婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:奶奶呢d行為好影響我心情

有你呢個媽咪錫多D咪得囉

大宅

小朋友無罪,唯有你錫返多D細仔

別墅

其實就算父母都會有偏心的了
可況麻麻
媽媽對佢好咪得lo
呢個仲緊要喇

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

你都唔 like 你奶奶,佢嘅行為你咁在意做乜?佢起碼都叫錫你大仔吖!人夾人緣,你同你奶奶都唔妥,細仔個樣似你,佢一定踩到佢一毫子都唔值。我覺得,你越嬲就越對唔住自己同個細仔,佢咁做亦係想你嬲啫,咪中佢計啦!唔鍾意,你以後同細仔咪見係。

主 賜 平 安

別墅

咁信命理既99都好麻煩,咩都計一餐
點解唔同c6講清楚,似邊個都係自己囝囡
無論大仔細仔都要一視同仁

99咁既行為會影響到小朋友心理發展
再係咁就不如不見

任性媽媽與固執仔仔

子爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:你都唔 like 你奶奶,佢嘅行為你咁在意做乜

原帖由 ecling 於 15-10-04 發表
你都唔 like 你奶奶,佢嘅行為你咁在意做乜?佢起碼都叫錫你大仔吖!人夾人緣,你同你奶奶都唔妥,細仔個樣 ...
多謝你,其實我明白,隔左幾日心情好番好好多,只係每次見面都發生同樣情況,我就好似過山車咁,所以我先覺得好困擾

36日咋...緊張緊張

子爵府

引用:咁信命理既99都好麻煩,咩都計一餐點解唔同

原帖由 EVAGOGO 於 15-10-04 發表
咁信命理既99都好麻煩,咩都計一餐
點解唔同c6講清楚,似邊個都係自己囝囡
無論大仔細仔都要一視同仁:tempe ...
老公我無直接講,只係暗示過佢知,但佢覺得大仔識氹佢開心,所以先有咁情況,加上佢話果個係佢媽咪我想佢點,其實我真心我二個孫同我以後都唔好再見

36日咋...緊張緊張

子爵府

引用:少少意見:如果99買嘢(玩具或嘢食)比大仔,

原帖由 KBoyboy 於 15-10-03 發表
少少意見:
如果99買嘢(玩具或嘢食)比大仔,你就同大仔講要同細佬分享,如果吾係大家都冇,要比99知道,你 ...
呢個方法唔錯起碼比99知,細仔無份玩,大仔唔分享都無得玩,等我下次試下先,thank you

36日咋...緊張緊張

子爵府

引用:唔好見咁多啦,一陣佢灌輸埋呢個諗法比你老

原帖由 mychungyi 於 15-10-03 發表
唔好見咁多啦,一陣佢灌輸埋呢個諗法比你老公,你細仔就更唔得寵了。

...
已經有啦,成日講佢有幾叻幾乖幾聰明將來幾好幾好,訓斥我叫我比心機教育佢呢個孫呀

36日咋...緊張緊張

子爵府

引用:Quote:原帖由 hate3party 於 15-10-03 發表

原帖由 nanaaixi 於 15-10-03 發表
當佢係外人,唔好對佢任何事上心。你要知道,就算你幾唔開心,都唔會改變到佢咩,但你可以改變自己心態或者 ...
我諗我唔會比我老公淨帶大仔,可能我過份擔心,驚佢同大仔講d唔應該講既說話,潛移默化佢,佢係咩人我好清楚,之前佢想我以後唔搵老爺果d招數我見識過,所以我都小心為妙

36日咋...緊張緊張

伯爵府

婆媳是天敵講什麼都沒有用!

大宅

個零月先見一次,即係一年見既次數10隻手指都數得晒。樓主係咪太執著呢?樓主要向好的方面諗多些,才能醫好你的情緒病啊!

男爵府

引用:99個零月先見一次小朋友,真係影響有限只係

原帖由 Miss.Hui 於 15-10-03 發表
99個零月先見一次小朋友,真係影響有限
只係樓主太執著了
呢本書好好。by Melody Beattie
美國暢銷心靈書之中文本。

我都剛看了。幫我渡過人生最難之三個月。

JM ,可於香港公立圖書館綱上book, 就近自己家取。

是一本易明及一日看幾頁,一頁一道理、適合忙碌香港人.是好書。

之後我在旺角樂民書店找到,買了,值得不時翻看,提醒自己勿執著。($80)

男爵府

回覆:kyky123 的帖子

\"每一天都是放手練習\' by Melody Beattie

大宅

hate3party 發表於 15-10-3 14:09
話說我生左細仔半年就搬離奶奶屋企,一家四口有自己既小天地唔使再受佢氣同面色,以為從此心情天晴,我情緒 ...

D孫仔大個之後0既事關佢蛋治咩... 到時佢都『無眼睇』啦...
我都好憎我99偏心... 我個對係龍鳳胎BBs... 我個仔做乜佢都讚, 但個女就做乜都彈...
但JM記得自己要公平, 2個仔仔都錫, 唔好因為條99錫大仔, 你就偏心細仔
加油JM

男爵府

引用:個零月先見一次,影響會有幾大?

原帖由 mini1204 於 15-10-03 發表
個零月先見一次,影響會有幾大?
唉!如果好憎一個人,一年見一次都嫌多呀

善哉

別墅

回覆 hate3party 的帖子

最憎D三姑六婆、傳統思想既麻煩99。其實你唔駛同佢住已經好好,學你話齋,細仔都會有感受,佢會唔明點解麻麻淨係錫哥哥。你只好安撫細仔,同埋少見D99囉,佢做到咁出面,你細仔都難受!

子爵府

引用:Quote:原帖由 mini1204 於 15-10-03 發表個

原帖由 Snoopyboy 於 15-10-06 發表
唉!如果好憎一個人,一年見一次都嫌多呀

善哉
我好想同你give me five呀

36日咋...緊張緊張

子爵府

引用:\\\"每一天都是放手練習\\\' by Melody Beattie

原帖由 kyky123 於 15-10-06 發表
"每一天都是放手練習' by Melody Beattie
見唔到佢我不知幾咁放手同開心,

kyky123    發表於 15-10-7 11:58
36日咋...緊張緊張

子爵府

引用:Quote:hate3party 發表於 15-10-3 14:09 話

原帖由 Mamazaki 於 15-10-06 發表
D孫仔大個之後0既事關佢蛋治咩... 到時佢都『無眼睇』啦...
我都好憎我99偏心... 我個對係龍鳳胎BBs... ...
龍鳳都咁,同一胎出架喎99真係好麻煩,我將來一定要識趣做個好奶奶

36日咋...緊張緊張

首頁

尾頁

跳至