自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:網上有關藏獒我新聞 值得分享一下

老虎好好教佢,由bb時養起都可能溫馴㗎,咁係咪等於適合養呢? 畜牲就係畜牲,你點知邊日佢受咗刺激狂性大發,襲擊人類。

寫呢篇嘢嘅人都憨居冇大腦。

大宅

引用:Quote:catcaty 發表於 15-11-30 19:46 http

原帖由 tester5 於 15-11-30 發表
獅子如果能馴養,都可以沒有攻擊性,問題係,有冇必要馴養獅子?
藏獒很美麗,香港又是否適合馴養這動物?
...
直頭冇腦,養乜鬼藏獒

大宅

咁愛狗,咬死小朋友時唔好喊就得

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:香港根本不適合養這類長毛犬, 請狗主不要虐

原帖由 raven 於 15-11-30 發表
香港根本不適合養這類長毛犬, 請狗主不要虐待動物!!!!
同意

大宅

試下個編輯被咬4次,就唔會咁講啦! 個女仔好彩屋企父母衝出救佢, 唔係已經被咬死啦! 隻手仲好有可能殘廢

水晶宮

畀面勳章

受到警告

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

raven 發表於 15-11-30 22:00
香港天氣, 地方根本唔適合某D品種, 都唔明D人仲要養, 仲要係比工人去養, 到底係唔係真心愛狗人? 我樓下都有一隻, 有時我覺得隻狗慘, 個工人都慘. 狗狗次次見到人都想衝過去, 工人又好多時拉唔到, 好彩有帶口罩. 一起搭LIFT仲, 搞到個工人次次都要等好多部LIFT, 等冇人先入. 主人......未見過去放狗............

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:catcaty 發表於 15-11-30 19:46 http

原帖由 tester5 於 15-11-30 發表
獅子如果能馴養,都可以沒有攻擊性,問題係,有冇必要馴養獅子?
藏獒很美麗,香港又是否適合馴養這動物?
...

侯爵府

因為佢都有養藏獒,所以咪寫篇嘢出來,看似平反,實際係為佢自己日後舖路囉。

如有朝一日,佢嘅藏獒突然發癲咬人,就可以話係“個別事件”囉

大宅

引用:Quote:原帖由 BabyGaga21 於 15-11-30 發表

原帖由 Sofia_happy 於 15-11-30 發表
唔啪囉,你養!你養唔掂下次又咬人,入你!
\"唔啪囉,\" - 尊重生命,正確思維

\"你養!\"-可惜本人沒人有專業訓練資格,屋企只是大厦,客觀條件不付。但世界之大,我不適合,總有有能力有專業知識的人可教。訓練員?狗場?做警犬?遷返原居地?

\"你養唔掂下次又咬人,入你! \" -無錯,如同小孩,如果只養不教傷人的話,主人的確責無旁貸。

加起來:\"唔啪囉,你養!你養唔掂下次又咬人,入你! \"-悔氣説話而已。

掉番轉,有人亦可對你講"唔養囉,你啪!"

男爵府

引用:香港根本不適合養這類長毛犬,+請狗主不要虐

原帖由 raven 於 15-11-30 發表
係啦!佢地原居冰天雪地架麻!

公爵府

成件事冇人怪隻狗~~@@係怪個主人ja~~

大宅

引用:Quote:原帖由+Sofia_happy+於+15-11-30+發

原帖由 BabyGaga21 於 15-12-01 發表
"唔啪囉," - 尊重生命,正確思維

"你養!"-可惜本人沒人有專業訓練資格,屋企只是大厦,客觀條件不 ...
咁無專業資格就唔好亂講,隻狗已經咬人咬到出獸性,你唔好叫個殺人犯做警察,訓練吓咪變好囉!咁監獄唔洗浪費米飯啦!

侯爵府

catcaty 發表於 15-11-30 19:47
我成日都覺得
香港的狗主唔少其實都幾自私

那些隨處大小便唔執等已存在絶對對錯的不用說
在香港這種狹小的環境,悶熱的天氣
有時見到人養大型長毛犬
其實我真係覺得咁同虐待隻狗冇分別

係香港,你又提供唔到充足的活動空間(當然如果狗主屋企環境寬闊,又能夠成日帶佢去郊外跑就作別論),天氣又熱又濕.....為乜一定要養呢類犬隻呢?

同時,係街成日見到個外傭一邊襟機一邊放狗,其實咁樣又點會放得好?其實香港人生活咁忙,好多人都冇時間理隻狗,只係得閒放佢上FB曬,其實養狗養成咁就唔好養啦

最慘就係
俾呢班冇良的狗主令到香港狗隻的生存權大減
為乜呢.....

kavenzou    發表於 15-12-2 09:10
Cowboy100    發表於 15-12-2 08:07

大宅

引用:Quote:原帖由 BabyGaga21 於 15-12-01 發表

原帖由 Sofia_happy 於 15-12-01 發表
咁無專業資格就唔好亂講,隻狗已經咬人咬到出獸性,你唔好叫個殺人犯做警察,訓練吓咪變好囉!咁監獄唔洗浪 ...
"咁無專業資格就唔好亂講",你指你自己?

珍珠宮

2024年龍年勳章

kc_01k 發表於 15-11-30 22:07
已經咬四次,咁啱有人喺度先唔洗死咋,否則個女仔死咗啦,點解唔人道毀滅,已經成魔啦

...
制道好有問題,法例過時,點解議員幫手?要咬死人先做野?

大宅

引用:Quote:原帖由+Sofia_happy+於+15-12-01+發

原帖由 BabyGaga21 於 15-12-01 發表
"咁無專業資格就唔好亂講",你指你自己?
係喎,我無!你如果有咁威咪養佢地教佢地囉,有時做人要以事論事,根本香港已經唔係單一事件,理智做人好緊要,香港唔適合養

大宅

引用:Quote:原帖由+BabyGaga21+於+15-12-01+發表

原帖由 Sofia_happy 於 15-12-01 發表
係喎,我無!你如果有咁威咪養佢地教佢地囉,有時做人要以事論事,根本香港已經唔係單一事件,理智做人好緊 ...
理智做人好緊要,正如阿媽係女人,幾乎是always true. 。問題是何謂理智,如何理智。沒有仔細提出或研究更多可行解決方法,開口埋口唔係話啪咗佢就意氣用事叫反對啪者自己養囉,便明顯很不理智。例如發牌管養/立法或禁止進口或這裏很多jm很多有建設性的提議全部都不可行?如何不可行?

大宅

引用:Quote:原帖由+Sofia_happy+於+15-12-01+發

原帖由 BabyGaga21 於 15-12-02 發表
理智做人好緊要,正如阿媽係女人,幾乎是always true. 。問題是何謂理智,如何理智。沒有仔細提出或研究更 ...
其實呢⋯⋯呢個post呢⋯⋯我邊一句回覆話要啪隻狗?揾吓先寸人!
係呀,做人要理智,你連人地講乜都分唔清楚⋯⋯
開個post扮聖人好易,講之嘛!
個女仔而家毁容,事實已經改變唔到,一係捉隻狗去坐終身,政府養吖?
如果再無人控制到隻狗,咬到小朋友會死人,死人呀,你醒未?
我理得佢合唔合法,有關部門同狗主一定要用一個肯定而永久嘅方法令到呢2隻狗唔再咬人!
我做人母親唔想有機會見到任何小朋友受到傷害,就咁簡單!
是非不分,人同xx有何分別?人養狗定狗養人?

珍珠宮

係怪d人無端端係原野捉隻獅子咁凶猛的狗黎香港當寵物養。虐待動物之餘又危人類。

首頁

尾頁

跳至