夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:dayedaye 的帖子

我都有呢個感覺。。。好無力

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

dayedaye 發表於 16-4-1 17:48
其實我唔係好明回覆別人的post時話人地老公及小朋友好慘係咩心態(久唔久就會見呢種回覆)。

不滿係一種情 ...

我想講,一個人唔enjoy份工,一定交行貨,你冇置之不理老公和小朋友,so what?
唔係個個女人都可以做少奶奶。

你老公努力工作養家,但個老婆卻嫌生活未夠優質,
你小朋友個阿媽唔like自己寧願養寵物,
佢地唔慘咩?

大宅

引用:純粹開post抒發下。結婚這些年,都發生好多

原帖由 dayedaye 於 16-04-01 發表
純粹開post抒發下。

結婚這些年,都發生好多事,最後我地仍繼續一齊,都有開心時候,但始終有時會悶悶不樂 ...
我覺得你感覺自己係被迫,所以感覺唔好

又可能你年紀不大身邊朋友仍然大部分自由身令你唔開心

再者你感覺自己唔太愛丈夫,覺得人生已經無出路入咗個陷阱咁

不過我覺得一切可能係你生活太平穩安逸所致。

侯爵府

純粹開post抒發下。

結婚這些年,都發生好多事,最後我地仍繼續一齊,都有開心時候,但始終有時會悶悶不樂 ...
既然已經無法改變媽媽既身份,點解唔換個角度睇,去享受佢呢?

水晶宮

dayedaye 發表於 16-4-1 17:48
其實我唔係好明回覆別人的post時話人地老公及小朋友好慘係咩心態(久唔久就會見呢種回覆)。

不滿係一種情 ...

那些人將自己的想法感受投射到別人身上,以為別人的老公和小孩慘。其實 "覺得慘唔慘" 是老公和小孩自己的想法和感受才真正算數。

那些人其實更要做的,是反觀自己,往內看自己,為什麼自己會認為別人慘?這當中必定是跟自己的信念和經歷有關。這是一個認識自己的好機會。可是人們都習慣了去看別人怎樣,這是因為往內看自己 (面對自己及承認自己的感受和信念甚至陰暗面) 是不舒服甚至是痛苦的,所以反轉往外投射出去,這樣較容易及可以不需面對自己。

P.S. 當一個人評斷別人自私和貪心,其實只是反映了他不能面對自己的自私和貪心,並且譴責自己的自私和貪心 <-- 他無意識裡是這樣而不自知,而表意識上變成是譴責別人。

高達哥哥    發表於 16-4-7 15:15

大宅

回覆:wing51110 的帖子

唔投入因為感到無力,越無力越難投入

老老實實,就算過到唔生仔的生活,邊個知自己到時又心態轉變? 人係永遠唔會知足,總係見人地好,其實各有前因莫羨人

明白的

我會諗,呢個唔係我最理想的生活,呢個人生唔係最完美,但係,就算係咁,我都可以好好咁用我還未渡過的時間,令我的人生有樂趣,又色彩,有經歷,有享受,有滿足,有高低起跌,係獨一無二,看似平常,其實很特別

咁諗,會唔會型少少

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:無奈

雖然好老土,但我想請問小朋友是做足避孕措施下中㗎嗎?如果唔係,你自己責任都唔細,請愛惜你的孩子同丈夫,否則佢哋好慘

侯爵府

純粹開post抒發下。

我諗我同你都係同一種人,同一種心態,我屋企個個都係好傳統,鐘意家庭生活,所以我唔敢生仔,什至婚都唔諗住結,一直同居都幾好,我覺得我生左都會好似你咁。。。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

dayedaye 發表於 16-4-1 17:41
謝謝意見。
其實我已經比以前enjoy多咗唔少..... 只係搵唔到非常投入嘅感覺......

樓主,你可以換角度唸,每樣事,或者你而家擁有既野,都係等價交換。有得有失。你老公會直接問你想要咩生活,而佢會儘力去滿足你,我覺得真係好難得。你應該要珍惜和感恩,佢咁重視你同好愛你! 老實講,我都好想回到未生仔時,鍾意去邊就去邊,無牽無掛,自由自在幾好。但小朋友都生左,有得塞番佢入肚咩? 小朋友係多野煩,但都有大家歡樂時光。做人真係要惜福,當你失去左就搵唔返。

大宅

引用:+本帖最後由+dayedaye+於+16-4-1+17:48+編

有同感!我見到呢D回覆都好反感

每個人性格唔同、人生追求既野都唔同,唔通做左媽媽之後發覺自己唔係母愛氾濫、唔係熱愛家庭生活就係錯?咁就叫唔知足?呢D係關乎性格,唔關知唔知足事!你有仔萬事足唔等於個個要一樣感受,點解容唔下其他人會有其他感受?

而且樓主有左BB都負責任生出黎,又有盡妻子同媽媽既責任的話,又有何自私?老公同小朋友又有幾慘?只係自覺唔投入唔適合呢種生活啫又唔啱?唔開心又唔比?如果佢選擇自己過自由生活而拋夫棄子就話自私啫,而家佢寧願繼續自己成日悶悶不樂都冇走左去吖,我覺得佢幾偉大添

複式洋房

做左人地媽咪,呢個已成事實,我覺得就算你點唔想,點後悔都好,你要學你老公一樣負起呢個責任,大家都係成年人,有d野,做左就做左,點都要面對,細佬仔都識講:早知今日,何必當初!點解你知道自己係咁既性格,當初做咩要決定生出黎呢?
btw,最後決定都在於你手上,我以旁觀者咁睇,會覺得你好自私,小朋友好無辜

珍珠宮

對工作你又無熱誠, 對愛情你又無憧憬, 對小孩你又唔投入。 就算真係俾你只養狗同享受生活, 你都會好快厭倦。 養狗你一樣要照顧佢, 享受生活都希望有個最愛的人陪在身邊吧。

不過 事實係你地已經有小朋友, 就無辦法返轉頭了!嘗試多找樂趣吧!加油

littlesun    發表於 16-4-2 13:40

子爵府

del

子爵府

del

大宅

小朋友不斷成長。你會慢慢懷念以前小孩子既時光,而且只有一次機會,希望你能給予他快樂時光享受擁有的福氣

子爵府

del

大宅

育兒性格勳章

想下好的嘢

子爵府

del

子爵府

del

子爵府

全為愛 發表於 16-4-1 20:14
那些人將自己的想法感受投射到別人身上,以為別人的老公和小孩慘。其實 "覺得慘唔慘" 是老公和小孩自己的 ...
確實,指責別人係容易的,承認自己陰暗面係困難的。

首頁

尾頁

跳至