢方式嘭嘭聲,衝鋒陷陣咁嘅樣! 真係好辛苦! 而細公司又唔會專登set一個HR Dept.,有嘅話可能人工較低,做啲好basic嘅嘢,學唔到啲咩!!

Admin就真係大打雜,算係唔多點駛OT,但一定有個頂薪點! 因為始終不是高CP值的工種! 無咩前途! 錢途! 但求安穩! 但公司一有e\"郁\"都係cut admin.先啦!!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

HR 同admin揀,一定係HR,我以前做admin.,真係咩都關你事,你要唔怕執手尾,唔怕做濕碎嘢就ok, 有啲大公司admin都有前途,可以升上去admin officer,有二萬。

HR冇做過,不過接觸過以前公司(大公司)嘅HR同事,真係超忙,基乎日日OT,同埋你冇cert.,好難搵喎。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實HR都唔係清閒架, 我以前間公司既HR, OT到要帶睡袋返公司瞓

而admin, 就好似打雜一樣, 上至公司裝修, 下至買廁紙都係admin, 忙起上黎都可以OT到天昏地暗

伯爵府

可以由低做起, 先做assistant , 不過人工低過現在的, 做7-8年, 加讀書, 我覺得二萬有機會的

男爵府

點解成日話hr人工唔高?其實睇做邊個行業,regional or local。金融銀行保險業嘅regional hr人工其實唔錯,一個類近am or mgr嘅位(solid 4 to 5 yrs hr exp) 都講緊起碼4至5萬一個月,再高級嘅其實每月係8至10萬過外,仲未計bonus。

就算做local banking or finance institutions嘅hr,solid 5+ yrs hr exp都有起碼3萬,sr mgr to hr dep head都有起碼4至6萬。

可能以上嘅價比上不足,但唔算係低人工了吧。

樓主問hr 同admin邊個好揾,我可以好肯定答你,一定係hr!如果acct同hr邊個好揾?一般情況下都係acct好揾d,但要chartered accountant先得,唔charter係唔值錢的。但記住,同一個post喺唔同行業嘅人工係可以差好遠的!

利申:我曾喺international financial institutions regional hr dept 同local banking hr dep做過,幾個posts都係可以睇哂全公司嘅人工,亦可以睇到market benchmarking data。

方方媽媽    發表於 15-10-3 11:12

男爵府

引用:Quote:原帖由 lokyan0901 於 15-10-02 發表

原帖由 shirley91126 於 15-10-02 發表
其實我主要想搵到有機會有2萬頭人工既工, 如果做緊都萬5或以下係而家呢個時勢真係生存唔到, 我都諗過讀下HR ...
我做左差唔多10年admin, 人工都係萬幾,其實好灰,細公司就好似打雜咁乜都要幫乜都要理總之個個要搵人幫就第一個搵你,做得好唔會多謝你,做錯少少打錯隻字就狂鬧你,大公司而家做緊,做既野專門化左,但都係冇人會賞識,要做到經理位唔易,好無奈

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:點解成日話hr人工唔高?其實睇做邊個行業,

原帖由 ccsai 於 15-10-02 發表
點解成日話hr人工唔高?其實睇做邊個行業,regional or local。金融銀行保險業嘅regional hr人工其實唔錯, ...
Agree

人的一生就像在拉屎,有時你已經很努力了,可出來的只是一個屁。..

複式洋房

引用:Quote:bobohello 發表於 15-10-2 20:23 要

原帖由 方方媽媽 於 15-10-02 發表
公司最近請account manager,我唔講我地出咩條件啦,講下D求職者啦.
好多四十零歲,有晒會計師牌,之前係大公司 ...
有廿年會計經驗,有牌,但只有30k人工,原因一係之前只係做中小型公司,做大公司,又可能exposure唔夠大,冇轉過工作類型,做死一樣……咁樣CV唔會靚仔,人工都叫得唔高,30k……而家大公司assistant manager都唔止呢个數啦

男爵府

引用:有冇做過HR/Admin既媽媽可以分享下?去年非

去年非三大會計系畢業, 係某A字頭保險公司做緊秘書(做左10個月左右), ...
Admin咪就糸做D濕碎野囉,返工吾同讀書,如果份份工都話冇野學就走,吾會搵到長工,心態先應該改變

禁止訪問

珍珠宮

引用:Quote:bobohello 發表於 15-10-2 20:23 要

原帖由 方方媽媽 於 15-10-02 發表
公司最近請account manager,我唔講我地出咩條件啦,講下D求職者啦.
好多四十零歲,有晒會計師牌,之前係大公司 ...
三萬元一個月真係比想像中少錢,我以為最少有四萬個月!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:有冇做過HR/Admin既媽媽可以分享下

咩係三大會計系呀?

水晶宮

花師奶2012 發表於 15-10-3 10:23
有廿年會計經驗,有牌,但只有30k人工,原因一係之前只係做中小型公司,做大公司,又可能exposure唔夠大, ...
係大公司呀,有D仲係叫得出名的跨國企業,做到中層主管.
不過,人到中年才"震"左出來,搵左成大半年工都未搵到,都咪話唔驚,所以咪"割價傾銷"囉.
比我揀,同樣人工,我情願揀一個三十出頭,肯捱肯搏既,都唔想請一個"刧後餘生,看破世情",心態好灰既四十尾囉.
我唔係年齡歧視,而係做account既,"春江水暖鴨先知",唔會唔知公司盤數掂唔掂,如果都等人裁先至被逼搵工,可想而知佢既主動性唔多強啦.

水晶宮

karshing 發表於 15-10-3 10:39
三萬元一個月真係比想像中少錢,我以為最少有四萬個月!
我諗主要原因唔係有無牌、幾多年經驗,而係佢地都係被裁的,再加上人到中年難搵工,所以無晒信心.
我好多朋友做Account,如果係主動積極果批,好醒架,點會等公司裁喎.
反而D三十出頭,有十年經驗,都叫價三四萬.
所以,我覺得做account,如果唔能夠"蒸蒸日上",人工唔一定同經驗成正比囉.

禁止訪問

水晶宮

bkfans 發表於 15-10-3 11:23
其實會計行業一路都供過於求. 咁多年我拆求職信, 請ACCOUNTANT位, 無要求有牌, 都好多有牌的寄信黎, 好多十 ...
廿年前,會計業被吹到係好好前景,要高分才入到會計系.
點估到廿年後,通街都係會計師

首頁

尾頁

跳至